Guvernul italian plănuiește să ia măsuri împotriva proprietarilor care nu își plătesc impozitele pentru veniturile obținute din închirierile de locuințe pe termen scurt, precum cele făcute prin platforme ca Airbnb, relatează Reuters.

Airbnb și BookingFoto: Dreamstime

Forza Italia, unul dintre partidele aflate în coaliția de guvernare de la Roma, a declarat într-un comunicat după o ședință cheie privind bugetul pe anul viitor că executivul condus de Giorgia Meloni intenționează să introducă un cod național de identificare obligatoriu prin care să fie urmărite închirierile pe termen scurt.

„Acel cod va scoate la suprafață veniturile celor care închiriază apartamente fără să le declare. Asta va aduce mai mulți bani visteriei statului, ceea ce va reduce povara fiscală”, a declarat în fața reporterilor vicepremierul Antonio Tajani, liderul Forza Italia.

Tajani a spus de asemenea că guvernul intenționează să crească rata de impozitare pentru proprietarii care închiriază mai mult de un apartament. Legislația italiană prevede în prezent un impozit de 21% pentru veniturile obținute din închirieri.

Însă guvernul italian ar intenționa acum să perceapă un impozit de 26% pe veniturile obținute de proprietarii care închiriază pe termen scurt mai mult de o proprietate.

Economiștii estimează că această a doua măsură pregătită de executivul lui Meloni ar fi de natură să aducă mai multe venituri bugetului de stat întrucât se crede că în Italia numărul proprietarilor care nu își declară veniturile din închirierile făcute prin Airbnb și platforme similare este relativ mic.

Această situație se datorează faptului că autoritățile locale din Italia pot aplica amenzi drastice proprietarilor care nu își declară aceste venituri și nu plătesc taxa de oraș percepută în mod obligatoriu turiștilor. Per total, guvernul italian estimează că noile măsuri vor aduce bugetului venituri suplimentare de un miliard de euro.

Airbnb, în centrul a tot mai multe nemulțumiri

Compania Airbnb a fost criticată în ultimii ani pe motiv că ar contribui la creșterea vertiginoasă a chiriilor în unele dintre cele mai populare destinații turistice din lume.

Localnicii și autoritățile locale din orașe ca Paris, Amsterdam și Barcelona, pentru a numi doar câteva, acuză că scoaterea la închiriere pe termen scurt a numeroase locuințe scade dramatic fondul locativ disponibil, ducând prin urmare la prețuri astronomice pentru cei care locuiesc în astfel de metropole.

În Italia autoritățile din Florența au anunțat chiar la începutul acestei luni că vor interzice noile închirieri pe Airbnb în centrul istoric al orașului, primarul Dario Nardella invocând tocmai lentoarea guvernului lui Meloni de a reglementa închirierile pe termen scurt.

„În 2016 am avut puțin sub 6.000 de apartamente scoase la închiriere pe Airbnb, astăzi avem aproape 14.378”, a justificat el, adăugând că în intervalul respectiv de timp chiriile lunare în Florența au crescut în medie cu 42%.

Măsura luată de Florența nu se va aplica însă proprietarilor care au deja licențe de a închiria proprietățile pe Airbnb, ci doar în ceea ce privește eliberarea unor noi autorizații. Însă autoritățile au oferit facilități fiscale proprietarilor care oferă deja astfel de tipuri de închiriere, dacă trec la chiriași obișnuiți.

Mutarea a venit la doar o lună după ce Veneția, un alt oraș italian popular în rândul turiștilor, a decis o altă măsură în contextul numărului uriaș de vizitatori cu care se confruntă anual: introducerea unei taxe la intrarea în oraș.