Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, o noua investigatie privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de catre Compania Nationala Posta Romana (CNPR) prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale standard, potrivit unui comunicat al autoritatii.

"Autoritatea de concurenta are suspiciuni privind un posibil abuz de pozitie dominanta al CNPR prin aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In acelasi timp, investigatia deja existenta, declansata in 2006, privind posibila incalcare a legislatiei nationale de catre CNPR, a fost extinsa, existand suspiciuni referitoare la o posibila afectare a dezvoltarii comertului intre statele membre ale Uniunii Europene, intr-un mod contrar intereselor acesteia de a asigura o piata unica functionala.

"Astfel, dimensiunea nationala a pietei pe care se manifesta comportamentul CNPR, precum si a pietei pe care se produc efectele acestui comportament, reprezinta indiciul nerespectarii legislatiei comunitare, respectiv art 82 din Tratatul de instituire al Comunitatii Europene", se arata in comunicat.

Investigatia declansata in 2006 se refera la un posibil abuz de pozitie dominanta prin modalitatea de aplicare a reducerilor tarifare si stabilirea termenelor de plata de catre Posta Romana pentru furnizarea serviciului Infadres catre anumiti beneficiari ai sai.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil de pe piata romaneasca si dispune de o retea teritoriala de 7.100 de oficii postale, grupate in zece directii regionale.