Compania americană Starbucks a anunțat marți că își suspendă toate activitățile din Rusia, inclusiv livrarea produselor sale și a cafenelelor operate prin franciză, relatează Reuters. Coca-Cola a anunțat la scurt timp după aceeași decizie.

Cafenea Starbucks in RusiaFoto: Sysoyev Grigory / TASS / Profimedia Images

Starbucks a anunțat că Alshaya Group, o companie cu sediul în Kuweit care operează cel puțin 100 de cafenele Starbucks în Rusia, va „oferi sprijin celor aproape 2000 de parteneri din Rusia care depind de Starbucks pentru traiul lor”.

MarketWatch anunță că și Coca-Cola își va suspenda afacerile din Rusia, compania afirmând că va continua să monitorizeze și evalueze situația în funcție de evoluția circumstențelor.

Reprezentanții Coca-Cola afirmă că decizia a fost luată fără ca impactul asupra companiei să fie deocamdată evaluat.

UPDATE: La scurt timp după, Pepsi a anunțat de asemenea că își va suspenda vânzarea brandurilor, investițiile de capital și toate reclamele publicitare din Rusia, afirmând însă că va continua să comercializeze produse esențiale precum lapte și alte produse lactate, și hrană pentru copii în această țară.

McDonald's, Coca-Cola și Starbucks își suspendă activitățile din Rusia

Anunțurile celor două companii americane vin după ce mai devreme în cursul zilei de marți McDonald's a anunțat că își închide toate cele 850 de restaurante din Rusia.

Chris Kempczinski, directorul McDonald's, a anunțat însă că grupul va continua să-și plătească cei 62.000 de angajați din țară.

Imediat după acest anunț rușii au luat cu asalt fast-food-urile înainte ca acestea să se închidă, în fața restaurantelor McDonald's fiind înregistrate cozi uriașe marți noaptea.

Situația a amintit de cozile formate în fața magazinelor Ikea, după ce compania suedeză de mobilă a anunțat joia trecută că își suspendă activitățile din Rusia.

Invazia declanșată în Ucraina și sancțiunile fără precedent impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte state au declanșat un exod fără precedent al companiilor occidentale din Rusia, printre cele care au decis să își închidă sau suspende activitățile din țară numărându-se mari producători auto, companii petroliere, giganți tech și companii ce oferă bunuri de consum.

Rusia Unită, partidul președintelui Vladimir Putin, a anunțat luni că va propune naționalizarea activelor companiilor ce părăsesc țara.

Urmărește ultimele ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.