SpaceX, care a solicitat aprobarea pentru a lansa 42.000 de sateliți pentru constelația Starlink, pentru a oferi internet în bandă largă, este puțin probabil să aibă nevoie să pună pe orbită atât de mulți sateliți, a declarat luni directorul de operațiuni Gwynne Shotwell, potrivit AFP.

Starlink, serviciu de internet prin satelitFoto: © Valerio Rosati | Dreamstime.com

"Vrem să lansăm mai mulți sateliți, bineînțeles, pentru că tot mai mulți oameni vor să folosească acest serviciu", care lipsește în special în Statele Unite, a declarat presei șeful companiei miliardarului american Elon Musk. Dar "nu cred că vom avea nevoie de 40.000 de sateliți pentru a oferi un serviciu bun la nivel mondial", a adăugat ea.

Sateliți mai masivi, cu antene mai mari și cu o capacitate mai bună, cum ar fi sateliții de ultimă generație pe care SpaceX se pregătește să îi pună pe orbită, vor reduce numărul acestora, a spus ea.

Explozia numărului de sateliți, în special la câteva sute de kilometri altitudine, a dus la temeri că orbita joasă a Pământului va deveni supraaglomerată și că vor exista mai multe resturi în cazul unei coliziuni. Unii astronomi avertizează, de asemenea, că poluarea vizuală va fi dăunătoare pentru observațiile lor.

SpaceX a desfășurat aproape 3.000 de sateliți Starlink din 2019 și lansează aproximativ o dată pe săptămână cu propriile rachete Falcon 9 pentru a accelera desfășurarea constelației sale.

Duminică, SpaceX a lansat alți 34 de sateliți la bordul unui Falcon 9 a cărui treaptă principală a fost refolosită pentru a 14-a oară, o premieră, a precizat compania.

Serviciul Starlink, care a fost lansat la sfârșitul anului 2020, va permite persoanelor care locuiesc în zone slab deservite de rețelele fixe și mobile ale operatorilor de telecomunicații să aibă acces la internet de mare viteză. Serviciul este disponibil, de asemenea, pentru navele și aeronavele comerciale, precum și pentru întreprinderile mici.

Aceasta necesită o antenă și un sistem wifi care costă aproximativ 500 de euro și un abonament de 50 de euro pe lună pentru Franța (110 dolari în SUA).

Potrivit lui Shotwell, Starlink are peste 700.000 de clienți în întreaga lume, inclusiv 75.000 în Europa și 6.500 în Franța. Și, pentru prima dată, "anul acesta, veniturile noastre au putut să ne acopere costurile operaționale", a spus ea.