Constructorul aeronautic european Airbus a anunţat luni că a primit o comandă record din partea companiei aeriene IndiGo pentru 500 de avioane, aceasta fiind cea mai mare comandă făcută vreodată în istoria aviaţiei civile, informează agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Un Airbus A320 al IndiGoFoto: Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această comandă istorică, al cărei preţ teoretic se ridică la 55 de miliarde de dolari, a fost anunţată în prima zi a Salonului Aeronautic de la Bourget de către directorul general de la IndiGo, Pieter Elbers.

Cele 500 de avioane de tip A320 ar urma să fie livrate între 2030 şi 2035. În mod normal, companiile aeriene beneficiază de reduceri importante de preţuri în cazul unor comenzi mari.

După numărul de avioane comandate, aceasta este cea mai mare comandă făcută vreodată în istoria aviaţiei civile, devansând acordul pentru 470 de avioane anunţat la începutul acestui an de o altă companie aeriană din India, Air India, pe măsură ce primii doi transportatori aerieni din India se pregătesc pentru o creştere semnificativă a cererii de călătorii cu avionul în regiune.

„Acesta este doar începutul. Vor urma şi altele. Având în vedere creşterea Indiei şi creşterea pieţei de aviaţie din India...acesta este momentul oportun pentru noi să plasăm această comandă”, a declarat Pieter Elbers într-o conferinţă de presă.

Airbus și IndGo au semnat și în 2011 unul dintre cele mai mari contracte din istoria aviației, acesta vizând la momentul respectiv 180 de avioane.

Numărul de avioane ar urma să crească simțitor în următoarele două decenii

Salonul de la Bourget se organizează odată la doi ani, în anii impari, în alternanţă cu Salonul de la Farnborough, Marea Britanie.

Conform celor mai recente prognoze, publicate de Airbus cu câteva zile înainte de începutul Salonului Aeronautic de la Bourget, cel mai mare producător mondial de avioane se aşteaptă ca până în 2042 la nivel mondial să fie livrate 40.850 de avioane de pasageri şi marfă noi, ceea ce ar duce flota mondială la 46.560 de aparate în 2042, faţă de 22.880 de aparate în 2020.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri, şi mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec în Braşov şi Airbus Defense and Space în Bucureşti.