Franța speră să obțină angajamentul unor investiții străine record după ce președintele Emmanuel Macron îi va primi luni pe Elon Musk și alte nume mari din domeniul afacerilor în cadrul summitului anual „Alege Franța” organizat la Versailles, relatează Reuters.

Emmanuel Macron alaturi de Elon Musk la Palatul ElyseeFoto: Stephane Lemouton-Pool / SIPA / Profimedia

Pentru președintele francez, a cărui popularitate a suferit o lovitură puternică după promulgarea controversatei reforme a sistemului de pensii, summitul va fi o ocazie de a-și justifica politicile favorabile mediului de afaceri și de a-și promova angajamentul față de reducerea emisiilor de carbon.

Directorii care vor participa la evenimentul de lângă Paris au anunțat deja investiții totale de 13 miliarde de euro în Franța, o cifră record pentru aceste summituri pe care Macron a început să le organizeze din 2018.

Miliardarul sud-african Elon Musk, CEO-ul Tesla, SpaceX și Twitter, s-a întâlnit cu liderul Franței la reședința sa oficială de la Palatul Elysee.

Așezat alături de Macron în una dintre camerele de la Elysee, Musk a glumit într-un comentariu surprins de reporteri că a „dormit în mașină” înainte de întâlnire.

Macron vrea să-l atragă pe șeful Tesla în Franța cu facilități fiscale

Într-un comunicat remis presei după întâlnire, administrația lui Macron a declarat că în cadrul acesteia au fost discutate mai multe subiecte de interes comun, printre care progresele înregistrate de Franța în atragerea unor investiții pentru industria autoturismelor electrice și energia verde.

„Avem atât de multe de făcut împreună”, a scris Macron după întâlnire.

Musk urmează să participe la Versailles la o masă rotundă despre „Industrializarea Verde” și la un dineu la care vor participa și ceilalți directori executivi invitați de președintele francez.

Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că îi va prezenta lui Musk noile deduceri fiscale pregătite de cabinetul de la Paris pentru investițiile în tehnologia verde, măsuri anunțate de Macron săptămâna trecută.

Franța a încercat în trecut să îl convingă pe Musk să își construiască uzina Tesla „Gigafactory” din Europa pe teritoriul țării, însă miliardarul sud-african a ales în cele din urmă Germania.

Întrebat de jurnaliștii de la BFM TV despre posibile investiții ale lui Musk în țară, Le Maire a declarat doar că „toate investițiile care vor fi convenite astăzi sunt rezultatul unor luni sau chiar ani de negocieri”.