Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat joi că a deschis un proces împotriva companiei SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru discriminarea la angajare a refugiaţilor, informează Reuters și Agerpres.

SpaceX, una dintre companiile lui Elon MuskFoto: Angga Budhiyanto / Zuma Press / Profimedia Images

În ofertele sale de joburi şi în angajările efectuate între septembrie 2018 şi septembrie 2022, SpaceX a anunţat în mod eronat că nu putea să angajeze decât cetăţeni americani sau posesori de „carte verde” cu statut de rezident permanent, din cauza „legilor privind controlul exporturilor” pe care compania trebuia să le respecte, a precizat Departamentul de Justiţie într-un comunicat.

„Ancheta noastră a stabilit că SpaceX i-a eliminat în mod nedrept pe refugiaţi din cauza statutului lor şi că a impus ceva care a echivalat cu o interdicţie de angajare, fără să ţină cont de calificările lor, încălcând legea federală”, a explicat adjuncta secretarului de stat pentru Justiţie, Kristen Clarke, citată în comunicat.

„Legile privind controlul exporturilor nu impun astfel de restricţii la angajare”, a subliniat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.

Procesul vizează obţinerea unor despăgubiri, inclusiv de natură financiară, „pentru refugiaţii descurajaţi sau îndepărtaţi de posibilitatea de a se angaja la SpaceX din cauza acestei discriminări prezumate”, explică acelaşi comunicat de presă.

O altă companie a miliardarului Elon Musk, Tesla, a fost deja dată în judecată de statul California pentru discriminare rasială practicată în uzina sa din oraşul Fremont. Tesla a pierdut deja un proces civil împotriva unui fost angajat al său care a acuzat-o de discriminare, compania lui Musk fiind obligată să îi plătească despăgubiri de 3,2 milioane de dolari.

În decembrie 2021, şase femei au depus de asemenea o plângere împotriva uzinei californiene, acuzând celebrul producător de automobile electrice că a tolerat hărţuirea sexuală la locul de muncă. Inițial una dintre angajatele Tesla a reclamat situația, celelalte alăturându-i-se la scurt timp după.