Compania daneză A. P. Moller Maersk A/S va renunţa pe plan global la cel puţin 10.000 de angajaţi, din cauza scăderii cererii de transport de containere, a creşterii costurilor şi a preţurilor mai reduse, transmit vineri agențiile DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Navă MaerskFoto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Maersk, una dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, cu o cotă de piaţă de aproximativ 17%, transportă mărfuri pentru giganţi ca Walmart, Nike şi Unilever.

Din totalul de 110.000 de angajaţi în ianuarie, compania va rămâne cu mai puţin de 100.000, pentru a-şi reduce costurile cu 600 milioane de dolari în 2024.

Concedierile vin într-un moment în care transportul maritim este în declin, după boom-ul din timpul pandemiei. Sectorul a raportat profituri semnificative în perioada 2020 - 2022, dar acum costurile cu transportul de containere au crescut, iar cererea s-a redus, în urma încetinirii economiei mondiale.

Vineri, Maersk a avertizat că profiturile din 2024 vor fi la capătul inferior al estimărilor precedente, după ce a raportat un declin semnificativ al vânzărilor şi câştigurilor, în trimestrul trei din 2023.

„Accelerăm reducerile de costuri pentru a ne proteja performanţa financiară”

„Industria de transport maritim se confruntă cu o cerere redusă şi presiuni inflaţioniste asupra bazei noastre de costuri. Ţinând cont de perioada dificilă care va urma, accelerăm reducerile de costuri pentru a ne proteja performanţa financiară”, a afirmat directorul general al Maersk, Vincent Clerc.

La Bursa de la Copenhaga, acţiunile companiei au scăzut vineri cu 11,1%, la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

Compania daneză se aşteapă ca cererea pe plan global pentru livrarea de containere pe mare să scadă cu 2% anul acesta, în urma reducerii cererii consumatorilor.

Maersk se aşteaptă la un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 8 - 11 miliarde de dolari în 2023, faţă de nivelul record de 36,8 miliarde de dolari în 2022.

În trimestrul trei din 2023, EBITDA a scăzut la 1,9 miliarde de dolari, de la 10,9 miliarde de dolari în urmă cu un an, dar uşor peste estimările analiştilor, de 1,81 miliarde de dolari.