Autoritatea italiană de protecție a datelor a declarat marți că este pregătită să deblocheze accesul la ChatGPT în țară la sfârșitul acestei luni, dacă OpenAI ia „măsuri utile” privind îngrijorările pe care le-a exprimat, relatează Reuters.

ChatGPT-openAIFoto: Dreamstime

Site-ul ChatGPT a devenit indisponibil în Italia la sfârșitul lunii martie după ce autoritatea de protecție a datelor a restricționat temporar accesul la acesta și a declanșat o investigație privind suspiciuni de încălcare a reglementărilor privind protejarea vieții private.

„Suntem pregătiți să redeschidem ChatGPT pe 30 aprilie dacă va exista o disponibilitate din partea OpenAI să ia măsuri utile. Cred că acest lucru există la companie, vom vedea”, a declarat șeful autorității italiene Pasquale Stanzione, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Corriera Della Sera.

Comentariile acestuia vin după ce agenția pe care o conduce a publicat săptămâna trecută o serie de revendicări despre care afirmă că OpenAI trebuie să le îndeplinească până pe 30 aprilie.

În data de 31 martie Italia a devenit prima țară din vestul Europei care a blocat accesul la ChatGPT, însă popularitatea explozivă a chatbot-ului dezvoltat de OpenAI a atras atenția legiuitorilor și autorităților de reglementare din mai multe state.

Legiuitorii din Parlamentul European au îndemnat luni liderii mondiali să organizeze un summit privind controlarea dezvoltării sistemelor de inteligență artificială avansată precum ChatGPT, afirmând că progresele înregistrate în domeniu sunt mai rapide decât se așteptau experții.

Stanzione a spus marți că Italia a decis să ia acțiuni în mod unilateral împotriva ChatGPT deoarece erau necesare măsuri urgente.

„Să așteptăm o decizie europeană ar fi presupus o întârziere de cel puțin trei sau 4 luni”, a afirmat acesta.

Acuzațiile aduse de autoritățile italiene ChatGPT

Principalele acuzații aduse de agenția condusă de Stanzione ChatGPT și OpenAI este că nu respectă legislaţia referitoare la datele personale şi că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori.

Autoritatea italiană a subliniat că ChatGPT „a suferit pe 20 martie o pierdere de date (data breach) privind conversaţiile utilizatorilor şi informaţiile aferente plăţilor făcute de abonaţii la serviciul său cu plată”.

Autoritatea italiană reproşează totodată software-ului ChatGPT „absenţa unei note de informare pentru utilizatorii ale căror date sunt colectate de OpenAI, dar, mai ales, absenţa unei baze juridice care să justifice colectarea şi stocarea în masă a datelor personale, cu scopul de a 'instrui' algoritmii care fac să funcţioneze platforma”.

În plus, în contextul în care acest robot conversaţional se adresează persoanelor de peste 13 ani, „autoritatea pune accentul pe faptul că absenţa oricărui filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut neconforme în raport cu nivelul lor de dezvoltare”.

Anunțul făcut de autoritatea italiană pe 31 martie a venit la doar câteva zile după ce Europol a avertizat că infractorii sunt pregătiţi să se folosească de inteligenţa artificială, precum ChatGPT, pentru a comite fraude şi alte infracţiuni cibernetice.

De la operaţiunile de „phishing” şi până la dezinformare şi programe malware, capacităţile care evoluează rapid ale roboţilor conversaţionali (chatbots) sunt susceptibile de a fi rapid exploatate de persoane rău intenţionate, a estimat Europol într-un raport.