​Producătorul român de îngrășăminte Azomureș a anunțat luni că a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie, la doar două luni de la reluarea activității, din cauza unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților. Compania susține că au crescut costurile cu gazele naturale cu aproape 40%, fără a avea legătură cu conflictul din Fâșia Gaza.

AzomureșFoto: AGERPRES

Azomureș: Alte țări producătoare de gaze construiesc noi fabrici de îngrășăminte

„Statul român are la dispoziție diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferență cheie față de UE în general – dar din păcate nu le folosește. Drept urmare, chiar dacă celelalte țări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrășăminte și alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producție, în România, Azomureș - ultima companie de acest gen - se luptă pentru a rămâne operațională”, a declarat Josh Zacharias, potrivit unui comunicat al companiei.

Azomureș mai spune că în ciuda rezervelor ample de gaze din regiune, piața europeană a gazelor rămâne semnificativ mai scumpă decât alte părți industrializate ale lumii (de aproape 5 până la 10 ori mai mare).

Gazele suplimentare nu sunt puse la dispoziția pieței

Azomureș acuză autoritățile statului pentru politicile legate de gazele naturale, existând o supraofertă de gaze subvenționate în România. În ciuda unui surplus semnificativ de gaze naturale tranzacționate de Transgaz, gazul suplimentar nu este pus la dispoziția pieței, deoarece marii producători nu au voie să realoce către consumatori industriali, precum Azomureș, se precizează în comunicat.

Azomureș vorbește și despre frauda fiscală la import și sancțiuni. În noiembrie, o navă cu 30.000 de tone de uree a intrat în portul Constanța cu documente false pentru a evita taxele și sancțiunile și, până când autoritățile au descoperit situația, jumătate din transport a dispărut.

Industria și agricultura ar putea avea de suferit din cauza inflației, practicile anticoncurențiale și taxei de 1% pe venituri

Suspendarea activității Azomureș ar putea avea un impact negativ atât asupra industriei, cât și asupra agriculturii din România. Josh Zacharias invocă presiunea asupra costurilor din cauza inflației locale, practicile anticoncurențiale și o viitoarea taxă de 1% pe venituri. „Calculăm o reducere de 3% a profitabilității pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achizițiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul”, a spus Josh Zacharias.

Directorul general al Azomureș atrage atenția asupra diferențelor mari ale prețurilor la îngrășăminte din România față de restul Europei.

În plus, compania trebuie să susțină și povara certificatelor de carbon impuse de UE producătorilor europeni, spre deosebire de concurenții din afara UE. „Lupt pentru a asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe și alte 2.000 de locuri de muncă ce se bazează direct pe Azomureș pentru existența lor, și asta înainte să luăm în considerare zecile de mii de fermieri care au contat pe îngrășămintele Azomureș în ultimii 60 de ani”, a mai spus Josh Zacharias.

Azomureș face un apel către autorități să creeze urgent un comitet strategic care să ia în discuție securitatea input-urilor pentru agricultură, precum și viitorul industriei agricole românești în general.