Compania chineză de social media TikTok trebuie să facă şi mai multe eforturi pentru a fi pregătită pentru noile reglementări digitale din Uniunea Europeană, menite să ajute consumatorii să navigheze online în condiţii de siguranţă, a afirmat comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, citat miercuri de AFP și Agerpres.

TiktokFoto: ANP / ddp USA / Profimedia

Rezultatele „testului de stres” efectuat la sediul companiei din Dublin au arătat că „este nevoie de eforturi suplimentare pentru ca firma să fie deplin pregătită” când va intra în vigoare, luna viitoare, Legea privind serviciile digitale (DSA), a explicat Thierry Breton.

Acesta a postat pe Twitter un video fără sunet în care discută cu directorul general al TikTok, Shou Zi Chew.

„TikTok este ferm hotărât să implementeze DSA şi să sporească transparenţa şi operaţiunile de contabilitate. Salutăm aceste oportunităţi de a fi deschişi în privinţa eforturilor noastre”, a afirmat Caroline Greer, director de politici publice la TikTok.

Legea privind serviciile digitale (DSA) impune o listă lungă de reguli pentru platforme, în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

Pentru a ajuta firmele să se pregătească, oficialii UE au decis efectuarea unor teste de stres pentru a evalua cât sunt de pregătite. Luna trecută, Twitter a efectuat teste de stres la sediul din San Francisco, iar Breton a declarat că „eforturile trebuie să continue”.

UE amenință TikTok cu interzicerea în spațiul comunitar

În ceea ce privește TikTok, Comisia Europeană a avertizat încă de la începutul anului că platforma chineză ar putea fi interzisă în spațiul comunitar din cauza nerespectării legislației.

„Nu vom ezita să adoptăm întreaga gamă de sancţiuni pentru a ne proteja cetăţenii, dacă auditurile nu arată respectarea deplină a legislaţiei”, amenința pe 23 iunie Thierry Breton.

„Cu cât audienţa are o vârstă mai mică, cu atât este mai mare responsabilitatea. Nu este acceptabil ca în spatele unor dispozitive aparent inofensive şi amuzante, utilizatorii au nevoie de doar câteva secunde pentru a accesa conţinut nociv, care uneori ameninţă viaţa”, a spus Breton pe 23 ianuarie.

Presiunile au crescut asupra TikTok, după ce compania a recunoscut la finele anului trecut că unii dintre angajaţii săi au accesat inadecvat datele de utilizator TikTok a doi jurnalişti, pentru a încerca să identifice sursa informaţiilor dezvăluite de presă.

În luna mai a acestui an Montana a devenit primul stat american care a interzis TikTok, invocând însă îngrijorările legate de posibila folosire a aplicației de către guvernul comunist de la Beijing în scopuri de spionaj.