Compania Nationala de Autostrazi si Dumuri Nationale din Romania (CNADNR) datoreaza Bechtel 92 milioane de euro si spera sa primeasca acesti bani la rectificarea bugetara, ca sa onoreze platile, a declarat Dorin Debucean, directorul general al companiei, citat de NewsIn.

"Compania Bechtel a primit avansul pentru lucrarile la Autostrada Transilvania. In prezent, CNADR are datorie catre Bechtel 92 de milioane de euro, din care 58 milioane de euro au ramas neplatiti din decembrie 2007. La aceasta suma se adauga costurile colaterale care, conform contractului cu Bechtel, trebuie onorate. Aici intra deminarea, exproprierile, proiectarea sectoarelor 1A, 3B, 3A si consultanta", a declarat directorul general al companiei Dorin Debucean.

De asemenea, Debucean a declarat ca CNADR a preferat sa nu faca plata catre compania Bechtel si sa plateasca avansul de 133,5 milioane de euro, adica 30% din cei 445 milioane de euro, iar saptamana viitoare spera sa onoreze plata in totalitate. Debucean a mentionat ca Bechtel nu trebuia sa intrerupa lucrarile si conform contractului ar fi putut continua lucrarile.

Ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat recent ca a cerut la rectificarea bugetara 100 de milioane de euro pentru Autostrada Transilvania al carei constructor este compania americana Bechtel.

"Cei de la Bechtel au primit avansul si nu ar trebui sa se planga. Ar face bine sa munceasca mai mult si sa vorbeasca mai putin", a spus ministrul Orban.

Lucrarile pentru constructia autostrazii Transilvania au stagnat pe motiv ca Guvernul nu si-a onorat o parte din datoria fata de Bechtel.

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Bechtel va primi, integral, in perioada urmatoare, cele 200 milioane euro care trebuie alocate, pana la jumatatea anului, pentru continuarea lucrarilor la autostrada Transilvania si ca "sunt perspective" ca, in 2008, sa fie gata primul tronson de 25 de km in Cluj.

Primul ministrul a afirmat ca lucrarile la autostrada Transilvania se desfasoara, in prezent, "intr-un ritm normal", dar a precizat ca nu este foarte multumit.

Premierul a amintit ca 136 de milioane de euro, reprezentand 30% din valoarea lucrarilor pe 2008, au fost, deja, platite in avans. Seful Executivului a declarat ca ii va cere ministrului Transporturilor sa creeze o sucursala locala a Companieii Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) in zona Cluj-Oradea, avand in vedere ca este dificila coordonarea lucrarilor de la Bucuresti.