Pfizer a anunțat că va plăti 11,6 miliarde de dolari pentru a cumpăra Biohaven Pharmaceutical Holding, pariind astfel pe capacitatea sa de a crește vânzările celei mai bine vândute pastile dintr-o nouă clasă de medicamente pentru migrene, transmite Reuters.

PfizerFoto: Sam Aronov / Zuma Press / Profimedia

Consiliile de administrație ale ambelor companii au aprobat tranzacția. Acțiunile Biohaven au urcat cu 70%, la 141,31 dolari, în timp ce Pfizer a crescut ușor, la 48,83 dolari pe acțiune.

Pfizer are rezerve mari de cash datorită veniturilor din vaccinurile și produsele terapeutice pentru COVID-19 și a declarat că dorește să cumpere companii sau medicamente care ar putea adăuga cel puțin 25 de miliarde de dolari în vânzări anuale până la sfârșitul deceniului.

Producătorul de medicamente cu sediul la New York a spus că medicamentele pentru migrene ale Biohaven ar putea depăși 6 miliarde de dolari în vânzări anuale.

Principalul activ pe care Pfizer îl obține în urma achiziției este Nurtec ODT al Biohaven, medicament deja aprobat, care aparține unei clase de tratamente pentru migrene, CGRP. De asemenea, compania are în curs de dezvoltare alte șase medicamente pentru migrene.

Nurtec, care a adus vânzări de 462,5 milioane de dolari în 2021, concurează cu două pastile inhibitoare de CGRP de la AbbVie.

Cele mai bine vândute medicamente din această clasă sunt medicamentele injectabile vândute de Eli Lilly and Co și Amgen. Pfizer a declarat că se așteaptă ca pastilele să depășească în cele din urmă injecțiile.

Tranzacția adaugă în portofoliul nostru o „franciză revoluționară în domeniul migrenei, pe care o putem apoi îmbunătăți și aduce la și mai mulți pacienți cu ajutorul capacităților noastre comerciale", a declarat Aamir Malik, Chief Business Innovation Office al Pfizer.