Executivul intentioneaza sa ceara acordul Comisiei Europene pentru a anula datoriile acumulate, pana in 2009, de 35 centrale de energie termica, de peste un miliard de lei, si sa compenseze alte datorii ale acestora, dar si ale firmelor de transport local, in valoarea de 185 de milioane de lei, cu sume neacordate din buget, anunta Mediafax, care citeaza surse oficiale.

  • "Varianta este ca, la rectificarea bugetului, sa fie analizata posibilitatea compensarii obligatiilor de plata catre bugetul de stat ale acestor firme cu creantele de incasat de la bugetele locale. Compensarea va fi efectuata dupa obtinerea unui punct de vedere din partea Consiliului Concurentei, pentru ca sumele propuse spre compensare sa nu fie considerate un ajutor de stat", au precizat sursele citate.
  • Lista celor 35 de CET-uri si valoarea creantelor

Cele 35 de CET-uri au creante in valoare totala de 1,12 miliarde de lei, care trebuie incasate de la populatie (507,2 milioane de lei), agenti economici (113,8 milioane de lei), institutii publice (44,6 milioane de lei) si bugetul local (458,8 milioane de lei), dar si obligatii de plata insumand 2,19 miliarde de lei la bugetul de stat (534,1 milioane de lei), bugetul local (32 de milioane de lei) si furnizorii de combustibil (1,62 miliarde de lei). Diferenta de 1,067 miliarde lei dintre obligatiile de plata si creantele de incasat se reflecta in pierderile inregistrate de unitati, au declarat sursele citate.

Pe lista unitatilor ale caror datorii vor fi anulate au fost incluse CET Arad, Termoficare Pitesti, CET Bacau, Termon Onesti, Electrocentrale Oradea, Termica Botosani, CET Brasov, Ecoterm Fagaras, CET Braila, RAM Buzau, Energoterm Resita, Regia de Termoficare Cluj-Napoca, RADET Constanta, Rominservices Therm Mangalia, Edilmed Medgidia, Termica Targoviste, Regia de Termoficare Craiova, Apaterm Galati, Uzina Termoelectrica Giurgiu, Uzina de Agent Termic si Alimentare cu Apa Motru, Goscom Miercurea Ciuc, Acvacalor Brad, Electrocentrale Deva, CET Iasi, Energomur Targu Mures, IGO Caracal, Dalkia Termo Ploiesti, Servicii Comunale Radauti, Termica Suceava, Terma Serv Alexandria, Calor Turnu Magurele, Colterm Timisoara, Termica Vaslui, CET Govora, Enet Focsani.

  • Ordonanta de anulare a datoriilor centralelor termice, data de fostul Guvern

Multe dintre aceste centrale au fost incluse in ordonanta de urgenta aprobata de fostul Guvern in 2006 pentru anularea datoriilor la 34 de companii. Suma datoriilor acestor CET-uri ar urma insa sa fie actualizata cu pierderile din ultimii trei ani, concomitent cu inceperea demersurilor de notificare la Comisia Europeana a acestei scheme de ajutor de stat, au afirmat sursele citate.

In urma cu trei ani, Guvernul a decis scutirea de la plata impozitelor catre bugetul de stat a 34 de companii din domeniul energetic si al transporturilor, in valoare de 8,3 miliarde euro, printr-o ordonanta de urgenta aflata inca in discutia Parlamentului.

Potrivit surselor citate, Executivul intentioneaza totodata sa compenseze alte datorii ale acestor CET-uri, dar si ale firmelor de transport public local de persoane cu creantele de incasat de la bugetele locale, in limita sumei de 185,6 milioane lei.

Pe lista firmelor care asigura serviciul de transport public local de persoane au fost incluse atat societati pe actiuni, cat si SRL-uri, respectiv Voltrans Sebes, Compania de Transport Public Arad, Transport Public Bacau, Perla Turism SLR Slanic Moldova, Transmixt Bistrita, Transport Urban Ramnicu Sarat, Prescom Resita, RATL Cluj-Napoca, RATL Dej, RATL Turda, Ecosil SRL Covasna, Transport Public Targoviste, Transport Craiova, Transurb Galati, Tirius Transtur SRL Deva, Manolache Transcom Auto SRL Hunedoara, ZMK SLR Petrosani, Londo SRL Aninoasa, BV Dasler SRL comuna Criscior, Transport Privat Slobozia, Transbus Fetesti, RATP Iasi, Serviciul Transport Voluntari, Urbis Baia Mare, Mega Travel SRL Piatra Neamt, Nistor Trans Piatra Neamt, IGO Caracal, Loctrans Slatina, Transurban Satu Mare, Transurbana Rosiori de Vede, Regia de Transport Timisoara, Meridian 22 Lugoj si Transurb Vaslui.