Curtea de Apel Bucuresti a anulat saptamana trecuta sentinta arbitrala prin care statul roman era obligat sa plateasca fostilor proprietari ai combinatului Otelu Rosu daune in valoare de peste 17 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al AVAS. Statul roman a fost obligat la plata acestor sume in octombrie 2007, dupa ce Curtea de Arbitraj Comercial International a desfiintat contractul de privatizare al combinatului, dar a obligat AVAS la plata de daune.

Fratii Stefano si Marco Gavazzi au cumparat combinatul din Otelu Rosu in anul 1999, platind 512.000 dolari pentru 70% din actiunile societatii, potrivit ziarului Ziua. Investitorii italieni s-au angajat la plata datoriilor si la investitii de 20 de milioane de dolari, insa nu si-au respectat angajamentele.

Astfel, in octombrie 2002, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a cerut Curtii de Arbitraj Comercial International a Romaniei rezolutiunea contractului de privatizare si obligarea investitorilor la plata de daune in valoare de 14 milioane de dolari.

La randul lor, investitorii au formulat o cerere prin care au cerut CACIR sa oblige AVAS la executarea in continuare a contractului de privatizare si la plata de daune de aproximativ 14 milioane de dolari.

In octombrie 2007, Curtea de Arbitraj a hotarat desfiintarea contractului de privatizare a combinatului Otelu Rosu, insa a obligat AVAS la plata de daune.

AVAS, asistata de Societatea de Avocatura Cobuz si Asociatii, s-a adresat Curtii de Apel Bucuresti, sectia Comerciala, cerand judecatorilor sa anuleze sentinta arbitrilor comerciali.