Conducerea combinatului Azomures si sindicatele din societate au decis joi, trimiterea in somaj tehnic a angajatilor, cu exceptia celor de la reparatii si intretinere, deoarece compania nu mai are comenzi pentru ingrasaminte si nu mai are spatiu pentru depozitarea productiei, potrivit NewsIn. Astfel, cea mai mare parte a angajatilor Azomures vor sta acasa in perioada 2 decembrie - 12 ianuarie.

Azomures are peste 2.000 de angajati, iar pe platforma vor ramane sa lucreze luna viitoare in jur de 500 de muncitori.

"S-a decis oprirea totala a lucrului pe platforma pana in 12 ianuarie. Muncitorii vor primi 75% din salariu si prime de Craciun si din profit. Asa cum s-a stabilit in contractul colectiv de munca”, a declarat Maria Dandarau, secretar al CNSLR-Fratia.

Decizia vine la mai putin de o saptamana dupa vizita presedintelui Traian Basescu la societate, cand au fost constatate unele probleme, insa seful statului a dat asigurari ca socitatea nu se va inchide. Basescu a adaugat ca, impreuna cu patronatul si sindicatele, a identificat cateva solutii viabile la problemele constatate si ca viitorul guvern va trebui sa gasesca formule pentru implementarea acestora.

Presedintele a fost de parere ca productia de ingrasaminte, care depinde de importul de gaze naturale, nu va fi mai afectata in Romania decat in alte tari. "Cu atat mai mult cu cat pretul gazelor va scadea in urmatoarea perioada. Nu voi spune niciodataa ca economia Romaniei nu va fi afectata, insa previziunea mea este ca niciun agent economic nu-si va inchide portile”, spunea seful statului.

In urma cu doua saptamani, Azomures a trimis in somaj tehnic 230 de muncitori si si-a redus activitatea la jumatate.