Uniunea Europeana nu va fi afectata de decizia Rusiei de a interzice exporturile de cereale ca urmare a secetei severe, a declarat marti un purtator de cuvant al Comisiei Europene, care a mai precizat ca UE are stocuri mari de cereale. El a mai spus ca UE importa mai putin de un milion de tone de cereale din Rusia, in vreme ce productia celor 27 de state membre se ridica la aproximativ 300 milioane de tone pe an.

"Puse laolalta, aceste cifre arata clar ca impactul va fi minim sau aproape inexistent pentru piata europeana a cerealelor. Nu exista motive de ingrijorare cu privire la stocurile de cereale ale Uniunii Europene", a declarat Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al CE, care a adaugat ca UE are "stocuri mari de cereale".

Interdictia temporara a Rusiei privind exporturile de cereale, care a intrat in vigoare duminica, a fost impusa de premierul Vladimir Putin pentru a preveni cresterea puternica a preturilor.

Rusia, al treilea mare exportator de grau la nivel mondial, a revizuit in scadere estimarile privind recolta de cereale la 70-75 milioane de tone, fata de 90 milioane de tone produse in mod obisnuit. Anul trecut, Rusia a exportat 21,4 milioane de tone de cereale.