Casa Albă l-a acuzat vineri pe Elon Musk de „promovarea abjectă a urii antisemite și rasiste”într-unul dintre mesajele sale de pe rețeaua sa de socializare X, fostul Twitter, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Miliardarul răspunsese miercuri la o postare în care se susținea că evreii promovează „ura împotriva albilor”, spunând: „Ai spus exact adevărul”.

Pentru Casa Albă, postareamiliardarului nu face decât să repete o teorie a conspirației populară în rândul naționaliștilor albi, potrivit căreia evreii au un plan secret pentru a încuraja imigrația ilegală în țările occidentale pentru a submina majoritatea albă din aceste țări.

Această teorie a conspirației fusese preluată în special de autorul atacului de la sinagoga din Pittsburgh din 2018, în care au murit 11 persoane.

„Este inacceptabil să se repete minciuna odioasă din spatele celui mai mortal act de antisemitism din istoria SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, într-un comunicat, referindu-se la acest atac.

După răspunsul său inițial, Elon Musk a continuat să afirme că Anti-Defamation League (ADL), o asociație care luptă împotriva antisemitismului, „atacă în mod nedrept majoritatea Occidentului, în ciuda faptului că majoritatea Occidentului susține poporul evreu și Israelul”.

„Acest lucru se datorează faptului că nu pot, conform propriilor lor principii, să critice grupurile minoritare care reprezintă principala amenințare” la adresa poporului evreu, a adăugat el.

ADL este una dintre ONG-urile care au denunțat o creștere semnificativă a dezinformărilor și a insultelor homofobe și rasiste pe X, de când regulile de moderare au fost schimbate odată cu sosirea lui Elon Musk.

Proprietarul Tesla și SpaceX a atacat deja ADL la începutul lunii septembrie, afirmând că grupul este „responsabil pentru cea mai mare parte a pierderilor de venituri ale X”.