​Industria IT s-a dezvoltat exponențial în România ultimilor 20 de ani. Din ce în ce mai multe companii românești și străine au investit în activități de cercetare și dezvoltare, beneficiind de talentul și abilitățile tehnice ale absolvenților locali de studii universitare de specialitate. NXP Semiconductors România a fost și este parte din acest proces de expansiune a industriei IT, plecând de la 5 angajați în anul 2000 și ajungând la ~1000 de angajati și colaboratori în 2022.

​Industria IT s-a dezvoltat exponențial în România ultimilor 20 de ani.Foto: NXP Romania

O mare parte a activităților de dezvoltare de software din cadrul NXP Semiconductors România au ca scop implementarea de soluții pentru mașinile autonome (de exemplu, ADAS Radar). Mașinile autonome sunt autovehicule care conțin un număr important de cipuri și o cantitate considerabilă de software. Supranumite și Vehicule Definite prin Software (Software Defined Vehicles), aceste mașini beneficiază de o multitudine de funcționalități activate prin intermediul software-ului. Mașinile autonome se actualizează asemenea software-ului pentru telefonul mobil, de la distanță.

Dacă astăzi, prin intermediul unei aplicații de mobil, putem chema o mașină cu șofer, care să ne conducă la destinația dorită, peste foarte puțin timp mașina care va veni va fi una fără șofer, va fi un vehicul capabil să perceapă si să « simtă » condițiile de trafic, să își adapteze în mod automat traiectoria și viteza și să transporte pasageri în siguranță, către destinație, folosind sisteme radar. Poate părea o poveste fantastică, însă scriitorii de Science-Fiction și-au imaginat aceste scenarii în anii ’60, iar sistemele de radar folosite inițial pentru uz militar sau aerospațial, au devenit recent un standard în industria constructoare de mașini.

Inginerii Software din NXP Semiconductors România lucrează la un obiectiv comun de înaltă valoare etică : salvarea de vieți! Anual se intamplă mii de accidente rutiere, cauzate în special de conducătorii auto. Mașinile viitorului vor elimina dependența de factorul uman și se vor conduce singure, asigurând transportul pasagerilor, in condiții de maximă siguranță.

Există 5 nivele de autonomie:

  • Nivelul 0 : No Automation – Șoferul execută toate comenzile.
  • Nivelul 1 : Driver Assistance – Vehiculul este controlat de șofer, dar anumite servicii de asistență automată sunt incluse in designul vehiculului.
  • Nivelul 2 : Partial Automation – Vehiculul suportă câteva funcții automate, însă șoferul rămâne responsabil de coordonarea tuturor acțiunilor.
  • Nivelul 3 : Conditional Automation - Șoferul este necesar dar nu trebuie să monitorizeze acțiunile vehiculului. Șoferul trebuie să fie gata să preia controlul comenzilor vehiculului în orice moment.
  • Nivelul 4 : High Automation – Vehiculul este capabil să execute toate funcțiile necesare, sub anumite conditii. Șoferul poate avea opțiunea să controleze vehiculul.
  • Nivelul 5 : Full Automation – Vehiculul este capabil să execute toate funcțiile necesare, în orice condiții de trafic. Șoferul poate avea optiunea să preia controlul vehiculului.

Sunt trei elemente fundamentale pe care arhitecturile software ale mașinilor autonome le vor asigura, în beneficiul pasagerilor și al pietonilor: percepția mediului înconjurător, procesarea unor volume mari de date și comunicația cu celelate automobile din trafic.

Percepția mediului înconjurător se bazează în mare măsură pe sisteme radar pentru industria de automotive, funcționale în spectrul de 77GHz, ale căror arhitecturi hardware contin cip-uri de MMIC (Monolithic Microwave Integrated Circuit) pentru achiziția de date, respectiv microcontrolere pentru procesarea de semnal radar. Întregul lanț de procesare de semnal radar este bazat pe algoritmi software care rulează pe acceleratoare hardware.

Echipa noastră dezvoltă produse software, pe care clienții noștri le folosesc împreună cu familia de procesoare S32R. Pentru mai multe detalii, consultați specificațiile tehnice ale produsului NXP S32R45.

Sistemele de percepție a traficului înconjurător bazate pe tehnologia radar sunt mai ieftine și mai performante decât tehnologiile bazate pe LiDAR sau Camera, de exemplu în condiții meteo dificile.

Inginerii din cadrul NXP Semiconductors România dezvoltă algoritmii software, utilizați de aplicatiile de radar și generează proprietate intelectuală, respectiv patente software. Există o colaborare globală cu alte echipe de inovație din cadrul NXP Semiconductors în selecția algoritmilor de radar, optimizarea lor pe simulatoare și productizarea lor, pentru a fi suportați pe platformele hardware oferite de companie.

Cunostințele necesare pentru acest gen particular de activitate de dezvoltare de software conțin elemente de matematici speciale, algebră liniară, statistică, dar și programare embedded. Domeniul este unul fascinant din punct de vedere tehnic, iar echipa din România este respectată și apreciată la nivel global în companie pentru calitatea livrabilelor, inovare si colaborare.

Inginerii noștri dezvoltă și testează software embedded folosit în Mașini Autonome, Infrastructură 5G sau în soluții pentru Internet of Things.

Daca vrei să fii colegul nostru, te invităm să aplici la unul din job-urile disponibile pe portalul https://www.nxp.com/company/about-nxp/careers:CAREERS.

De ce v-ați alătura echipei NXP România?La NXP, avem grijă de oamenii noștri!

Gradul de satisfacție a angajaților noștri este foarte important pentru noi, oamenii fiind cel mai mare atu al companiei. Continuăm să implementăm și să dezvoltăm programe de wellbeing și de dezvoltare personală. Încurajăm colaborarea globală și mentoratul pentru a avansa în carieră și pentru a stimula dezvoltarea personală.

La NXP avem programe atractive de compensare și beneficii:

  • RSU (Restricted Stock Units) –bonus în acțiuni NXP oferit anual în funcție de performanță
  • ESPP (Employee Stock Purchase Plan) – angajații au posibilitatea să aloce o parte din salariul brut pentru cumpărare de acțiuni NXP, cu reducere de 15%
  • Două bonusuri de performanță pe an
  • Alte bonusuri de exemplu: Bravo, peer-to-peer, prime de proiect etc.
  • Referral Bonus substanțial, pentru care lansăm campanii periodic
  • Abonamente la servicii medicale și asigurare de viață
  • Decontarea activităților și a echipamentelor sportive
  • Opțiunea de lucru de la distanță
  • Program de Wellbeing și de asistență prin intermediul LifeWorks
  • Workshop-uri pe teme de hobby-uri, mindfulness, povești de succes
  • Program de dezvoltare personală
  • Learning Programs - cursuri cu instructori, sau online pe portalul companiei, certificări
  • School of Architects (Școala de Arhitecți Software) – program de formare a liderilor tehnici
  • Functional Safety School, parte din Business Line-ul Automotive Processing
  • Cybersecurity School
  • Programe și concursuri de internship
  • Programul CSR (Responsabilitate Socială Corporativă)
  • Program de îmbunătățire continuă a activității centrului din România, pe baza feedback-ului angajaților noștri
  • Abonament la Bookster
  • Burse pentru master și doctorat
  • Din categoria Fun@Work, organizăm evenimente care combină munca și distracția: barbecue, team buildings, diverse târguri cu scop caritabil, ieșiri colective la acțiuni de voluntariat, petreceri after-hours și altele.

Toate acestea sunt concepute pentru a atrage cele mai bune talente și pentru ca angajații noștri să performeze la potențialul lor maxim.

Efectuăm anual sondaje privind gradul de satisfacție a angajaților.

În plus, îmbrățișăm o cultură incluzivă, transparentă, care promovează onestitatea, integritatea, diversitatea și feedback-ul deschis.

Robert David, Software Manager @ NXP Romania

Articol susținut de NXP Romania