Romania ar trebui sa isi reduca participatia de 51% pe care o detine la EnergoNuclear, compania mixta care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, considera ministrul Economiei, Adriean Videanu. "In opinia mea personala, statul ar trebui sa isi reduca participatia la cele doua reactoare, pentru a creste competitia in sectorul productiei de energie", a spus Videanu.Acesta a mai vorbit de reducerea, in general, a participatiilor statului la companiile din subordinea ministerului Economiei. Motivul? Ca sa apara competitie.

"Vreau o reducere a participatiei statului, ca sa apara competitie. Cele doua societati energetice (n.red. Electra si Hidroenergetica) corecteaza niste erori din trecut", a afirmat Videanu.

In acest moment, statul prin Nuclearelectrica, detine 51% din proiectul reactoarelor 3 si 4, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%.

"Construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta unul dintre cele mai atractive proiecte la nivelul Uniunii Europene", a declarat, la inceputul anului, Adriean Videanu. Ministrul economiei a mai spus ca nu se pune "problema finantarii" la acest proiect. Cele doua unitati de productie a electricitatii ar urma sa fie finalizate in 2015-2016.

O noua strategie energetica

Videanu a mai spus ca se lucreaza la elaborarea unei noi strategii energetice pentru o perioada de cel putin 20 de ani, care sa nu mai fie modificata la fiecare schimbare de putere.

"Am invitat toate formatiunile politice sa participe. Acum revizuim strategia, si vom propune sa se adopte prin lege, ca sa nu mai fie nevoie ca Guvernul sa o revizuiasca din patru in patru ani", a precizat ministrul economiei.