
Constructia in concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov va fi amanata din cauza lipsei fondurilor, consortiul franco-elen Vinci-Aktor nereusind sa obtina finantarea necesara, au declarat pentru HotNews.ro oficiali ai Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi. Suma necesara proiectului este de 1,5 miliarde de euro iar lucrarile trebuiau sa inceapa in aceasta vara. ”Exista doua solutii in acest moment: reluarea procedurilor de licitare a lucrarilor sau pasuirea consortiului, in speranta ca in cele din urma vor face rost de bani. In functie de intentiile pe care ni le vor comunica in aceasta seara sau in cursul zilei de maine, vom vedea cum vom proceda”, au mai spus sursele citate.
- In aceasta seara sau maine se va afla pozitia oficiala a Transporturilor
Consortiul Vinci-Aktor ar trebui sa proiecteze, sa finanteze si sa construiasca Autostrada Comarnic-Brasov, urmand ca, pe o perioada de 30 de ani, sa administreze cei 55 de kilometri ai tronsonului, in schimbul unei taxe pe care utilizatorii o vor plati incepand din al cincilea an al concesiunii.
Castigatorul licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov a
fost consortiul Vinci-Aktor, care a devansat ofertele consortiul Astrada Concession, format din Strabag AG, Egis Projects, Eurovia Construct International, Housing & Construction Holding Co. Ltd si consortiul Autostrada A3 Comarnic - Brasov, format din Bilfinger Berger - Porr.
- Ministerul Transporturilor va concesiona si alte autostrazi
Valoarea taxei de utilizare pe tronsonul Comarnic-Brasov, in lungime de 55 kilometri, ar fi urmat sa fie calculata in primul an de la finalizare dupa formula 1,75 euro pe axa autovehiculului pe suta de kilometri. Astfel, un autoturism ar putea plati mai putin de doi euro pentru a parcurge distanta Comarnic - Brasov.
Suma pe care o va incasa consortiul a fost calculata in functie de taxa de utilizare a autostrazii la un numar mediu de 30.000 de autoturisme pe zi, cat este in prezent traficul pe DN1.
La terminarea perioadei de 30 de ani de concesiune, tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov intra in proprietatea statului, care are doua alternative: ori sa il concesioneze ori sa-l administreze.
Ministerul Transporturilor intentioneaza sa realizeze prin concesiune si alte autostrazi, cum ar fi Pitesti-Sibiu si centura mare a Capitalei, precum si unele tronsoane de cale ferata.
Oamenii astia sunt mai praf decat credeam. Duc termenul de incompetenta la un cu totul alt nivel...
Bucharesti-; Romania[3];
Bucharest. Romania has reached another negative result: it has the worst and the most expensive roads and the fewer motorways. This is what was noted in a report published by the World Bank, Romanian! Infrastructural projects could be blocked over lack of funds.
Cred ca am citat destul !dar cine sa ne faca dreptate ?
E atit de simplu de aterizat in cap, incit nu se justifica ejectarea(teleportarea) ! Sa'i vint la pupa partidului.
2) daca am fi avut ministru de transporturi competent, existau si sosele perfecte si cfr isi respecat programul de circulatie
3) la licitatie a fost acceptat pt ca a promis cea mai buna spaga
4) problema Romaniei consta in "elite" nicidecum in oamenii de rand; adica, gasim aceste elite in academia romana care ii face membrii pe elena ceausescu, iliescu, basescu, cristoiu...gasim aceste elite la bnr, vezi cazul Olteanu(in alte circumstante baiatul asta nu avea bani nici macar de tramvai)...
Acesta va fi un nou episod din serialul "Marile realizari ale domnului Berceanu".
O fi gratis sapatul unui tunel, iluminatul lui.
Daca ai niste surse de informare lumineaza-ne si pe noi...
Da' acuma te intreb si eu, daca tu iti iei un apartament de 50K eur, si faci un credit la banca pe care platesti 120K eur in 30 de ani, cit spui ca a costat apartamentul? 50k sau 120k?
daca citeai articolul vedeai ca sunt costuri de 1.2 - 1.5 miliarde eur cu constructia, mai e pretul de intretinere a autostrazii pe 30 de ani, si mai e dobanda bancii.
Plus ca pretul pe km variaza in functie de:
- suprafata de tunele (fiind zona muntoasa)
- materialele folosite si perioada de garantare a lucrarii
- numarul de exituri (fiecare exit are banda de decelerare, banda de accelerare, pasaj pe sub sau pe deasupra autostrazii, exitul efectiv)
Realitatea nu-i chiar asha de simpla cum o prezinta posturile TV ale mogulilor...
S'audeee domno' Berceanu ???? Domno' Boc ???
cat de incompetent sa fii sa faci tronsonul turda-gilau si bucuresti-ploiesti dar sa nu incepi comarnic-brasov???
pai daca faceati intai tronsonul comarnic-brasov si puneati o taxa rezonabila faceati bani sa terminati alte tronsoane !!!
"n-avem bani, n-avem bani" dar minte aveti?
Cand mereti catre Austria la schi,uitati-va de la Szeged in sus si intrebati-va cum fac vecinii vostri...
Nu va ganditi numai la distractie!
Si la comisioane!
Daca nenea nu incepe treaba se executa scrisorica si statul se alege cu 10-30% din valoarea contractului fara sa miste un deget.
Dar se pare ca nu e scrisorica ci valijioara.
Portocaliii stiu de ce!
Pana acum aia doar au castigat licitatia, urmand ca daca gasesc bani sa se semneze contractul de executie. Nu s-a ajuns acolo inca.
Pai atunci, cum naiba mai e castigator ?! Nu trebuia sa depuna si o garantie financiara, ca sa castige ?
berceanule, daca ai lasa 50% din spaga, poate ar fi bani de autostrada... ce zici?
Cine castiga o licitatie este obligat sa realizeze o garantie de buna executie a contractului. Daca operatorul economic nu duce la indeplinire contractul este executata garantia care de regula este 10 % din valaorea fara TVA a contractului. In documnetele ce se solicita la o licitatie se cere si demonstratea lichiditati si solvabilitati a operatorului economic si totodata se solicita si existanta chasfloului. Asa ca tov berceanu cu comisia de evaluare a ofertelor are o mare problema Si sunt sigur ca nu s-au solicitat acest lucruri incalcandu-se legislatia privind achiyitiile. Aici e treaba de DNA si bine iar sta lui Berceanu langa Voicu. Acum sa vedem ce face DNA. Urmeaza lotul Berceanu?
Potrivit unor surse din cadrul ministerului Transporturilor, citate de ZF, "consortiul a solicitat reprezentantilor CNADNR modificarea contractului astfel incat termenul de incepere a constructiei sa fie prelungit cu circa 2 ani".
De asemenea, Vinci-Aktor ar fi solicitat si o suma mai mare - valoarea proiectului ridicandu-se la 1,5 miliarde euro - motivand ca, fata de momentul in care au inceput negocierile, in 2007, a intervenit criza financiara."
Deci ... tot criza e de vina .... :) si noi, ca acceptam toate tampeniile guvernantilor ...
al doilea banc este cu romanii in iad, unde unu era paznic la cazane si nu avea nimic de facut, fiindca de cite ori incerca un roman sa evadeze ceilalti ii trageau jos. Asta e Romania, o tara jalnica.
tara nimanui ? eu zic ca e planeta nimanui.. trebuiecat mai repede sa realizam ca granitele sunt doar fictive , iar modul de viata pe care il abordam are repercursiuni grave asupra mediului , but hey ... who cares? ... I do ... spune nu CIVILIZATIEI MODERNE in care fiecare tara isi doreste crestere economica si nici nu iau in calcul altfel, de aici rezulta si cresterea populatiei, nivelului de poluare terestru si mari, but hey ... poate pana planeta o sa fie in colaps o sa descopere alta planeta.si or sa plecve cu nave sa rescrie biblia...si de ce nu ne explica nimeni de ce tarile nordice construiesc buncare si unde stocheaza seminte neafectate genetic?cat timp o sa mai dureze pana la anuntarea oficiala a parlamentului mondial din australia,si cate cutremure zilnice or sa mai atinga axa pana la shiftul polar propriuzis ... si cate si mai cate ... trebuie sa acceptam si sa intelegem ca suntem o eroare a naturii,desi nici asta nu prea imi mai vine a crede cand descopar ca au gasit amino acizi si h2o in coada de cometa si asteroizi,o sa avem candva glume intergalactice gen: la voi stau galaxiile cu belsugul in coad
Felicitari pentru comentariu, ai dreptate..
"Firmele Vinci Aktor care au semnat un contract de concesiune pentru această autostradă au reziliat înţelegerea cu statul român, după ce Ministerul Transporturilor a refuzat să accepte mai multe propuneri de modificare a contractului venite din partea celor două firme.
Propunerile fuseseră cerute de către băncile care urmau să dea firmelor Vinci Aktor banii necesari construirii (aproximativ 1,5 miliarde de euro). Modificările, neacceptate de partea română, priveau prelungirea termenului de închidere financiară (termenul în care constructorii ajung la o înţelegere finală cu bancherii asupra detaliilor finanţării), termenelor intermediare şi finale de construire a autostrăzii, nivelului plăţilor de disponibilitate (plăţi încasate de la stat de concesionarul Vinci-Aktor pe durata de 26 de ani de operare a autostrăzii). Toate aceste modificări au fost solicitate firmelor Vinci-Aktor de către bancherii de la BERD şi BEI pentru ca aceste instituţii financiare să semneze contractele de împrumut cu Vinci Aktor."
Acuma daca e sa ma intrebi pe mine, mai mult ca sigur s-a cerut un "comision" mult prea mare. Exact ca in cazul cu Mercedes...
Parca am fi pe plantatia voastra si puteti face ce vreti cu noi.
Prea ne luati de tampiti, fir-ati ai dracului cu melcii vostrii cu tot !!!
Va trebui sa incepem sa ne schimbam ca popor in mentalitate intai, ca sa ajungem sa avem si conducatori ok.
D-l Berceanu, n-a mancat usturoi nu-i pute gura...altii sunt de vina, nu el...el are salariu mic de la buget....se amana constructia,...mai asteptati fraierilor...de ce nu punem in posturile astea ,BOCITOARE..astia sunt de fapt puternicii