Luni s-a deschis un proces privind acuzațiile acționarilor potrivit cărora pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al directorului general al Tesla, Elon Musk, a fost măsluit cu obiective de performanță ușor de realizat și că investitorii au fost păcăliți să îl aprobe, potrivit Reuters.

Elon MuskFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Un acționar al Tesla speră să demonstreze, în timpul procesului de cinci zile, că Musk s-a folosit de dominația sa asupra consiliului de administrație al producătorului de vehicule electrice pentru a dicta termenii pachetului din 2018, care nici măcar nu presupunea ca el să lucreze la Tesla cu normă întreagă.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, va depune mărturie miercuri, a declarat luni Greg Varallo, un avocat al acționarului Richard Tornetta, în fața unui tribunal din Wilmington, Delaware.

Procesul a început cu Ira Ehrenpreis, membru al consiliului de administrație al Tesla din 2007 și președinte al comitetului care a supravegheat pachetul salarial, care a descris procesul de elaborare a acordului de remunerare record.

"Am vrut să mă asigur că Elon rămâne liderul Tesla pe o perioadă mai lungă de timp", a declarat Ehrenpreis.

Elon Musk, remunerat cât cei mai mari 200 de directori executivi la un loc

Instanței i-a fost prezentat un scurt clip video al depoziției lui Musk în acest caz. El a descris modul în care Ehrenpreis l-a sunat pentru a discuta despre crearea unui pachet salarial care să înlocuiască acordul de remunerare din 2012, care era aproape de finalizare.

Musk a spus că i-a sugerat lui Ehrenpreis "o sumă mai mare, dar cu etape mult mai dificile" decât acordul din 2012.

Tornetta a cerut instanței să anuleze pachetul salarial, care este de șase ori mai mare decât salariile celor mai mari 200 de directori executivi la un loc în 2021, potrivit lui Amit Batish de la firma de cercetare Equilar.

Musk și directorii Tesla, care sunt, de asemenea, acuzați, au negat acuzațiile. Aceștia au susținut că pachetul salarial a făcut ceea ce și-a propus - să se asigure că antreprenorul a ghidat cu succes Tesla într-o perioadă critică, ceea ce a contribuit la creșterea de zece ori a acțiunilor.

Procesul intentat de acționarii Tesla susține că pachetul salarial ar fi trebuit să-i impună lui Musk să lucreze cu normă întreagă la Tesla.

Acționarii companiei au devenit îngrijorați de faptul că Musk este distras de Twitter, despre care a avertizat că ar putea să nu supraviețuiască unei recesiuni economice.