După ce o instanță din Delaware a respins marți pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk, directorul general al Tesla și un consiliu de administrație considerat captiv al acestuia trebuie să găsească o modalitate de a negocia un contract de înlocuire, ceea ce nu va fi ușor, apreciază Reuters.

Elon MuskFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Hotărârea îi stimulează pe investitorii care, de ani de zile, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la independența consiliului de administrație al Tesla. Acesta ar putea fi un punct de cotitură pentru Musk, care a declarat recent că nu se simte confortabil să transforme Tesla într-un lider în domeniul inteligenței artificiale dacă controlul său nu va crește odată cu un nou pachet salarial.

„Acest lucru aruncă Tesla într-un fel de prăbușire completă din punct de vedere executiv”, a declarat Ross Gerber, acționar al Tesla, care a spus că decizia instanței necesită, în esență, noi membri independenți ai consiliului de administrație care să asigure supravegherea CEO.

Musk nu a spus ce va face, deși un apel este aproape sigur. Acțiunile Tesla au scăzut miercuri cu 2,2%.

În primul rând, Musk va trebui să dea înapoi ceea ce a primit, dacă hotărârea rămâne valabilă. El a îndeplinit termenii contractului din 2018 și a primit 12 tranșe de opțiuni în valoare de aproximativ 51 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, acordarea de opțiuni „stă neexercitată și netulburată”, se arată în hotărârea judecătorească, astfel că renunțarea la câștigurile sale ar putea să nu fie complicată.

Decizia de a înlocui pachetul cu altceva va fi un proces dificil, deoarece nu este clar cine va negocia de partea Tesla. Judecătorul care a respins a apreciat că pachetul salarial uriaș era nedreapt pentru acționari și a pus la îndoială independența consiliului de administrație.

Equilar a estimat în 2022 că pachetul lui Musk a fost de aproximativ șase ori mai mare decât salariul combinat al celor mai bine plătiți 200 de directori în 2021. Musk era a doua cea mai bogată persoană din lume, având o valoare de 184 de miliarde de dolari miercuri, potrivit calculelor Forbes.