​Guvernul admite într-un răspuns către HotNews.ro că nu a notificat Comisia Europeană înainte de a adopta Ordonanța jocurilor de noroc, deși Ministerul Economiei a atenționat că acest lucru este cerut de legislația UE în cazul actelor care conțin reglementări tehnice, așa cum s-a întâmplat și cu ordonanța anterioară care reglementează această industrie. Explicația Guvernului? Modificările nu ar conține reglementări tehnice.

Jocuri de norocFoto: Inquam Photos / George Călin

Guvern: Ordonanța de urgență a vizat doar modificări de natură financiară și juridică, nu și reglementări tehnice

Guvernul susține în răspunsurile transmise HotNews.ro că ordonanța de urgență adoptată în data de 5 octombrie care a modificat şi completat Ordonanța de urgenţă nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc a parcurs întreg procesul de avizare interinstituțională premergător adoptării de către Guvern, potrivit procedurilor legale.

Despre avertismentul transmis în data de 4 octombrie de Ministerul Economiei, condus de Radu Oprea, despre care HotNews.ro a scris în premieră, Guvernul spune că a fost analizat de către Ministerul de Finanțe, inițiatorul noului proiect de OUG, care a considerat că schimbările nu sunt de natură tehnică, ci doar modificări financiare și juridice.

  • „Propunerile și sugestiile făcute de ministerele și instituțiile avizatoare pe parcursul procesului de consultare interinstituțională au fost preluate în forma finală a actului normativ sau justificate, după caz, de Ministerul Finanțelor, inițiatorul actului normativ.
  • În ceea ce privește avizul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, la care solicitarea dvs. face referire, vă comunicăm următoarele:
  • Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a transmis, în data de 4.10.2023, cu adresa finală de înaintare, nr. 4519, în original, către Ministerul Finanțelor, proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea și completarea ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009, privind exploatarea și organizarea jocurilor de noroc, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, avizat în limitele de competență ale ministerului, stabilite prin HG 864/2023, cu propuneri, precum și analiza operatorului economic afectat, aflat sub autoritatea MEAT, pentru a se lua act de acestea la definitivarea formei proiectului.
  • În acest sens inițiatorul a fost informat că în cazul unor modificări de natură tehnică trebuie considerată procedura legală specifică.
  • Însă, având în vedere că Ordonanța de urgență supusă avizării vizează doar modificări de natură financiară și juridică, nu au fost necesare proceduri suplimentare, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un set de măsuri de urgență referitoare la protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, prin instituirea interdicției privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc.
  • Ordonanța de urgență privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, aprobată în ședința Guvernului din 5 octombrie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial al României numărul 905 din 6 octombrie 2023.”, a transmis către HotNews.ro Guvernul.

Avertismentul către Ciolacu de la Ministerul Economiei

Ministerul Economiei, condus de Radu Oprea (PSD), a atenționat Guvernul că adoptarea Ordonanței de urgență privind noile taxe din industria jocurilor de noroc, înainte de notificarea Comisiei Europene, ar putea să o facă inaplicabilă în caz de litigiu, se arată în avizul dat de Minister în 4 octombrie, cu o zi înainte ca actul să fie adoptat de Guvern. Ministerul a prezentat și cum va fi afectată financiar Loteria Română de noile taxe.

Ministerul Economiei subliniază în avizul dat la Ordonanța de urgență privind jocurile de noroc faptul că actele normative care conțin reglementări tehnice trebuie notificate Comisiei Europene, aspect prevăzut în legislația UE, așa cum s-a întâmplat și cu actuala ordonanță care reglementează jocurile de noroc - OUG 77/2009.

  • „De asemenea, având în vedere faptul că OUG nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc a fost notificată Comisiei Europene (notificarea 2009/0417/RO) în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2015/1535, considerăm că orice modificare a actului normativ menționat necesită parcurgerea procedurii de notificare, conform prevederilor Directivei (UE) 2015/1535.
  • În acest context, vă informăm că actele normative care conțin reglementări tehnice, adoptate fără respectarea procedurii de notificare prevăzută de Directiva (UE) 2015/1535 sunt inaplicabile şi devin inopozabile terților, în caz de litigiu, conform jurisprudenţei Curţii de Justiție a Uniunii Europene.”, subliniază Ministerul Economiei în avizul obținut de HotNews.ro.

Guvernul a adoptat joi, 5 octombrie, ordonanța de urgență care stabilește taxe mai mari pentru industria jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locații, majorarea garanțiilor depuse de companii și obligația operatorilor de a avea sediul social în România. „Scopul este evident - pentru ca taxele și impozitele să fie colectate în țară.”, a declarat atunci Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.