Un tribunal suedez a respins joi o cerere a Tesla de a obliga un operator poștal să îi livreze plăcuțe de înmatriculare până la aflarea rezultatului unui proces intentat de producătorul de automobile electrice, potrivit AFP.

Masini TeslaFoto: Shutterstock

Începând cu 27 octombrie, aproximativ 130 de mecanici de la 10 ateliere de reparații Tesla din șapte orașe suedeze au intrat în grevă pentru a protesta față de refuzul Tesla de a semna un contract colectiv de muncă, care stă la baza modelului social suedez.

În schimb, Tesla are o politică de a nu semna contracte colective de muncă și spune că angajații săi au condiții la fel de bune sau chiar mai bune decât cele cerute de IF Metall.

Greva s-a extins apoi la o duzină de sindicate dornice să protejeze acest model, printre care și sindicatul lucrătorilor poștali.

Potrivit unui contract care se aplică tuturor agențiilor guvernamentale suedeze, expedierea plăcuțelor de înmatriculare este rezervată operatorului public de poștă Postnord.

Iar din noiembrie, Tesla a acționat în instanță pentru a cere aceste plăcuțe, care sunt esențiale pentru ca clienții săi să își poată folosi mașinile.

„Sunt necesare condiții foarte specifice pentru a lua o astfel de decizie, iar această cerință nu a fost îndeplinită", a declarat într-un comunicat judecătorul Patrik Alm de la Tribunalul districtual din Solna.

Anterior, Tesla fusese câștigătoare, obținând o hotărâre provizorie de la un alt tribunal districtual care o autoriza să recupereze plăcuțele de înmatriculare direct de la producător.

Însă, marți, Curtea de Apel a suspendat această decizie.

Contractele colective încheiate cu sindicatele reprezintă baza modelului social suedez, acoperind aproape 90% din totalul angajaților și garantând salariile și condițiile de muncă.

La rândul său, Tesla a respins de mult timp apelurile de sindicalizare a celor 127.000 de angajați ai săi din întreaga lume.

În această țară cu 10,5 milioane de locuitori sunt înmatriculate aproximativ 50.000 de Tesla.