Guvernul Rusiei a pregătit trei scenarii pentru companiile care decid să părăsească Rusia în contextul sancțiunilor fără precedent impuse de Occident împotriva economiei țării conduse de Vladimir Putin, relatează TASS.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de prim-viceprim-ministrul Rusiei Andrei Belousov în urma întâlnirilor cu reprezentanții industriei și a mediului de afaceri din Rusia.

„Astăzi pot apărea întreprinderi ai căror acționari decid să părăsească piața rusă. În acest sens, există trei opțiuni. Prima este ca compania să continue să își desfășoare activitatea în Rusia și să-și respecte obligațiile de muncă față de angajați", a declarat Belousov.

A doua opțiune, potrivit acestuia, este transferarea participațiilor acționarilor străini către partenerii ruși cu posibilitatea ulterioară de a reveni pe piața din Rusia.

Belousov a precizat că oamenii de afaceri ruși sunt pregătiți pentru această opțiune, iar că unii investitori au profitat deja de ea.

Oficialul spune că al treilea scenariu luat în considerare, cel în care compania părăsește piața rusă, închide unitățile economice și disponibilizează angajații, este considerat de guvernul de la Moscova „de facto, un failment deliberat”.

„În această variantă, vom interveni prin procedura accelerată a falimentului, întrucât prioritatea absolută pentru noi este păstrarea locurilor de muncă și bunăstarea socială a cetățenilor noștri, astfel încât antreprenorii conștiincioși să poată asigura funcționarea eficientă a afacerii”, spune Andrei Belousov.

Sancțiuni fără precedent împotriva economiei Rusiei

Occidentul a decis impunerea de sancțiuni istorice împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei, măsuri menite să paralizeze economia sa și să-i limiteze capacitatea de a-și finanța războiul de agresiune.

Uite câteva din cele mai importante, adoptate până la această oră:

  • probabil una dintre cele mai grele lovituri aplicate Rusiei și sectorului său energetic a fost dată de Germania, cabinetul cancelarului Olaf Scholz decizând să suspende autorizarea gazoductului Nord Stream 2, o măsură cerută de Statele Unite și unele state membre ale Uniunii Europene de ani de zile.
  • SUA și UE au convenit excluderea Rusiei din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT, o măsură cu repercusiuni imediate asupra sistemului bancar rusesc.
  • UE a decis să interzică și „vânzarea, livrarea, transferul sau exportul de bancnote euro către Rusia sau trimiterea acestora către orice persoană fizică și juridică, organizație sau organisme de stat ruse, inclusiv guvernului și Băncii Centrale a Rusiei, pentru utilizare în Rusia”.
  • statele occidentale au impus pentru prima dată sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, precum și a unor alți oficiali de la Kremlin precum ministrul apărării Serghei Șoigu sau ministrul de externe Serghei Lavrov.
  • sancțiunile au produs deja un exod al companiilor occidentale din Rusia.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.