Cine castiga si cine pierde din RCA?
Cum arata piata RCA in Romania?
Exista cativa indicatori care, daca sunt asamblati corect, dau imaginea sumbra a segmentului de asigurari RCA. In Romania, frecventa de producere a daunelor este cea mai mare din Europa de Est, adica 11%, dublu fata de orice alta tara din regiune. De aceea, profitabilitatea pe aceasta linie de business este fie pe zero, fie pe minus si multe companii de asigurare finanteaza „afacerea RCA” din celelalte tipuri de asigurari practicate. Poate parea aberant, dar asa este, pentru ca altfel se pierd procente importante din cota de piata.
In plus, numarul masinilor asigurate, este unul dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana - 85% din totalul vehiculelor aflate in circulatie. Un alt element extrem de important atunci cand vine vorba despre tariful RCA este pretul pieselor de schimb si al manoperei. Cifrele arata ca, in Romania, preturile pieselor de schimb in service sunt mai mari decat cele din Germania.
Mai mult, statisticile arata ca, cel putin in intervalul 2005-2008, incasarile anuale din vanzarile de polite RCA au crescut cu 87%, in conditiile in care daunele anuale datorate de asiguratori s-au triplat.
Astfel, pe segmentul asigurarilor non-viata, pierderile tehnice nete agregate, la nivelul intregii piete, s-au multiplicat de la un an la altul.
Daca in 2005, piata asigurarilor generale incheia cu o pierdere de 15 milioane euro, in 2008 aceasta a marcat un minus de 181 milioane euro.
Estimarile indica faptul ca rezultatele operationale si financiare la nivel agregat nu sunt mai bune nici in 2009. Numai din asigurarea RCA se estimeaza ca societatile au inregistrat, anul trecut, pierderi situate la un nivel de 150-200 milioane de euro.
Cum stau lucrurile in UE?
In 2007, acoperirea raspunderii asumate de asiguratorii din Romania a fost extinsa si la spatiul statelor membre UE. Practic, pentru soferii care se deplaseaza in acest spatiu, se aplica legislatia din tarile respective. Si aproape toate statele Uniunii au raspunderi mai mari decat cele valabile in Romania. Exista tari in care raspunderea asiguratorului este, practic, nelimitata.
Aplicarea legislatiei locale inseamna si aplicarea jurisprudentei din fiecare stat in parte. De regula, in aceste tari valoarea indemnizatiilor platite pentru vatamari corporale este foarte mare. Mai mult decat atat, dauna medie in tarile occidentale, de exemplu, se situeaza in intervalul 3.000-5.000 de euro.
Care sunt limitele de raspundere?
In intervalul 2008-2011, limitele raspunderii minime asumate de companiile de asigurari, aliniate cu Directivele Europene, vor creste de cinci ori pentru pagube materiale si de 4,5 ori pentru vatamari corporale.
In 2010, raspunerea asumata de asiguratori a ajuns la 500.000 euro pentru daune materiale si la 2,5 milioane euro pentru vatamari corporale. Pentru 2011, aceste limite vor creste la 750.000 euro, respectiv la 3,5 milioane euro.
Dauna medie pe RCA se situeaza, in Romania, la un nivel aproximativ de 1.000 euro, in cazul persoanelor fizice, si la unul de 1.200-1.300 euro, in cazul persoanelor juridice. In tarile UE, dauna medie se situeaza la 3.300 euro. In Finlanda, de exemplu, dauna medie RCA este de aproximativ 5.000 euro, in Italia - 4.000 euro, in Franta si Belgia - in jur de 3.500 euro. De altfel, tarile care coboara nivelul daunei medii sunt, in principal, Romania si statele din ECE. Aici, dauna medie este mai scazuta, dar oricum mult peste ceea ce arata statisticile romanesti. Iar tendinta este, in aceste tari, de apropiere de valorile inregistrate in statele occidentale. Unul dintre motivele acestor diferente se refera la valoarea indemnizatiilor platite pentru vatamari corporale si daune morale, care in tarile occidentale reprezinta jumatate, sau chiar mai mult in unele state, din valoarea despagubirilor platite de asiguratori in contul politelor RCA.
Spre comparatie, in Romania, proportia intre daune materiale si indemnizatii pentru vatamari corporale era, in 2008, de 1 la 24. Adica, din 100 lei platiti de asiguratori ca despagubiri, 96 de lei reprezentau despagubiri pentru daune materiale si doar 4 lei - indemnizatii pentru vatamari/daune morale. Companiile de asigurari au anuntat insa ca, in cursul anului 2009, indemnizatiile pentru vatamari au crescut substantial in 2009, fenomen care va continua si in urmatorii ani.
Care sunt costurile cu daunele?
Asiguratorii spun ca si-au perfectionat continuu procedurile de despagubire, pentru a controla, pe cat posibil, costurile cu daunele si administrarea acestora. Astfel au aparut, de exemplu, sistemele de evaluare a daunelor furnizate de firme cu activitate la nivel global sau european, cum sunt Audatex, DAT si Eurotax, care ofera baze de date ce stabilesc unitar timpii de manopera pentru diferitele tipuri de autovehicule, dar si informatii cu privire la costurile pieselor la furnizori europeni recunoscuti.
Companiile de asigurari au creat parteneriate cu service-uri si cu furnizori de piese auto, iar ca urmare a acestora exista astazi intelegeri privind decontarea directa (cu service-urile pentru costul manoperei, respectiv cu furnizorii de piese pentru reperele auto). Acest lucru are cateva efecte importante - pe de o parte clientul nu mai este nevoit sa intervina in acest proces, iar asiguratorii au un control mai bun asupra costurilor si calitatii pieselor auto.
In plus, inclusiv pentru service-uri exista implicatii pozitive asupra cashflow-ului, pentru ca nu mai sunt nevoite sa plateasca piesele de schimb din surse proprii.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
www.catavencu.ro/polita_rca_teapa_data_cu_complicitatea_parlamentului-12048.html
Ar fi trebui trecut ca Articol Publicitar nu analiza mincinoasa
Ca formator de opinie, d-l Adrian O. Vasiliu ar trebui sa fi citit un saptamanal ca AC si sa STIE pe ce date se bazeaza articolul respectiv si anume pe observatia ca asistam la o crestere a tarifelor RCA in conditiile in care asiguratorii au fost ajutati prin scaderea in marja procentuala a diverselor contributii obligatorii, atat de Parlament cat si de CSA, desi rolul CSA e sa ne protejeze pe noi de asiguratori si nu invers.
Statisticile si rapoartele cuprind doar niste cifre, pe care un om inteligent stie sa le invarta pana ies bine. Iar unde sunt bani, vor fi si oameni inteligenti.
In schimb faptul ca Allianz Tiriac si centreaza si da cu capul e pur si simplu o chestie de nesimtire maxima. Atat a lor, cat si a celor care le permit sa faca asa ceva. Iar pentru a vedea nesimtirea maxima nu-ti trebuie nici date si nici cifre. Doar bun simt, desigur.
as dori daca se poate sa mentionati pentru toate calculele, cifrele etc. si sursa acestora.
sau cum s-a ajuns la cifrele respective
multumesc
Eu pot sa spun foarte usor ca firmele de asigurari baga mana pana la cot in buzunarul romanului!
Cu ce argumentez? Ma uit la sediile opulente, palatele si blocurile de sticla pe care si le-au construit. De salariile oferite angajatilor (verificabile pe bursa locurilor de munca).
Pentru mine este un argument suficient si imi este greu sa inghit galusca servita mai sus!
D'aia!
Aici sint de-acord cu tine - prea si-au luat-o-n cap firmele astea de asigurari. Da cine se crd ele? Inapoi in masini la coltul strazii cu angajatii lor. Doar sefii vor putea sta in rulote.
Jos burghezia!
"Numai din asigurarea RCA se estimeaza ca societatile au inregistrat, anul trecut, pierderi situate la un nivel de 150-200 milioane de euro."
Nu stiu cate societati de asigurare exista, dar sa presupunem ca sunt 100=> o pierdere de 1.5-2mil per societate (ENORM). Cu asemenea pierderi nu poti tine in portofoliu asigurari de tip RCA doar "ca sa le ai" si sa fi cunoscut.
Articol absoult penibil!!
2. De ce trebe ca "io" sa platesc ptr. cresterea cotei de piata a unui asigurator?
Si apoi chiar dvs. spuneti:
"unii asiguratori stabilesc inca pretul RCA pe baze comerciale si nu pe analize tehnice riguroase"...adica e o qestie de genu: "hmm, anu' asta ne trebe vro 10mil euro, ia hai sa le marim la fraieri politza RCA ca oricum sunt obligati sa plateasca si nime' nu zice nimic"
pai, mersi, asa business stiu sa fac si "io" si dupe aia sa strig in gura mare ca ce pierderi am si ce favoare fac io proprietarului de masina ca ii ofera sansa sa-si faca RCA.
Oricum , este o pierdere pe produs, nu pe domeniu (asigurari generale), domeniul este ridicat de politele Casco si cele de bunuri (locuinte, etc.). Practic pierderea, dupa cum se si precizeaza in articol, este justificata de marirea portofoliului.
hai sa luam si celalat caz 70% piederi ptr. 2 firme=> ~140mil pierderi ptr. 2 fime=> ~70mil pierderi ptr. o firma, ti se pare putin???
Si acum: ca sa ai pierderi de 70mil (sau 15mil, cum vrei sa numeri) pe an doar ca sa ai in portofoliu RCA????
Si da, chiar si 1.5-2mil pierderi la orice firma mi se pare mult.
Parerea mea este: (conform calculelor de mai sus) nu cred ca firmele de asigurari sunt pe minus in cazul segmentului RCA.
P.S.
Ce legatura are numarul de angajatii ai firmei la care lucrez, ca sunt 2 ca sunt 2000 care e relevanta?
ati detaliat foarte nonsalant "cheltuielile" cu asigurarea rca. dragi domni, eliminati cei 0,7 lei cu despagubiri platite, deoarece pentru aceasta suma s-au facut deja rezervele de dauna odata cu avizarea ei. (precum ati avut deja grija sa o subliniati a fi fiind de 0,20 lei pentru daune avizate si respectiv 0,25 lei pentru daune neavizate).
in consecinta, calculul arata ceea ce de fapt ati vrut sa ascundeti prin acest articol: asigurarea rca trebuie sa fie una profitabila (la 1 leu incasat revin 0,79 lei cheltuiti)!!!
Se vd ca sthii asigurari da nu (mai?)lucrezi la o firma de asigurari; se pare c-ai lucrat pe aste profitabile domenii si ti s-a luat... sa-ti fie de bine!
Una peste alta ... nu este chiar atat de simplu ...
Despagubirile reprezinta ce s-a platit deja, rezerva reprezinta ceea ce va trebui platit pentru daunele avizate deja dar neplatite inca.
Din nefericire, cu Trabantul lovesc un Porche si asiguratorul plateste despagubiri de vreo 25.000 E, iar cu SUV-ul lovesc un Logan si daunele sunt de vreo 5.000 E.
Pana aici se vede ca despagubirile n-au nicio legatura cu puterea masinii...
Pentru ca asigurarea este pe masina (in loc sa fie pe sofer), vand SUV-ul ca sa nu intru in "mallus" si-mi iau alta masina mai ieftina, la mana a doua, pe care o inmatriculez pe numele nevestei. Trabantul nu-l mai asigur si mi se va radia din oficiu pentru lipsa asigurare...
M-am scos. Am scapat de masina cu care am facut ditamai paguba si conduc o alta masina care nu e a mea, deci nu conteaza ca am facut 2 accidente si am pagubit societatea de asigurare cu 30.000 E.
Reganditi sistemul, fratilor, ca e facut cu picioarele !
CSA, se aude ?
P.S.:
Dragut exemplul cu Trabantul si Porsche-ul. Dar mi-e teama ca dupa un astfel de accident s-ar putea sa iti trebuiasca o o galeata de aracet pentru trabantul, iar Porsche-ului un polish la spalatorie.
Na d'acilea: http://www.trilulilu.ro/Acelashi/9b06ab97ffa1ab
2. una e sa tragi de o masina si alta e sa intri in ea
3. trabantul chiar este o masina solida la impact frontal, are probleme doar daca este lateral.
4. am avut eu accident usor cu un porsche cayenne, oglinda in oglinda, oglinda mea este usor crapata dar inca se rabateaza pe cand la cayenne s-a facut praf.
5. exemplul dat de om putea fi foarte bine unul imaginar, in loc de trabant poti pune orice alta masina care costa 1000 eur, el dorea sa atraga atentia asupra unor probleme in sistem si nu sa povesteasca despre trabantul lui. daca atat ai inteles, asta este.
iar la impact frontal n-as vrea sa fiu in trabantul implicat. Am vazut un impact frontal intre un trabant si o dacie din '78. Nu stiu la ce viteza a fost dar cei doi oameni din dacie au avut capetele sparte (n-aveau centuri si au muscat din parbriz) iar soferul trabantului a fost scos cu lingurita din resturile masinii.
Iar cand vinzi SUV-ul, il vei "imbogati" pe viitorul proprietar cu o polita RCA cu malus...
chestiile astea se vor regasi in preturile de vanzare si cumparare ale masinilor... asa ca nu stiu ce mare afacere vei face.
iar chestia cu tariful raportat la puterea masinii, tu dai un caz particular, dar la concluzia mentionata asiguratorii au ajuns pe baze statistice - adica, din 100 accidente cele mai multe confirma aceasta relatie. Tu dai un exemplu din minoritate.
Circula niste pareri si opinii in comentariile de mai sus si mai jos incat cred ca ar trebui introduse cursuri de educatie financiara la liceu / facultate.
Puterea si masa unei masini determina hotarator capacitatea acesteia de a produce daune. Chiar si apetitul soferuloui pentru condusul "sportiv" depinde de masina pe care o conduce.
Iar tu, care ti-ai vandut SUVu si ti-ai luat un al doilea Trabant numai ca sa scapi de pretu mare le asigurare, vei avea o surpriza: dupa ce-ti cumperi noul Tarbant, cu malusul (care se aplica la sofer si nu la masina) vei plati asigurarea mai mult ca pentru SUV. Asta da aberatie! Poate te mai regandesti si tu.
Succesuri!
De anul acesta, se contorizeaza daunele provocate de soferi pe CNP-ul soferului, deci pe linga datele masinii se va lua in calcul si istoricul soferului. Probabil ca vom resimti acest lucru abia peste vreo doi ani, cand se vor mai linisti cei care declara ca si-au lovit prietenul care n-are Casco si cei care in acest moment nu au nicio grija in trafic, lasa ca platesc firmele de asigurari. Cand peste doi ani se va duce sa faca polita RCA si in loc de 700 de lei i se va calcula 1400 la o masina care costa 2-500 de euro il va durea putin. Bineinteles, parerea mea e ca asta nu ii va afecta pe posesorii de masini de peste 50000 de euro.
Asta ar fi si mai relevant! Pentru ca tocmai si-au votat iar un bonus pe aceasta cale!
Sunt multe informatii adevarate in articol (impunerea service-ului, etc.) dar si unele distorsionate. De exemplu , Allianz accepta sa faci masina in service-uri de dealer, deci si piese de dealer, mai putin in situatia in care ai in contract o clauza (facultativa si care scade prima platita) numita "masina iesita din garantie", conform careia te angajezi sa nu repari masina la dealer. Stiu aceste lucruri pentru ca am studiat conditiile la mai multi asiguratori si cel mai bun contract (pentru client) il are Allianz, eu nu i-am ales datorita pretului mare. Nu cred ca are sens sa comentez fiecare afirmatie distorsionata din articol.
Sa nu intelegi din asta ca le pling de mila asiguratorilor, dar nu ai cum sa asiguri (a propos de RCA) sume apropiate de cele din UE si sa ai preturi de 5-6 ori mai mici. In conditiile in care service-ul in Romania a ajuns sa coste mai mult decat in Europa de vest.
si apropo de asta: recunosc ca nu sunt inca europarlamentar; da vreau s devin; mai intai parlamentar la romaniaca noastra; iar prima mea propunere legislativa va fi sa facem cat mai multe programe de schimburi de experienta cu state din vest: ei vin la noi si se distreaza (ca doar avem si noi o calitate - sintem primitori:); noi mergem la ei si ne schimbam mentalitatea; shi stilu de viata; shi nevasta; shi cel putzin cat stam acolo, nu ascultam manele (cand ne-ntoarcem, nu promitem, ca s-ar putea sa ne oblige "acadmicienii".
Votati-ma!
eu platesc RCA de 8 ani, si nu am avut niciun incident niciodata... si merg destul de mult.
si ca mine sunt cam 70% din soferii din romania.. adica platesc RCA anual, dar nu cauzeaza pagube si nici nu apeleaza la asigurari.. mai degraba se apeleaza la casco..
si vin saracii asiguratori si plang ca nu fac bani ? ca acopera pierderile RCA din alte asigurari ??
vrajealaaaaaaaaaaaaaaa...
daca m-ar lovi cineva pe mine crezi ca as sta dupa RCA-ul lui ? facut pe la carpatica sau euroins ??
imi fac masina pe casco si rca-ul le dau lor.. sa se spele pe cap.
Insa nu pot accepta pierdere de X de milioane de euro sistematic, an de an si sa insisti in pierdere doar sa ramai pe piata.
De fapt indiferent de natura afaceri, cine plateste pierderile si de unde?
Daca te imprumuti platesti dobanda si pierdere devine si mai mare.
Nu ventiti cu abureli ca ceea ce pierd cu RCA se repara din alte produse gen CASCO ori alte produse de asigurare.
Daca un domeniu nu e rentabil pur si simplu nu mai oferi respectivele polite RCA si ai terminat povestea.
De fapt ceea ce vedem in Romania este un cartel al celor care ofera RCA. Restul sunt doar vorbe ..
pulimea sa plateasca triplu sa le faca lor profit triplu, nu conteaza ca e criza, ce nu ati observat ca leii sunt pe toate gardurile, ce mama dracu, sa le platim luxu, opulenta si sediile luxoase ale asiguratorilor.
Si asa incaseaza bani: dupa asigurari+bani de la propriile magazine, iar la final de an se plang ca daunele sunt mari inclusiv piesele de schimb.
Nu inteleg de ce se plang? acest 'obicei' de ei este inventat. NU ar fi trebuit ca sa li se aprobe sa mareasca preturile la asigurari!! Dar vorba din batrani:'o mana se spala pe alta si impreuna alte maini'!!!
PACAT
SUNT CURIOS CAND SE VA INTRODUCE LEGEA CA EU CA SI CLIENT SA ALEG INTRE R.C.A. SAU CASCO???
Daca intelegi dilema asa, dau o bere.