Elon Musk a anunțat miercuri lansarea unei noi companii axate pe inteligența artificială, un proiect încă misterios care ar trebui să fie dezvăluit mai detaliat vineri, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

„Scopul xAI este de a înțelege adevărata natură a universului”, precizează start-up-ul pe site-ul său, fără a da alte detalii.

Elon Musk însuși a explicat pe Twitter că ambiția xAI este de a „înțelege realitatea”. Site-ul anunță o sesiune de întrebări și răspunsuri vineri pe Twitter pentru a discuta despre acest nou venit în domeniul inteligenței artificiale.

Compania a fost înființată oficial în Nevada în luna martie, potrivit registrului societăților din acest stat, dar precizează că echipa sa tehnică se află în zona San Francisco (California). Când a fost înregistrată, xAI l-a indicat pe Elon Musk ca director.

În urmă cu câteva luni, miliardarul a recunoscut că a cumpărat o cantitate mare de unități de procesare grafică (GPU), esențiale pentru dezvoltarea de software de inteligență artificială (AI), fără a dezvălui ce intenționa să facă cu ele.

„Suntem o companie separată de X Corp”, holdingul care controlează, printre altele, Twitter, „dar vom lucra îndeaproape cu X, Tesla și alte companii pentru a ne promova misiunea”, a precizat compania pe site-ul său.

Elon Musk controlează deja Tesla, compania aerospațială SpaceX, Twitter, precum și compania de construcții de tuneluri The Boring Company și Neuralink, specializată în implanturi neuronale.

Echipa xAI, „condusă de Elon Musk”, potrivit site-ului, este formată din specialiști recunoscuți în domeniul inteligenței artificiale, inclusiv unii de la OpenAI, creatorul ChatGPT, Google și Microsoft.

Într-un interviu acordat în aprilie prezentatorului Tucker Carlson de la Fox, Elon Musk a declarat că intenționează să „creeze o a treia opțiune” printre greii inteligenței artificiale, în plus față de Microsoft/OpenAI și Google.