Elon Musk, patronul Tesla, tocmai a cumpărat Twitter, rețeaua de socializare unde are peste 85 de milioane de urmăritori și provoacă numeroase controverse.

Elon MuskFoto: Patrick Pleul / AFP / Profimedia Images

AFP face o retrospectivă a celor mai memorabile tweet-uri ale celui mai bogat om din lume.

Adevăratul Musk

"Sunt chiar eu", a scris Elon Musk pe Twitter pe 4 iunie 2010, pentru a întrerupe fluxul de mesaje de la un impostor: "Vă rog să ignorați tweet-urile anterioare, deoarece era cineva care pretindea că sunt eu :)"

Până în 2017, a rămas relativ tăcut, postând mai puțin de 1.000 de tweet-uri pe an, potrivit datelor compilate de visualcapitalist.com. Ritmul postărilor s-a accelerat apoi până la aproximativ 3.000 de tweet-uri pe an începând cu 2019.

Antreprenorul cu mai multe pălării se exprimă în primul rând despre Tesla (mașini electrice) și SpaceX (zboruri spațiale), apoi despre start-up-urile sale, cum ar fi Neuralink (implanturi cerebrale) și The Boring Company (tuneluri), dar și despre interesele sale.

"Tipul pedofil"...

La 15 iulie 2018, el l-a numit pe speologul britanic Vernon Unsworth "pedofil" ("pedo guy") într-un tweet, care a fost ulterior șters.

Vernon Unsworth l-a acuzat pe miliardar că a făcut o "cascadorie publicitară" trimițând un submarin proiectat de el pentru a salva copiii blocați într-o peșteră din Thailanda.

Acest lucru îi va aduce lui Elon Musk un proces de calomnie la un tribunal din Los Angeles. El va fi achitat în decembrie 2019.

Mânia câinelui de pază al pieței bursiere

La 7 august 2018, acesta anunță că are finanțarea adecvată pentru a scoate Tesla de pe Wall Street la 420 de dolari pe acțiune, fără a furniza nicio dovadă.

Ca urmare, autoritatea de reglementare a pieței bursiere americane, SEC, i-a cerut să renunțe la președinția consiliului de administrație al Tesla, să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari și, ulterior, a cerut ca tweet-urile sale legate direct de activitatea Tesla să fie aprobate în prealabil de un avocat competent.

Elon Musk a contestat această din urmă măsură în instanță la începutul lunii martie.

Elon Musk Foto: Profimedia Images

Glumele lui Elon Musk

"Cel puțin 50% din tweet-urile mele sunt scrise pe tron", a declarat liderul în noiembrie 2021.

În octombrie, el a scris pe Twitter că ar dori să deschidă o universitate numită "Texas Institute of Technology & Science", ceea ce a stârnit ilaritate în rândul numeroșilor săi fani, întrucât acronimul "TITS" înseamnă „țâțe”.

Câteva săptămâni mai târziu, o angajată a Tesla a depus o plângere în care acuza o "cultură a hărțuirii sexuale" la fabrica din California.

Sondaj

Pe 6 noiembrie 2021, Elon Musk lansează un sondaj pentru a afla dacă ar trebui sau nu să vândă 10% din acțiunile sale Tesla. Aproximativ 58% dintre cei 3,5 milioane de alegători au răspuns favorabil.

Potrivit Wall Street Journal, SEC a deschis o investigație pentru a stabili dacă patronul și fratele său Kimbal au comis o tranzacție cu informații privilegiate în legătură cu vânzarea de acțiuni.

Prețul acțiunilor a scăzut în urma investigației.

Crypto

În mai 2021, el a anunțat că Tesla va accepta plăți în bitcoin, cel mai cunoscut activ criptografic, dar apoi a dat înapoi, invocând impactul asupra mediului al mineritului (tehnica de creare a criptomonedelor).

De asemenea, a lăuda Dogecoin, o criptomonedă care a fost inițial parodiată, contribuind la creșterea prețului.

Duel împotriva lui Putin

"Îl provoc pe Vladimir Putin la o luptă de la om la om. Problema este Ucraina", a declarat Elon Musk pe 14 martie, la trei săptămâni după începerea ofensivei rusești.

"Acceptați această luptă?", a adăugat el într-un alt mesaj, în limba rusă, adresat Kremlinului.

Dragoste și ură

Lui Elon Musk îi place să critice Twitter. El a făcut o serie de remarci denigratoare la începutul lunii aprilie, înainte de a-și anunța intenția de a achiziționa platforma.

De exemplu, a pus la îndoială faptul că rețeaua de socializare este "pe moarte", menționând conturi cu un număr mare de urmăritori, dar cu o activitate redusă, și a sugerat "transformarea sediului Twitter din San Francisco într-un adăpost pentru persoanele fără adăpost, deoarece oricum nimeni nu merge acolo".

De atunci, tweet-urile sale au dispărut de pe profilul său.

De asemenea, el a publicat recent rezultatele unui sondaj în care își întreba adepții dacă ei consideră că societatea respectă "riguros" libertatea de exprimare.

Peste 70% dintre cei 2 milioane de alegători au răspuns "nu".

"Este necesară o nouă platformă?", a mai întrebat omul de afaceri.