Gigantul american al divertismentului Disney a anunțat că va majora prețul abonamentului pentru serviciul său de streaming Disney+ pentru clienții din România, o decizie care se aplică însă și celorlalte piețe europene.

Disney+Foto: Anthony Brown / Alamy / Profimedia Images

Anunțul făcut într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Disney vine în contextul în care compania americană și-a regândit pe larg politica de prețuri după ce mai devreme în cursul lunii august a precizat că își va lansa anul acesta versiunea de abonament cu reclame în Europa.

Versiunea cu reclame a serviciului de streaming a Disney+ va fi lansată în Europa în luna noiembrie, unde va fi disponibilă în opt ţări. La fel ca versiunea „Premium”, se pare că extinderea europeană se va face în mai multe „valuri”.

Disney+ cu reclame va costa 5,99 euro în Franţa, Germania, Italia, Elveţia, Spania, Norvegia, Suedia şi Danemarca, ţările care vor face parte din primul val de extindere europeană. Cei care vor opta pentru abonamentul de bază fără reclame în aceste țări vor fi nevoiți să scoată din buzunar lunar 8,99 euro.

Cât va costa abonamentul Disney+ în România

Pentru țara noastră prețul serviciului Disney+ va urca la 36,99 lei, comparativ cu 29,99 lei, cât este în prezent. Modificarea se va aplica clienților noi din România începând cu data de 1 noiembrie, iar celor existenți de pe 6 decembrie.

O veste neașteptată este însă că abonamentul „Standard” din prezent va deveni practic echivalentul unuia „Premium”, atât pentru clienții din România, cât și cei de pe mai multe piețe europene. Asta înseamnă, printre altele, că abonații români nu vor avea reclame pe Disney+.

Totodată, ei vor beneficia de posibilitatea de a folosi concomitent Disney+ pe 4 dispozitive, comparativ cu două, cât oferă abonamentul Standard actual. Calitatea imaginii crește de asemenea la 4K UHD și HDR, comparativ cu 1080p cât este în prezent pentru acest tip de abonament.

Clienții care optează direct pentru un abonament de un an de zile vor avea de asemenea două luni de streaming gratuit, plătind doar 369,90 lei, în loc de 443,88 lei, cât ar fi prețul întreg.

Diferențe între Netflix și Disney+

Spre comparație, Netflix oferă abonamentul său „Minim” clienților din România pentru 4,99 euro după ieftinirea anunțată în luna februarie, însă acesta permite doar o calitate video HD (720p) și streaming pe un singur dispozitiv.

Abonamentul Standard al Netflix, care oferă condiții asemănătoare cu noul pachet Disney+ (rezoluție Full HD la 1080 și streaming pe doar două dispozitive concomitent), costă 9,99 euro pe lună. Abonamentul Premium al Netflix, cu calitate a imaginii Ultra HD (4K) și HDR și streaming concomitent pe 6 dispozitive, costă 11,99 euro lunar.

Sigur, contează și tipul de conținut de pe cele două platforme de streaming iar aici pășim într-o zonă subiectivă. Dacă este să ne raportăm însă strict la numărul de filme și seriale noi lansate în fiecare lună, Netflix rămâne rege.

Un atu pentru cei de la Disney+ este în schimb că platforma permite partajarea parolei cu cei din afara gospodăriei, spre deosebire de Netflix, care a luat măsuri împotriva „password sharing” la nivel global în luna mai a acestui an. Site-ul de specialitate Mashable notează că situația ar putea fi una temporară întrucât Bob Iger, CEO-ul Disney, a sugerat luna aceasta că platforma de streaming a companiei ar putea restricționa practica începând cu anul viitor.

Concurența între Netflix și Disney+ s-a intensificat după ce în trimestrul III al anului trecut compania fondată de Walt Disney a depășit Netflix la numărul de utilizatori pe platformele de streaming. Însă Disney a reușit acest lucru datorită faptului că unii dintre clienții săi aveau abonamente la mai multe dintre platformele sale (Disney+, Hulu și ESPN).

Cu alte cuvinte, Netflix rămânea lider de piață în ceea ce privește numărul de abonați unici.

Celelalte platforme majore de streaming disponibile în România oferă un abonament standard care la noi costă 4,99 euro în cazul HBO Max, 13,99 lei pentru Amazon Prime și 3,99 euro pentru filmele și serialele lansate pe SkyShowtime.