Vremurile in care companiile veneau in Romania doar pentru forta de munca ieftina sunt pe cale sa apuna
Pe scurt, problema se pune in felul urmator: un salariat produce un surub pe zi, pentru care este platit cu 1 leu. Daca a doua zi el produce doua suruburi - deci isi va creste productivitatea cu 100% - corect ar fi sa primeasca de la angajator o marire de salariu din moment ce produce mai mult in aceeasi unitate de timp.
Angajatorul trebuie insa sa beneficieze si el de cresterea de productivitate asa ca cei doi decid sa imparta beneficiile - muncitorul primeste o crestere de salariu egala cu jumatate din castigul generat de cresterea productivitatii, iar angajatorul isi pastreaza cealalta jumatate din castig, ambii parteneri avand doar de castigat din aceasta intelegere. Asa se intampla intr-o economie normala.
Ce s-a intamplat insa in Romania: in 2008, un angajat a produs cu aprox. 65% mai mult decat in anul 2000, insa angajatorul i-a crescut salariul cu 260%. Cu alte cuvinte, pentru angajator costul cu forta de munca pe unitate de produs s-a triplat si ca urmare, acesta a crescut preturile pentru a isi acoperi costurile mai mari. Aceasta crestere a salariilor este una dintre explicatiile inflatiei galopante care a macinat economia de la Revolutie incoace.
Comparand salariul unui muncitor roman cu salariul unui muncitor german, avem tendinta sa credem ca in Romania salariile sunt extrem de mici, insa lucrurile nu stau chiar asa. Pentru a face insa o comparatie reala, trebuie sa luam in considerare si valoarea adaugata pe care muncitorul respectiv o genereaza iar datele arata ca un neamt este de cateva ori mai productiv decat un roman.
Am inceput sa devenim prea scumpi pentru companiile care au transferat in Romania linii de productie bazate pe o utilizare extensiva a fortei de munca, iar o eventuala migrare in masa a acestora spre tari mai ieftine (migrare care deja a inceput) va lasa in economie un gol pe care nu cred ca il vom putea umple prea usor.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Khris.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
a tot aud de lipsa de productivitate din Ro. cati dintre voi ati calatorit si muncit in Vest ca sa vedeti ce productivi sunt anagajatii de acolo? Vorbiti fara sa aveti habar de nimik. pe langa ca sunt prosti gramada, cei din occident au si un program redus cu 10 pauze de ceai si cafea....fata de ei, noi romanii sunt superproductivi.. problema e ca la noi nu se investeste deloc in angajat, nu este bonificat nimic...doar se ia pielea de pe el.
P.S: am fost si patron soi angajat in RO si stiu ce vorbesc
Se lucreaza la fel ca in RO, cu ceva mai multe concedii si cu toate orele suplimentare platite.
Chestia cu productivitatea este o mica manipulare. De fapt productivitatea este mai ridicata nu pentru ca muncesc ei mai mult sau mai bine ci datorita faptului ca aici 8 ore specialist IT se vand cu 1000 Euro (catre client) in timp ce in RO, acelasi 8 ore ale aceluiasi specialist IT se vand cu cel mult jumate.
La fel si in cazul salariilor: daca vin in Ro, mi se ofera un salariu de 5 ori mai mic decat aici. Dar eu sunt aceiasi persoana, lucrez la fel. Inseamna ca de fapt nu e vina mea, e vina companiei din RO care nu stie sa ma utilizeze la valoarea mea, aceiasi pe care cei din vest platesc de 5 ori mai mult.
Salariile in 2008 sunt cu macar minus 100% mai mici decat in tarile vest europene, iar salatiul pe masura muncii pe care o cere angajatorul = productivitate pe masura.
Un factor destul de real e ca romanul nu isi poate schimba job-ul cum ar dori, pentru a face "ceea ce e menit sa faca", ceea ce il atrage, etc.. chestie care i-ar creste productivitatea foarte mult.
Citeam intr-un ziar britanic saptamana trecuta ca 1 din 5 englezi nu reusesc sa stranga bani... no way!!, pun pariu ca 4 din 5 romani sunt in situatia asta.
Situatie care duce la imposibilitatea de a cauta un loc de munca pe masura competentelor, a doleantelor, un loc de munca unde ai fi 200% competent, pentru ca in momentul in care vrei sa schimbi locul de munca angajatorul vrea sa stai x saptamani ca na... trebuie sa gaseasca om, iar noul angajator te vrea de maine... Te afli in situatia in care trebuie sa ramai fara job 2 saptamani pana sa te angajezi in partea cealalta.. daca e stabila chestia.. daca nu, risti sa ramai fara job..
Si daca ramai fara job in momentul in care nu ai nimic pus deoparte e cam trist..
Romanul e prins intr-un ciclu de tot rahatul.. munceste pentru a trai azi.
vestul tarii nu e chiar asa de scump cu se spune:
1) Timisoara 800 - 1000 ron
2) Cluj - 800-1000ron
3) Oradea 600-900 ron
etc....alte orase....
aceste fabuloase salarii proabil au crescut de la un nivel de 100 euro spre 200 euro. (crestere 100 euro).
insa nivelul salariatului german a crescut de la 2000 euro la 2200 euro in acelasi interval (crestere 200 Euro)....
practic desi s-au dublat salariile in Romania, in valori absolute cresterile salariale din Vestul Europei pot fi mai semnificative decat Estul Europei ptr ca baza de la care se porneste este mai mare....
Daca cresti preturile risti sa iesi dupa piata mai ales daca lucrezi pt. export. Ce cred eu ca s-a intimplat in primul rind; angajatorul si-a redus din profit, de cele mai multe ori de-a dreptul nesimtit daca tot ne comparam cu occidentul...
in rest va urez sa bateti campii cu spor despre romanii care se fac ca muncesc.
Nu e nevoie sa stii multa matematica ca sa te prinzi ca 260% din f putin inseamna tot putin.
Exact ca motivele prezentate de cei de la HR cand ceri o marire de salariu: mai mult de 30% nu se poate. Pai da, daca te angajezi cu un salariu mic de la inceput (sa zicem ca te-ai angajat ca student), atunci cresterile astea procentuale (relative la salariu) sunt apa chioara.
Din aceasta cauza se castiga foarte mult migrand de la o firma la alta: insemana enorm sa ai un salariu mare de la inceput ! Unul care schimba locul de munca de 3 ori intr-un an are salariu de 3 ori mai mare decat altul care lucreaza la aceeasi firma de 4 ani (si poate cu mai multa experienta de munca).
Cred ca ar fi cazul sa nu mai castige toti pe spatele nostru ! Trebuie sa invatam sa muncim si sa fim respectati de patron.
Din praxis, SSS si cristi si-au dat seama de realitate (mult mai complicata decit o prezinta Orgonas).