Productia industriala s-a diminuat cu 9,1% in primele opt luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a scaderilor inregistrate de industria extractiva si de industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In perioada ianuarie-august, productia in industria extractiva a scazut cu 11,5%, iar in industria prelucratoare s-a redus cu 10,4%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 4,0%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-16,3%), industria bunurilor intermediare (-14,1%), industria bunurilor de uz curent (-9,2%), industria bunurilor de capital (-6,9%) si industria energetica (-1,7%).

In luna august 2009, productia industriala a scazut cu 5,3% fata de luna corespunzatoare din anul precedent. Scaderea a fost determinata de scaderea industriei extractive cu 15,6% si a industriei prelucratoare cu 7,1%, in vreme ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 19,6%.

Comparativ cu luna iulie, productia industriala s-a diminuat cu 15,8%, ca urmare a scaderii cu 18,5% a industriei prelucratoare si cu 2,8% a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat. Industria extractiva a crescut cu 3,5%.