Consultant fiscal: Din cauza garantiilor mari solicitate, doar 20-30% dintre firme pot obtine amanarea la plata a obligatiilor fiscale

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 29 martie 2010, 14:44 Economie | Companii


“Amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen pot deveni o facilitate reala pentru companii doar daca, macar in limita unui anumit plafon al datoriilor catre stat, firmele nu ar fi obligate sa ofere garantii. Din estimarile noastre, maxim doua-trei firme din zece cu datorii vor putea apela la aceasta facilitate”, a explicat luni Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit, unul dintre liderii pietei de contabilitate, consultanta fiscala si audit.

Pana la sfarsitul lunii ianuarie, ANAF a primit 660 de cereri de amanare la plata a
 
Firmele trebuie sa ofere garantii in urmatoarele cuantumuri: 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata- daca amanarea se acorda pe o perioada mai mica de 3 luni sau 40% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata- daca amanarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni
 
 
Conditii pentru aprobarea amanarii la plata obligatiilor fiscale
obligatiilor fiscale ale companiilor la stat, din care a aprobat 413 de solicitari, cu o valoare totala de 210 milioane lei (50 milioane euro), in conditiile in care ANAF are de colectat miliarde de euro, mai arata reprezentantii firmei de consultanta.

Cererile de amanare la plata a obligatiilor fiscale datorate si neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare trebuie depuse pana la data de 30 iunie 2010. Conform legii, solicitantii trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ o serie de conditii: sa fi depus toate declaratiile fiscale pana la data depunerii cererii de amanare la plata, sa nu aiba cazier fiscal, sa nu fi atras raspunderea pentru contribuabilii persoane fizice privind procedura de insolventa.

De asemenea, contribuabilii care solicita amanarea la plata a obligatiilor fiscale trebuie sa ofere garantii fie sub forma scrisorilor de garantie bancara, fie prin bunuri libere de orice sarcini, in urmatoarele cuantumuri: 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata- daca amanarea se acorda pe o perioada mai mica de 3 luni sau 40% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata- daca amanarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni.

„Daca firmele ar putea obtine aceste garantii, inseamna ca ar fi putut obtine si finantari in limitele sumelor respective si nu ar mai fi avut nevoie de amanari la plata, mai ales avand in vedere faptul ca penalitatile pentru intarzierea platilor depasesc dobanzile pietei”, a subliniat Mirela Serban.

 
Daca firmele ar putea obtine aceste garantii, inseamna ca ar fi putut obtine si finantari in limitele sumelor respective si nu ar mai fi avut nevoie de amanari la plata, mai ales avand in vedere faptul ca penalitatile pentru intarzierea platilor depasesc dobanzile pietei
 
 
Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit
Pe perioada amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen, firmele datoreaza majorari de intarziere in cuantum de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amanare la plata, incepand cu data emiterii deciziei si pana la data la care se incheie termenul de amanare sau data la care inceteaza valabilitatea facilitatii.

In principal, intentia acordarii facilitatii de amanare la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen consta in plata unor majorari de intarziere care se ridica la jumatate (0,05%) din valoarea standard a majorarii de 0,1% pe zi de intarziere, aplicabila in conditii normale, daca nu s-ar fi optat pentru amanare.

Un sprijin real din partea statului ar fi introducerea unui plafon pentru care nu se solicita garantii si diminuarea penalitatilor pana la un nivel comparabil cu cel al dobanzilor bancare: scazand „povara” penalitatilor, statul ar fi cu mult mai castigat prin incasarea datoriilor efective. Oricum, pe perioada acordarii acestei facilitati, firmele trebuie sa isi achite la zi obligatiile catre stat”, a mai spus Mirela Serban.

Conform legii, amanarile la plata isi pierd valabilitatea in cazul in care companiile nu achita in maxim 30 de zile de la scadenta obligatiile fiscale care au termene de plata care curg incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata a obligatiilor fiscale. 
 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

337 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Iata punctul meu de vedere: (Luni, 29 martie 2010, 18:21)

  dookuhaka [anonim]

  1. Posibilitatea ca, la fiecare plată către stat, să achităm întâi corpul datoriei si apoi restul penalizărilor.
  2. Recalcularea cuantumului penalitatilor in concordanta cu dobanzile la care statul s-a împrumutat de la banci
  3. Asteptarea mediului economic în efortul sau de a se mentine sau de a-şi reveni.

  Altfel toti birocratii se imbata cu apa rece..
  ///(editat de HotNews.ro)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by