Intenţia Chinei de a introduce restricţii la exporturile de galiu i-a făcut pe clienţii celui mai mare cumpărător mondial de galiu să îşi facă stocuri din acest metal, informează Reuters și Agerpres.

Wafer produs din galiuFoto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Compania germană Freiberger Compound Materials se bazează aproape în totalitate pe furnizorii chinezi pentru galiul de care are nevoie pentru producţia de wafere, care la rândul lor sunt folosite în amplificatoarele de semnal radio din telefoanele mobile şi alte echipamente electronice.

În condiţiile în care consumă aproximativ 10% din producţia mondială de galiu, firma germană s-a trezit în mijlocul unei furtuni după anunţul surprinzător al autorităţilor chineze că vor introduce controale la exporturile de galiu şi germaniu, începând de la 1 august.

„Clienţii mei nu sunt deloc relaxaţi. Au fost plasate foarte multe comenzi pentru a creşte nivelul stocurilor. Industria este pe muchie de cuţit”, a declarat directorul general de la Freiberger Compound Materials, Michael Harz.

Cum a ajuns China cel mai mare producător mondial de galiu

Producătorii chinezi de galiu au alungat de pe piaţă pe majoritatea rivalilor prin subminarea lor cu preţuri mai mici în ultimul deceniu.

Freiberger, care realizează vânzări de 70-80 de milioane de euro pe an şi are o cotă de 65% pe piaţa arsenidului de galiu, utilizat în producţia de amplificatoare de putere pentru smartphone-uri, concurează cu producătorul japonez Sumitomo Electric şi câţiva producători chinezi.

Compania germană, care îşi are rădăcinile într-o uzină de electronice din fosta RDG, are stocuri de galiu pe mai multe luni pentru că se aştepta de mult la o criză comercială şi nu poate face altceva pentru a se proteja, a precizat Michael Harz.

Constructorii auto îşi pun şi ei întrebarea dacă pot continua să se bazeze pe un metal considerat drept crucial pentru vehiculele electrice.

Îngrijorări legate de ultimele mutări ale Chinei

Michael Harz a precizat că furnizorii săi chinezi au pus la dispoziţia autorităţilor de la Beijing datele necesare pentru obţinerea licenţelor de export. Aceşti furnizori au estimat că livrările vor înceta la 1 august, când vor intra în vigoare noile controale ale exporturilor, urmând a fi reluate o lună mai târziu, după ce vor fi procesate solicitările de atribuire de licenţe.

Harz nu crede că China va perturba comerţul cu galiu în următorii ani pentru că asta i-ar prejudicia propria sa industrie electronică.

Directorul de la Freiberger a adăugat că, în opinia sa, decizia autorităţilor chineze este una cu caracter de represalii, în condiţiile în care cei mai mari producători de amplificatoare de putere, care cresc semnalul radio astfel încât smartphone-urile pot comunica cu turnurile radio, îşi au sediul în SUA.

Freiberger consumă câteva zeci de tone de galiu pe an, ceea ce face din acest metal cel mai important cost al său.