Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a selectat consortiul format din Asociatia Salariatilor Iprochim, Proiect Bucuresti si Arno Capital pentru vanzarea a 72,99% din capitalul social al institutului de cercetare Iprochim, se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Ofertantul care a obtinut cel mai mare punctaj (87,053 puncte) si cu care urmeaza sa se negocieze clauzele contractului de vanzare-cumparare de actiuni a avut o oferta financiara de 301,396 lei pe actiune.

Ofertantul clasat pe locul doi, consortiul format din Grup Feroviar Roman, Global Partener Com si Hubca Gheorghe, a obtinut 85,078 puncte si a avut o oferta financiara de 600 lei pe actiune.

"Avand in vedere legislatia europeana in domeniul ajutorului de stat, AVAS va notifica Comisia Europeana privitor la acest proces de privatizare, inceperea negocierilor pentru contractul de vanzare-cumparare fiind amanata pana la primirea unui raspuns de la oficialii CE", se mai arata in comunicatul AVAS.

Iprochim, societate specializata in activitati de arhitectura si inginerie, a fost lansata la privatizare in data de 24 octombrie 2007. La data limita pentru depunerea documentelor de precalificare, de participare, a ofertei tehnice si financiare, 29 noiembrie 2007, AVAS a inregistrat opt oferte pentru preluarea companiei.

In urma verificarii si analizei documentelor depuse, compania Icepronav Galati a fost eliminata pentru nerespectarea criteriilor de precalificare. Dupa etapa de analizare a documentelor de participare, a fost eliminat consortiul format din Uton Onesti, Balkan Petroleum Bucuresti si Expert Valuation Bucuresti, iar consortiul format din AV Rom Holding, Ramb Sistem, Constantinescu Mircea si Criscov Iordan a fost eliminat dupa punctarea ofertei tehnice.

La punctarea ofertei finale au ramas in competitie cinci, ordinea de clasificare a acestora fiind urmatoarea: consortiul format din Asociatia Salariatilor Iprochim, Proiect Bucuresti si Arno Capital - 87,053 puncte, consortiul format din Grup Feroviar Roman, Global Partener Com si Hubca Gheorghe – 85,078 puncte; compania Incerplast – 58,297 puncte; Ipronef – 52,179 puncte si consortiul “IPROMET – T” – 51,108 puncte.

Metoda de vanzare a institutelor de cercetare presupune evaluarea unei oferte care are doua componente: o oferta tehnica, care reprezinta 60% din punctajul total si o oferta financiara, care reprezinta 40% din punctajul total.