Miliardarul Elon Musk le-a spus publicitarilor care au părăsit platforma sa de socializare X din cauza conținutului antisemit să „se ducă dracului”, într-un interviu aprins acordat miercuri New York Times, potrivit Reuters.

Elon Musk, proprietarul X/TwitterFoto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Remarcile sale pline de vulgarități au urmat unui moment de contre aprinse într-un interviu la New York Times DealBook Summit, când Musk a spus inițial că „îi pare rău” pentru un tweet în care a fost de acord cu un post antisemit.

Musk a fost criticat intens după ce, pe 15 noiembrie, a fost de acord cu un utilizator care pretindea fals că evreii instigau la ura împotriva persoanelor albe, spunând că utilizatorul care a menționat teoria conspirației „Great Replacement” spunea „adevărul real”.

Miercuri, Musk a spus că a „dat cu un pistol încărcat” detractorilor săi, descriindu-și postarea ca „posibil cea mai proastă” din istoria mesajelor sale „prostești”.

CEO-ul Tesla s-a arătat iritat de ideea că ar fi antisemit și a spus că publicitarii care au părăsit X, anterior cunoscut sub numele de Twitter, nu ar trebui să creadă că îl pot șantaja, spunând „du-te dracului” de mai multe ori.

La un moment dat, a adăugat cuvintele „Hey Bob”, o referire aparentă la Robert Iger, directorul executiv al Walt Disney, care și-a retras reclamele de pe X.

Teoria „Great Replacement” susține că evreii și stângiștii ar înlesni înlocuirea etnică și culturală a populațiilor albe cu imigranți non-albi, ceea ce ar conduce la un „genocid alb”.

Postarea lui Musk a fost condamnată de Casa Albă pentru ceea ce a numit o „promovare abominabilă a urii antisemite și rasiste”.

După postare, companii majore din SUA, inclusiv Walt Disney, Warner Bros Discovery și Comcast au suspendat reclamele pe X.

Un raport de la grupul de supraveghere liberal Media Matters a precipitat exodul publicitarilor, afirmând că a găsit reclame lângă postări care susțineau nazismul. Platforma a depus săptămâna trecută o plângere împotriva Media Matters pentru defăimare.

Vizită în Israel și schimbare de discurs

În urma condamnării publice, Musk a călătorit în Israel și a vizitat locul asaltului Hamas asupra țării pe 7 octombrie. Luni, a vorbit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu într-o conversație transmisă în direct pe X.

Musk a declarat miercuri că caceastă călătorie a fost planificată înainte de mesajul său și a fost „independentă” de această problemă.

În Israel, Musk a spus că este împotriva antisemitismului și a oricărui lucru care „promovează ura și conflictul” și a afirmat că X nu va promova discursul de ură.

„Faptul că ai venit aici spune mult despre angajamentul tău de a încerca să asiguri un viitor mai bun”, i-a spus Netanyahu lui Musk în timpul conversației.

Cei doi s-au întâlnit anterior la sediul Tesla din California în septembrie pentru a discuta despre meritele și pericolele inteligenței artificiale avansate.

În timpul conversației, care a avut loc la scurt timp după ce Musk a atacat Liga Anti-Defăimare, Netanyahu l-a îndemnat pe miliardar să găsească un echilibru între protejarea libertății de exprimare online și combaterea discursului de ură.