În pofida așteptărilor ca migranții să preia locurile de muncă calificate pe măsura pensionării tot mai multor muncitori germani, angajatorii din cea mai puternică economie a Uniunii Europene se văd mai degrabă nevoiți să apeleze la roboți, relatează Reuters.

Linie de productie intr-o uzina autoFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Producătorul de componente pentru mașini S&D Blech va rămâne în curând fără șeful departamentului de șlefuire, acesta pregătindu-și dosarul de pensionare. Compania îl va înlocui cu un robot în contextul în care tot mai multe firme mici și mijlocii din Germania recurg la automatizare odată cu ieșirea la pensie a generației cunoscute în Occident ca „baby boomers”.

Datele oficiale arată că în luna iunie în Germania erau disponibile 1,7 milioane de locuri de muncă. Camera de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK) afirmă că peste jumătate din companiile ce oferă joburi au dificultăți în a găsi candidați care să le ocupe, situație care duce la pierderi estimate la 100 de miliarde de euro anual pentru cea mai mare economie din Europa.

Henning Schloeder, directorul general al S&B Blech, citează acest trend pentru a explica de ce compania sa a ales în ultimii ani să se axeze tot mai mult pe automatizare și digitalizare.

„Situația se va agrava și mai mult pe piața muncitorilor calificați, mai ales în producție și meserii”, a declarat el pentru Reuters. Schloeder spune că găsirea unui nou șef pentru departamentul de șlefuire a fost dificilă „nu doar datorită experienței vaste pe care acesta o are, ci și fiindcă este o slujbă care îți rupe spatele pe care nimeni nu mai vrea să o facă”.

Șlefuirea pieselor implică procese la căldură ridicată și zgomot continuu, în timp ce scânteile produse pot fi periculoase.

Declinul natalității afectează și economia Germaniei

Intrarea mai multor femei în câmpul de muncă și creșterea migrației în ultimii ani au ajutat într-adevăr într-o anumită măsură la compensarea schimbărilor demografice prin care trece Germania.

Însă odată cu retragerea „boomerilor” și intrarea în muncă a unei noi cohorte - mult mai mici din cauza declinului ratei natalității - Agenția Federală pentru Muncă de la Berlin se așteaptă ca până în 2035 numărul de muncitori disponibili companiilor germane să scadă cu 7 milioane de persoane.

Nela Richardson, economist-șef la compania de consultanță ADP, afirmă că, întrucât schimbări similare au loc și în alte economii dezvoltate, impactul tehnologiilor de automatizare avansată, de la robotică la inteligența artificială (A.I.) va fi unul amplu.

„Pe termen lung toate aceste inovații schimbă paradigma pentru lumea muncii. Toată lumea va ajunge să își facă diferit slujba”, a declarat ea pentru Reuters.

Investițiile puternice făcute în automatizare de către producătorii auto și alți giganți industriali au făcut deja din Germania a patra cea mai mare piață din lume pentru roboți și cea mai mare din Europa.

Însă pe măsură ce roboții devin tot mai ieftini și ușor de operat, ei ajung să fie folosiți din ce în ce mai mult inclusiv de așa-zisele companii „Mittelstand”, adesea afaceri mici sau medii de familie care au rezistat șocurilor economice și despre care mulți consideră că formează coloana vertebrală a economiei germane.

Potrivit datelor Federației Internaționale de Robotică, în jur de 26.000 de unități au fost instalate în Germania anul trecut. Numărul de roboți instalați în Germania a fost mai mare decât atât într-un singur an: în 2018, înainte ca pandemia de COVID-19 să ducă la încetinirea semnificativă a creșterii economice a țării.

„Roboții permit supraviețuirea unor companii care își văd viitorul în pericol din cauza lipsei de angajați”, afirmă Ralf Winkelmann, director la FANUC Germany, o companie care vinde roboți fabricați în Japonia unor întreprinderi mici și mijlocii.

Companiile germane sunt tot mai deschise față de robotizare

Ralf Hartdegen, a cărui firmă de consultanță ghidează companiile prin acest tip de tranziție, spune că clienții săi sunt deschiși față de automatizare, însă de cele mai multe ori reticenți să concedieze oameni.

ROLEC, o firmă de familie care produce sisteme pentru protejarea componentelor electronice, a cumpărat primul său robot anul trecut, pentru a permite continuarea producției pe timpul nopții.

Compania a achiziționat între timp și un al doilea robot și intenționează să își continue investițiile în automatizare.

„Este grozav când aprinzi lumina dimineața și părțile componente sunt în unitatea de depozitare după ce au fost procesate”, a declarat Matthias Rose, directorul general al ROLEC, pentru Reuters.

Florian Andre, cofondatorul SHERPA Robotics, un startup axat pe livrarea de roboți firmelor ce au între 20 și 100 de angajați, afirmă că intensificarea automatizării vine și ca urmare a faptului că unitățile au devenit mult mai ușor de folosit, fără a fi nevoie de niciun fel de cunoștințe de programare. Majoritatea sunt livrați acum cu o Interfață Om-Mașină, un touchscreen asemănător cu cel folosit de telefoanele smart.

Nici muncitorii germani nu par foarte îngrijorați de situație

Inclusiv muncitorii și sindicatele germane, care de regulă se tem de automatizare, au început să privească situația într-o lumină tot mai pozitivă.

Un sondaj pe acest subiect publicat în luna iunie a constatat că aproape jumătate din angajații germani consideră că roboții ajută la acoperirea deficitului de pe piața forței de muncă.

Matthias Rose de la ROLEC spune că prima aventurare a companiei sale în domeniul automatizării a venit în 2022, când întârzierile înregistrare în livrarea comenzilor din cauza pandemiei de Covid au dus la chemarea la muncă a angajaților și sâmbăta, pe lângă nevoia de a lucra ore suplimentare în timpul săptămânii.

Un purtător de cuvânt al IG Metall, unul dintre cele mai puternice sindicate din Germania, a declarat că adoptarea roboților de către companii ca parte a unei strategii pe termen lung, și nu doar pentru a reduce rapid costurile, poate face munca „mai sănătoasă, mai interesantă și mai sigură”.

Producătorul de camioane și autobuze Daimler Truck folosește pe larg roboți, mai ales pentru a ajuta cu sarcinile solicitante din punct de vedere fizic, care pot afecta sănătatea muncitorilor.

„Dar nimic nu este la fel de flexibil ca un om”, afirmă Matthias Krust, șeful sindicatului companiei. „Cu cât este producția mai complexă, mai diferențiată, cu atât devine mai greu să folosești roboți”, susține el.