Noul Cod al Muncii - sabia cu care sindicatele vor sa taie capul ministrului Botis. Vezi care sunt toate schimbarile propuse de Guvern

de Claudia Pirvoiu, Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 18 ianuarie 2011, 12:42 Economie | Companii


Demisia ministrului Botis a fost ceruta de sindicatele care se opun modificarilor Codului Muncii, schimbarea acestuia fiind angajata de autoritatile romane in acordul incheiat cu Fondul Monetar.
HotNews.ro a recenzat toate schimbarile pe care noul Cod al Muncii le aduce, majoritatea propunerilor fiind in sensul flexibilizarii pietei muncii şi armonizarii cu Directivele Europene şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Potrivit Expunerii de Motive, actualul Cod in vigoare “nu a constituit un stimulent al dezvoltării economiei naţionale deoarece a creat o oarecare rigiditate relaţiilor de muncă". In total, au fost operate 79 de modificari. Vedeti in tabelul alaturat o comparatie intre forma in vigoare a Codului Muncii si proiectul de modificare a Codului Muncii.

Cele mai importante schimbari aduse legii fundamentale a pietei muncii sunt:

• revizuirea reglementărilor privind aplicarea clauzei de neconcurenţă. Aplicarea clauzei de neconcurenţă în forma actuală- se arata in expunerea de motive- restricţionează dreptul la muncă prin încălcarea prevederilor Constituţiei şi ale principiilor fundamentale instituite chiar prin Codul muncii.
revizuirea perioadelor de probă de cel mult 45 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
eliminarea interdicţiei privind angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post.
• instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora. Propunerea creează posibilitatea pentru angajator de a stabili obiective şi criterii de performanţă pentru salariaţii proprii. Această măsură poate ajuta la creşterea competenţei şi a gradului de expertiză al salariaţilor.
• modificarea condiţiilor în care se poate dispune delegarea salariatului. Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 în 2 luni.
• modificarea criteriilor în cazul concedierilor colective. Principalele criterii care vor fi avute în vedere în procedura concedierilor colective vor fi cele de performanţă şi de îndeplinire a obiectivelor şi în subsidiar, pentru departajare vor fi avute în vedere criteriile de natură socială
eliminarea interdicţiei de a face angajări pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Interdicţia de a face noi angajări reprezintă o limitare angajărilor în perspectivă, limitând atât posibilităţile de dezvoltare ale angajatorului şi reducând numărul de locuri de muncă disponibile pe piaţa muncii.
• modificarea prevederilor care reglementează contractul individual de muncă pe perioadă determinată.
• modificarea prevederilor privind agentul de muncă temporară în sensul eliminării restricţiilor prevăzute de art. 88 Codul Muncii reprezintă o consecinţă a aplicării art. 4 din Directiva 2008/104/CE privind munca prin agent de muncă temporară, potrivit căruia statele membre trebuie sa revizuiască orice restricţie sau interdicţie privind utilizarea muncii temporare.
• modificarea prevederilor referitoare la timpul de lucru, în conformitate cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului
• eliminarea anumitor neconcordanţe referitoare la reprezentanţii salariaţilor şi ai organizaţiilor sindicale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14857 vizualizari

 • 0 (16 voturi)    
  bine dar pentru angajati? ce avantaje au astia? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:09)

  warchild [anonim]

  de exemplu:

  • modificarea prevederilor referitoare la timpul de lucru, în conformitate cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului


  multin angajatori au facut deja acest lucru pe hartie, salariile au scazut insa oamenii au fost obligati sa vina la munca! exemple sunt nenumarate! cine se gandeste la cei care muncesc? pentru ca negrii mititei pe plantatie am fost destul!
  • 0 (16 voturi)    
   N-ai inteles (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:44)

   sile [anonim] i-a raspuns lui warchild

   Angajatii au avut avantaje pana acum. Din pacate avantajele astea nu ne fac prea atractivi pentru investitori. Asa ca acum se merge in directia cealalta.
   • +2 (8 voturi)    
    ia si compara (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:04)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui sile

    Cu situatia din tara din care vin acei investitori. Competitivitatea noastra nu vine neaparat din flexibilitatea codului muncii. Daca statea treaba asa nu am fi avut nicio multinationala in tara. Ea vine din calitatea oamenilor de la noi respectiv din costurile mai scazute.

    Nu cred ca exista in Germania de exemplu posibilitatea de a crea obiective de performanta si evaluare a angajatilor dupa bunul plac al angajatorului.

    In cazul concedierii colective, sa se elimine interdictia de a face angajari cu conditia de a fi prioritari la angajare cei care au fost concediati. Altfel e doar un abuz.

    Cat despre perioada de proba si de preaviz... cat mai mari. 45 zile mi se pare inca o perioada mica.

    Anumite schimbari trebuie facute, e clar, dar ca in toate masurile acestui guvern am impresia ca se fac cu picioarele nu cu capul.
    • -1 (7 voturi)    
     Ce sa compar? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 18:41)

     sile [anonim] i-a raspuns lui justin

     Avem de stimulat o economie. Fara facilitati pentru cei cu banul, cum o stimulezi?
     O sa cer conditii ca-n Germania cand o sa export cat Germania si n-o sa mai stau cu mana intinsa dupa outsourcing.
    • 0 (2 voturi)    
     iti permiti ? (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 12:01)

     curios [anonim] i-a raspuns lui justin

     sa ai un CM mai restrictiv decat vecinii? atunci nu urla ca investitiile se duc la vecini, SIMPLU! crezi ca bunastarea Germaniei, Angliei s-au facut (in sec.18 si 19) cu CM ca la noi? crezi ca avantul Chinei se face cu un CM ca la noi? idem pt. USA! O linie auto costa 1,5 mld euro!!! au sindicatele si alti marxisti banii astia? ca pana la venirea lui Renault (cu concedieri masive intre altele) Dacia era muribunda!
  • -1 (17 voturi)    
   Pai daca nu ti-a placut scoala... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 14:06)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui warchild

   Ce vrei, sa te plateasca bine pentru munca de jos? Pina la urma un contract de munca ar trebui sa fie valabil atita timp cit e avantajos pentru ambele parti: daca angajatorul nu mai are nevoie de tine te da afara, daca tu esti nemultumit iti cauti alt loc de munca mai avantajos. Daca nu-l gasesti, inseamna ca asta e valoarea ta pe piata muncii. Si macar copiilor tai ar fi bine sa le explici ca daca vor sa cistige bine si sa aiba un trai decent, trebuie sa termine o facultate printre primii. Asta e capitalismul: cerere si oferta!
   • +2 (8 voturi)    
    Asta era prb nu avem facultate :( (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:32)

    john [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    mai dat gata cu facultatea ta :)))
   • +3 (5 voturi)    
    ... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 23:06)

    sic [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    Handicapati mintali ca tine au adus lumea in halul in care e acum, bolovanule!
    • -1 (1 vot)    
     Ceva argumente? (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 11:40)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui sic

     Ai si ceva argumente? Sau doar atit a putut emana capatsina ta?
     Care din argumentele mele de "handicapat mintal" au distrus lumea?
     Ca sa nu mai spun ca nu e elegant sa jignesti un "handicapat mintal" punindu-i eticheta de "bolovan". Da' probabil pentru tine logica si argumentatia sunt elemente abstacte...
  • +4 (20 voturi)    
   ia da o tura si munceste prin vest! (Marţi, 18 ianuarie 2011, 14:15)

   bula [anonim] i-a raspuns lui warchild

   si sa vezi cate medicale poti sa bagi, cate intarzieri sau plecari mai devreme, cate suete, cate pauze de tigara si cat e alcoolemia permisa. Vorbm pe urma! si cerem salarii ca in vest tot pe urma! pana una alta sunt directive europene si daca resppecti actualul CM calci legislatia europeana care este prioritara. Capisci sau vrei un desen?
   • +6 (12 voturi)    
    Nu e chiar asa (Marţi, 18 ianuarie 2011, 14:51)

    eu [anonim] i-a raspuns lui bula

    Am prieteni care au fost in tari puternica din vest (Anglia si Elvetia) cate o luna si au lucrat in birourile firmei mama la care sunt angajati in tara (companie foarte mare). Iti pot spune ca acolose munceste mai putin ca la noi, insa cu mult mai mult folos. La noi se munceste mult si prost, la ei mai putin dar bine. Si aveau pauze de tigara foarte dese, la masa stateau o ora, plecau exact la sfarsitul programului. Insa repet, munceau cu folos...la noi se pune accent pe cate ore stai, nu pe cat produci.
    • -1 (1 vot)    
     deci n-ai fost (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 12:06)

     bula [anonim] i-a raspuns lui eu

     si te-ai luat dupa povestiri. Ca orice turist care vede numai cele frumoase. Pauza de masa e reglementata si nu face parte din timpul de lucru. Deci nu faci pauza mai mare de o ora si nu o iei cand vrei tu. Daca "tigaresti" prea des te sar la urmatoarea promovare. Si oricum ai comparat munca de birou, dar n-ai comparat si efectivele biurourilor in cauza! De alcool n-ai spus nomic, de urlat, de injurat colegii si sefii n-ai spus nimic. Te astept cu completarile.
   • +1 (5 voturi)    
    ce vorbesti tu acolo?! (Marţi, 18 ianuarie 2011, 16:32)

    me [anonim] i-a raspuns lui bula

    stii ca noi muncim cam cel mai mult din europa nu? (ca numar de ore, overtime d-astea)... stii ca noi avem cam cele mai putine zile de concediu medical?!
    asa ca idee...
    diferenta nu e mare ca nivel de munca la majoritatea firmelor (la privat ma refer), la stat e alta treaba.
    • +3 (5 voturi)    
     Diferenta nu e mare? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 16:48)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui me

     In unele domenii get IT, diferenta de volum/calitate a muncii e mica. Dar in majoritatea domeniilor e diferenta mare. De ce crezi tu ca nu se inghesuiesc firmele straine sa vina in Romania daca pot obtine aceeasi calitate la 10-20% din pret?
     • 0 (0 voturi)    
      Ciocu mic... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 11:07)

      Babuinu' [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      Te-ai gasit sa vorbesti tocmai de domeniul IT,altu n-ai gasit.Pai nene sunt multinationale de top din domeniu care sunt prezente in Romania si au cam cele mai bune rezultate aici.Tu ai impresia ca cele care nu investesc in Romania nu vin datorita codului muncii sau ca romanii ar fi puturosi ?Te inseli amarnic baietule!Nu vin datorita instabilitatii politice,nu vin pt ca la noi azi este o lege maine,in functie dupa cum i se scoala unuia,se schimba.Investitorii nu isi pot creea un plan de afaceri pe termen lung din moment ce la noi nimic nu poate fi previzibil.Asta e realitate!
      • 0 (0 voturi)    
       What??????? (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 13:02)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui Babuinu'

       Pai si eu ce-am zis de IT Babuinule?
       "In unele domenii get IT, DIFERENTA de volum/calitate a muncii e MICA". Adica productivitatea unui angajat din Romania e asemanatoare cu a unuia din Europa/Israel/SUA. Si cum obtin aceeasi calitate la 30-40% din costul cu angajatul, si cum investitiile necesare relocarii sunt minime, normal ca vin.
       Acuma, cei care nu vin in Romania au o gramada de motive: infrastructura, instabilitate legislativa/fiscala (apropo, aia politica nu-i intereseaza), justitie imprevizibila, etc. Iar unul din motive e si codul muncii, care face paroape imposibil petru o firma mare sa concedieze pe cineva. Nu spun ca asta e motivul principal, dar e unul din motive.
    • +4 (4 voturi)    
     observatie (Marţi, 18 ianuarie 2011, 18:24)

     adrian [anonim] i-a raspuns lui me

     Observ ca mai tuturor romanilor le place sa se lamenteze (nu e bine aia, nu imi place ailalta, etc.).
     Cred ca ar trebui sa fim mai pozitivi si sa facem mai mult decat vorbim.
     • +1 (1 vot)    
      hmmm (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 9:54)

      me [anonim] i-a raspuns lui adrian

      eu personal fac tot ce pot. pot sa si vorbesc intre timp :P
   • +2 (2 voturi)    
    ce ai zis tu (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:07)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui bula

    nu are nicio legatura cu schimbarile actuale ale codului muncii. Sunt sigur ca ai si lucrat prin vest nu alta...

    ca exemple: pentru concedii medicale exista o contraexpertiza facuta de medicul de medicina muncii, alcolemia nu e permisa fiind abatere grava, respectiv motiv de concediere, pauzele pot fi pontate respectiv reglementate prin ROI.

    Intotdeauna se va gasi un "destept" sa sustina tot felul de prostii.
    • -1 (3 voturi)    
     medicale, alcolemie ..!? tu ai citit primul coment (Marţi, 18 ianuarie 2011, 19:11)

     warchild [anonim] i-a raspuns lui justin

     ce treaba au astea cu faptul ca pana acum in romania unele firme au redus programul de lucru pe hartie si si-au obligat oamenii sa vina la lucru si i-au platit mai putin? tu sitii sa citesti? reusesti sa intelegi semnificatia fiecarui cuvant luat separat? ai capacitatea sa intelegi legatura si semnificatia lor luate impreuna? cred ca despre oameni ca tine vorbeam mai devreme, voi sunteti cei de care e plina romania!
  • +1 (9 voturi)    
   pai mi-a placut scoala si lucrez in vest tocmai (Marţi, 18 ianuarie 2011, 15:06)

   warchild [anonim] i-a raspuns lui warchild

   pentru ca in romania drepturile ale de care vorbiti voi nu exista! firmele romanesti castiga la fel de mult ca si cele de aici pentru aceleasi produse, au productivitatea muncii crescuta datorita salariilor mici. b sunt segmente pe piata muncii in care tu poti sa fii sclipitor si nu gasesti loc de munca acum in romania - constructii de exemplu. si zau ce bine ar fi daca inainte sa ne dam cu parerea am cunoaste mai bine situatia! in acest in moment in romania ca de altefel si pana inainte de criza a primat sistemul de cunostinte - nu e nimeni prost sa agajeze unul care sa munceasca dar pe care nu-l cunoaste nimeni cand copilu partenerului meu de afaceri saracu nu stie sa faca nimic si ii trebuie un loc de munca - oare cine e primul pe lista de dat afara - afacerea oricum numai merge atat de bine cum mergea si la noi romanii merge oricum si asa! de ce sa ne complicam? e atat de multa prostie in tara aia incat ma doare capul numai cand ma gandesc!
   • +5 (7 voturi)    
    What? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 16:55)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui warchild

    1. Constructiile intr-adevar nu merg foarte bine acum, dar e cam singurul domeniu care nu merge bine, desi cite ceva mai functioneaza si in constructii, iar daca esti briliant, nu se poate sa nu gasesti ceva de munca.
    2. Sistemul de cunostinte si pile conteaza probabil la firmele care fac afaceri cu statul, unde profitul oricum e mare. Dar in industrie, mai ales in aia exportatoare, nu angajeaza nimeni doar de dragul prietenilor. Nu stiu de unde iti aduni informatiile, dar nu-s valabile peste tot.
    3. Daca intr-adevar muncesti in vest, intereseaza-te cum e codul muncii pe acolo. Cum e cu angajatul pe perioada determinata, cum e cu perioada de proba, cit de greu e sa concediezi pe cineva, etc.
 • 0 (18 voturi)    
  hmmm (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:09)

  me [anonim]

  cantecele de sclavi nu ne invata? macar sa stim o treaba ...
  si asa se fac abuzuri enorme (mai ales la joburile unde poti schimba 4-5 oameni/an fara probleme si unde gasesti, gen QA)... cu nou cod al muncii legalizam (o parte) din abuzuri...
  te poate concedia practic fara nici o problema, poate angaja 3 oameni pe o pozitie si sa-i puna sa se omoara in perioada de proba pentru a alege unu din ei... etc....

  codul muncii nou nu ar fi asa rau, DACA angajatorii chiar ar fi oameni cinstiti, ar respecta legea etc... DAR... suntem in romania... cinstea si legea sunt pentur fraieri...
  • -1 (15 voturi)    
   Abuz fata de cine? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 14:08)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui me

   Adica de ce trebuie un angajator sa nu te poata concedia? Jobul e cumva un drept cistigat si care se pierde doar la pensie? Nu crezi ca ai pretentii exagerate?
   • +1 (13 voturi)    
    criteriul de performanță stabilit unilateral (Marţi, 18 ianuarie 2011, 15:27)

    Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

    ... e o cale sigură de abuz. Îți trântește niște criterii nerealiste și concedierea e asigurată. În plus, te alegi și cu niște chestii nașpa în cartea de muncă de nu te mai angajează nici dracu' dup-aia.

    Bine ați venit în sclavia capitalismului monetizat la extrem. Nu ai drepturi de nici un fel, ai dreptul să fii sclav. Dacă nu-ți convine, îți flutură în față niște criterii de performanță nerealiste și apoi te dau afară cu eticheta de „paria” atașată, ca bonus.
    • +5 (9 voturi)    
     Si? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:00)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

     Nu mai bine pleci cind simti ca nu mai e nevoie de tine?
     Cine ti-a spus tie ca locul de munca e un bun cistigat, care nu se pierde niciodata?
     Angajatorii au nevoie in anumite perioade sa reduca personalul. Si pentru ca nu le da voie codul muncii sa concedieze pur si simplu, gasesc metode alternative.
     Daca tu ai o firma cu 50 de angajati si mai ai contracte cit pentru 30, si alea cu profit minim, ce faci? Concediezi surplusul de angajati sau vii cu bani de acasa pentru a plati salariile la cei 20 pe care ii tii degeaba?
     • 0 (4 voturi)    
      N-ai inteles (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:51)

      io [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      Si in actualul cod al muncii poti face concedieri colective, cum ar fi cazul in exemplul tau. Insa in momentul de fata in cazul concedierilor colective nu mai ai voie sa faci angajari timp de 9 luni, pe motiv ca daca ti-a mers rau si ai redus personalul, n-o sa-ti mearga brusc bine ca sa angajezi altii. Rolul acestei masuri era sa previna abuzurile.

      .
      • +4 (6 voturi)    
       Pai si ti se pare normal? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 18:14)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui io

       Si daca peste 3-4 luni prind un contract barosan si vreau sa angajez din nou? Ce fac? De ce sa nu am voie sa disponibilizez azi si sa angajez peste 3 luni?
       Mai tii minte cum a patit Dacia? A bagat in somaj tehnic parte din angajati pt ca le scazusera vinzarile, si peste 2 luni a inceput programul rabla in germania si i-au chemat pe toti inapoi si au mai angajat si altii...

       Si efectul acestor aberatii legislative e ca patronii gasesc metode alternative de a rezolva problema. Ffie concediaza prin intelegerea partilor dupa presiuni, fie, daca angajatul nu pricepe, ii traseaza niste sarcini pe care nu le poate indeplini, fie isi face alta firma care angajeaza forta de munca si mai apoi o inchiriaza.
       Si toate timpeniile astea inseamna energie/timp/bani consumati. Iar banii astia consumati pe timpenii scad competitivitatea romaniei. Iar efectul asupra angajatului e cam acelasi.
       • +3 (3 voturi)    
        esti patron... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 19:27)

        cristi [anonim] i-a raspuns lui bogdan

        ma, recunoaste ca esti patron...
        • +1 (1 vot)    
         Are vreo relevanta? (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 11:42)

         bogdan [anonim] i-a raspuns lui cristi

         Important e ce sunt eu sau cum sunt argumentele mele? Desi nu sunt "patron", daca vrei tu, declar ca sunt. Aspectul asta fiind lamurit, putem trece la argumentatii?
    • +2 (6 voturi)    
     Esti simpatic si glumet. (Marţi, 18 ianuarie 2011, 18:24)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

     "Criterii de performanta stabilite unilateral".Si tu propui ca aceste criterii de performanta sa si le stabileasca salariatul?Nu propui criterii de performanta si pentru patron?Pai fa propunerea,gaseste un parlamentar,fa lobi.Succes.
     • -1 (1 vot)    
      sa-ti explic cum sta treaba... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 9:59)

      me [anonim] i-a raspuns lui mircea

      in IT cel putin...
      sa luam o firma la "intamplare"... Microsoft...
      Windows Vista a intarziat cam 1,5 ani...
      stabileste tu acum criterii de performanta!!
      in anumite meserii este foarte greu sa stabilesti criterii de performanta pentru ca nu se stie exact cat va dura. aici o sa intervina abuzurile!

      o sa se puna niste criterii de performanta de o sa trebuiasca sa te muti la servici

      in management e o zicala care spune: exista 3 criterii: in timpul stabilit, in bugetul stabilit, cu o buna calitate. un management bun va indeplini 2 din 3!
      • +1 (1 vot)    
       Lasa IT-ul ca nu te pricepi... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 13:07)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui me

       1. "in anumite meserii este foarte greu sa stabilesti criterii de performanta pentru ca nu se stie exact cat va dura". Si tu cum crezi ca merge treaba in IT, cum crezi ca se fac avansarile sau concedierile? Exista criterii de performanta poate chiar mai drastice decit in alte domenii. Totoul se planifica, se fac reviewuri anuale fiecarui angajat. Iar daca apar intirzieri se cauta cauzele si se elimina.
       Daca tu crezi ca in IT vine seful si-ti zice sa faci chestia cutare si te lasa pina-i gata, te inseli amarnic.
   • 0 (6 voturi)    
    eu inteleg ca esti frustrat... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 16:28)

    me [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    DAR...
    eu vorbesc de obligat angajatii sa stea (gratuit) peste program
    sa le trantesti demisia in fata
    chestii d-astea care nu prea sunt legale.
    a concedia un om este normal, DACA acel om nu si-a facut treaba...
    ori stiu firme in care daca indrazneai sa spui ca tu consideri ca unu nusi face treaba zburai... nustiu cum ca nu mi s-a intamplat, dar cert e ca zburai asta ca un exemplu...
    eu cred ca daca ai trece peste oftica ta clara fata de angajati si ai citi cum trebuie comentariu meu ti-ai da seama ca ma refer chiar la abuzuri... adica incalcarea legii mai pe intelesul tau
    • +5 (7 voturi)    
     Intimplator sunt angajat de vro 12 ani (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:06)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui me

     1. Daca nu-ti place locul de munca esti liber sa-ti gasesti altul mai bun. Daca nu gasesti inseamna ca atita valorezi momentan pe piata muncii.
     2. A concedia pe cineva e normal nu doar cind nu si-a facut treaba ci si cind nu mai ai nevoie de acel cineva. Daca ai fin angajator cu 50 de angajati si ai mai avea de lucru doar pt 30, ce ai face? Ai aduce bani de acasa pentru ceilalti 20?
     3. Actualul cod al muncii e unul de-a dreptul socialist. Ca sa concediezi pe cineva ai de parcurs o caruta de pasi. Si daca vrem sa atragem firme straine care sa creeze locuri de munca in romania, cu ceva trebuie sa-i ademenim. Si cum autostrazi n-avem, taxele sunt mari pentru ca doar ~6 mil din 21 muncesc, macar legislativ sa facem ceva.
     • +4 (8 voturi)    
      Problema nu e cu firmele straine (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:55)

      io [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      Alea sunt ok. Problema e cu "patronii" romani care sunt obisnuiti sa isi trateze angajatii ca pe niste sclavi. Astia n-au auzit de performanta, evaluare etc. ci iti dau in sut in dos si nici banii nu-i mai vezi.
      • +5 (7 voturi)    
       Nu generaliza (Marţi, 18 ianuarie 2011, 18:18)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui io

       Stiu citiva patroni romani care nu sunt asha. Din pacate sunt si foarte multi din aia cum spui tu (in mare parte imbogatiti din nimic, fara pic de cultura generala sau de cunostinte de management). Dar nu te obliga nimeni sa te angajezi la ei. Si nici actualul cod al muncii nu te protejeaza, pentru ca metode alternative de concediat sau de abuzuri exista. Ceea ce face actualul cod al muncii e sa creasca costurile firmelor cu concediatul, atita tot.
      • +2 (2 voturi)    
       Nu generaliza (Marţi, 18 ianuarie 2011, 22:01)

       justin [utilizator] i-a raspuns lui io

       Sunt multe firme straine care trateaza angajatii ca pe niste sclavi. Poate din cauza ca ajung sa fie conduse tot de romani. Poate ca aici isi permit ce nu pot dincolo. Cine stie... Ideea e nu generaliza. Uscaturi sunt peste tot.
     • -1 (3 voturi)    
      fa un un efort... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 21:28)

      ronin [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      ... ai priveste-te in oglinda. Eu cred ca ai capul tuguiat. Adica esti cam oblio in gandire. Tu vorbesti de oameni sau de popice? Habar n-ai pe ce lume traiesti. Se vede ca ai studiat la scoala liberala a lui Tociu si Palade
      • +1 (1 vot)    
       Comunismul, bata-l vina (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 11:46)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui ronin

       Hai sa ne hotarim ce fel de societate dorim: vrem comunism, cu locurile de munca asigurate de catre stat, sau Vrem capitalism unde totul se rezuma la cerere si oferta?
       Vrem un stat protectionist care sa incurajeze nemunca, sau vrem investitori straini? Sau tu crezi ca investitorii straini vin la noi din dragoste fata de Romania?

       Raspunde-ti intii la intrebarile astea si dupa aia putem discuta.
     • 0 (2 voturi)    
      bogdane, bogdane (Marţi, 18 ianuarie 2011, 21:59)

      justin [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

      Oi fi tu angajat de 12 ani dar se pare ca nu ai nicio treaba cu prevederile codului muncii actual, ala socialist asa cum e.

      1. Daca nu gasesti un loc de munca nu inseamna ca nu esti valoros. Inseamna ca nu sunt locuri de munca. Ce vroiai probabil sa ne transmiti este ca ar trebui sa accepti ceva ce exista (gen esti programator si accepti sa lucrezi si ca gunoier). Existenta sau nu a locurilor de munca nu are legatura cu valoarea angajatului.

      2. Concedierea exista si in momentul de fata. Mai ales in cazul mentionat de tine. Orice firma care demonstreaza ca are probleme de ordin economic poate concedia respectiv trece in somaj tehnic angajatii, in functie de cat de definitiva este situatia grea prin care trece. Daca angajatorul este de buna credinta concedierea este intotdeauna posibila. La fel este si incetarea acordului pe cale amiabila (da exista si asa ceva)
      3. Faptul ca trebuie sa faci o caruta de pasi pentru a concedia pe cineva este valabil cam peste tot in lume. E si normal sa fie asa pentru ca se doreste (dorea) eliminarea abuzurilor. La urma urmei cam asta e rolul codului muncii.

      Eu te inteleg ca tie iti place modelul american unde intra seful in birou si striga "you're fired!" si sclavul isi face bagajele dar sper sa nu ajungi vreodata sa vezi asta in Romania.

      Investitorii trebuie ademeniti dar nu cu slogane de genul "aici avem negri pe plantatie ieftini si fara cuvant". Dupa cum ii ziceam unui prieten de-al tau mai sus prefer sa se investeasca banii in educatie, in infrastructura, in beneficii pentru investitori (gen scutirea de impozit) decat sa fim negri pe plantatie. Hai sa "albim" munca la negru, hai sa incurajam angajarea tinerilor, sa reducem taxele investitorilor seriosi (nu clientilor de partid), sa impulsionam intrarea pe piata muncii a tinerilor din timpul scolii/facultatii, sa oferim conditii pentru a ne aduce expertii inapoi...

      Sunt multe de facut, ce-i drept, dar nu asa cum vrei tu...
      • +1 (1 vot)    
       Bine ca ai tu treaba... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 12:04)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui justin

       1. daca nu-ti gasesti un loc de munca inseamna ca nu esti valoros pe piata muncii. Adica ceea ce stii tu sa faci (poate chiar foarte bine) nu intereseaza mai pe nimeni. Capitalismul inseamna carere si oferta. Degeaba esti un geniu in potcovitul cailor daca nu gasesti cerere pentru asta.
       2. Nu trebuie sa demonstrezi o situatie economica precara pentru a concedia. Numarul de angajati tine de nevoia firmei de forta de munca, nu de situatia economica. Asta apropo de conoasterea codului muncii... In momentul de fata daca dai pe cineva afara de pe un post nu poti angaja pe altcineva pe acelasi post timp de 9 luni.
       3. N-ai inteles nimic din ce am spus eu. Pina la urma concedierea tot are loc, daca asha vrea angajatorul. Intr-un fel sau altul. Problema e ca numarul mare de pasi necesar inseamna costuri pentru firma. Si nu e tocmai la fel peste tot in lume (uita-te cum e in Bulgaria sau ungaria, tari cu care ne "luptam" pentru investitii straine).

       Capitalismul inseamna cerere si oferta. Contractul dintre angajat si angajator trebuie sa dureze atita timp cit e reciproc avantajos. Si apropo, am fost concediat o data la inceputul lui 2009, si am acceptat situatia, intelegind ca patronul nu mai are de unde imi plati salariul.

       Banii bagati in educatie (de fapt calitatea, nu banii, ca bani s-au tot bagat din 2004 pina-n 2008m si rezultatele le vedem) pot avea efecte peste 10-15 ani. Infrastructura costa foarte mult si nici nu ne pricepem s-o facem. beneficii pentru investitori se dau si acum (de exemplu Ford a beneficiat de un imprumut garantat de stat). Incurajarea angajarii tinerillor nu are nici un efect asupra economiei, daca devine rentabil sa angajezi tineri si sa concediezi batrini. Trebuie create noi locuri de munca.
       Ce putem face ACUM, ieftin si rapid, e sa ademenim investitori straini prin legislatie avantajoasa, sa avem stabilitate fiscala si legislativa, sa avem justitie predictibila.
     • -2 (2 voturi)    
      ok, am inteles... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 10:03)

      me [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      noul cod al muncii scuteste firmele de abuzuri ale angajatilor...
      dar pe angajati de abuzurile firmelor cine-i apara?!?!?!
      overtimul neplatit e in romania decand lumea...
      asta doar ca un exemplu
      nu verifica nimeni firmele....
      pentru tipa aia care a murit la servici firma a primit 2k euro amenta...
      de astea ce mai zici?
      d c toata lumea vrea sa apere angajatorii si nimeni angajatii?! ne intoarcem cumva in sclavagism?
      • +1 (1 vot)    
       Gindeste capitalist (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 12:08)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui me

       Daca incurajezi noi investitii care creeaza locuri de munca nuarul total al angajatilor creste, iar numarul somerilor scade. Asta e cea mai buna aparare in fata abuzurilor angajatorului: posibilitatea de a pleca la alt loc de munca. Si asta s-a intimplat in foarte multe domenii intre 2006 si 2008. Criza de angajati a determinat multi patroni sa-si schimbe comportamentul.
     • -2 (2 voturi)    
      doar 6 (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 10:15)

      cristi [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      6 mil din 21 !!
      propui sa-i punem la munca si pe sugari sau doar pe aia de 10 ani ? ii mai bagam in campul muncii si pe nesimtitii aia de 70-80 de ani ?
      esti prea simplist in gandire...se vede ca muncesti DOAR de 12 ani...sa mai treaca niste timp...
      • +1 (1 vot)    
       doar 6 din aproape 13 (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 11:58)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui cristi

       populatia activa (= ce in stare de a munci, deci cu vârsta cuprinsa intre aprox 16 si 60 de ani) a ro este de aproape 13 mil.

       din aceste 13 mil muncesc efectiv ceva mai putin de 6 mil (4,5 mil in privat & 1,2 mil bugetari).

       intrebarea este ce fac ceilalti 7 milioane. nu muncesc? muncesc la negru? traiesc din furat? sunt prin Italia? sunt rusinosi si stau inchisi in casa? joaca popice? sparg seminte?

       ps: gândirea nu se imbunatateste neaparat prin "vechime in câmpul muncii"
       • 0 (0 voturi)    
        nepasare (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 13:03)

        cristi [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

        voi chiar sunteti nepasatori sau nu prindeti ironia decat daca este evidentiata ?!
        ironia era ca nu sunt 6 mil din 21 ci din ceva mai putin pt ca nu putem pune la socoteala TOATA populatia Romaniei.
        pffff...
      • +1 (1 vot)    
       mare-i gradina lui dumnezeu... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 12:23)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui cristi

       Bai Cristi, tu ai avut vrodata curiozitatea sa vezi citi oameni apti de munca are Romania? Tu chiar crezi ca-n Romania din 21 de mil doar 6 mil sunt intre 25 si 65 de ani?
       Inainte de a abera cauta pe internet ceva cifre pe care sa-ti bazezi argumentele. Asta daca esti in stare...
       Citeste asta (INS de bazeaza pe sondaje facute in ~ 21 mii de gospodarii - include munca la negru si scade pe cei plecati in afara):
       http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/somaj/somaj_I_10.pdf
       Deci, conform INS, 787 miii persoane intre 24 si 64 de ani nu au loc de munca.
       Petru astia trebuie noi locuri de munca, nu pentru pensioari si copii.

       A priceput capul tau ceva din ce-am spus aici?
       • -1 (1 vot)    
        pfff (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 13:00)

        cristi [anonim] i-a raspuns lui bogdan

        am lasat un comentariu nepasator si am primit 2 . capul meu pricepe ca trebuie sa merg la munca sa-ti platesc tie nepasarea si indolenta.
        astfel, va salut baieti si sper sa va treziti la realitate.
        @bogdan...nici acum n-ai prin ironia din comentariu meu ?...iti cumpar eu bilet de avion unde vrei...doar dus
        • +1 (1 vot)    
         Noi sa ne trezim la realitate? (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 13:18)

         bogdan [anonim] i-a raspuns lui cristi

         Arunci cu cifre din imaginatia ta si dupa aia ne explici cum ca ai fost ironic. Ai si pretentia sa te cred?

         Cit despre bilet de avion, mi-l iau singur. Si te asigur ca va fi doar dus, ca m-am cam saturat de tara asta plina de milogi si de puturosi. Si de specialisti in toate cele precum tine...
 • -2 (14 voturi)    
  Liber la dat afara! (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:22)

  mircea [anonim]

  • eliminarea interdicţiei privind angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post.

  -->> Deci se legifereaza angajatii cu ziua. Salariul? Normal minimul pe economie ca doar de maine vine altul!! Romania o sa concureze cu China la cei mai prost platiti angajati!!

  • modificarea condiţiilor în care se poate dispune delegarea salariatului. Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 în 2 luni.

  --> Deci te pot trimite 2 luni sa lucrezi oriunde si nu poti spune nu. Viata ta personal? Bye Bye!


  • eliminarea interdicţiei de a face angajări pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.

  --> Firma poate sa invoce restructurarea astazi si maine cand angajatii carora nu li s-a putut imputa absolut nimic sunt pe drumuri, firma re-infiinteaza postul! Welcome la legiferarea alba-neagra de niste angajati si un ministru incompetent si probabil 'stimulat' de anumite firme sa adopte legi imorale si care nu au nici o justificare economica, sociala sau umana! Romania? Tara in care se re-intoarce spre epoca feudala cu bogatii care detin controlul vietii argatilor! Cine o sa mai ia credite de la banci pentru case? Nimeni dar ce conteaza pentru un ministru al muncii care nu intelege ca loveste puternic in generatiile care muncesc!!
  • -2 (10 voturi)    
   that's not all folks!!! (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:34)

   almeyda63 [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   eu sunt curios cat vom suporta.....si mi-e teama ca destul de mult...
  • -2 (8 voturi)    
   ultima solutie.... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:47)

   Vendetta [anonim] i-a raspuns lui mircea

   ...
  • +5 (9 voturi)    
   ultimul paragraf... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:53)

   m [anonim] i-a raspuns lui mircea

   este mai ales pentru angajati de la stat, sau firmele detinute de stat unde dupa alegeri trebuie plasata clientela politica care sa "lucreze" pentru partid. Astfel se vor evita procesele de concediere abuziva care sunt prea des castigate pentru gustul guvernantilor de catre functionari.
  • +6 (12 voturi)    
   Oare cum functioneaza o firma (Marţi, 18 ianuarie 2011, 14:39)

   Angajatu' nervos [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Aha, deci tu zici ca o firma merge cam asa:
   1. angajezi oameni
   2. nu-i platesti
   3. ii dai afara
   4. angajezi alti, s.a.m.d

   poate daca sapa santuri, dar nici atunci...
   eu cred ca:
   1. angajezi oameni
   2. dai afara lenesii si hotii
   3. tii cu dintii de aia buni

   cum, sunt convins, tu esti printre cei foarte buni, n-ai de ce te teme. Iar daca odiosul de patron te persecuta, fa-i in ciuda si du-te la altul. Un om de valoare n-are a se teme...

   Inca ceva:
   1. PIATA muncii = unul vinde munca si altul cumpara munca
   2. pe contractul de munca (acolo la sfarsit) sunt DOUA semnaturi: Angajator si (surpriza) ANGAJAT care sunt de acord cu termenii contractuali. Dar, nu-i asa, semnezi orice cand cauti un loc de munca si numai dupa ce esti cu sacii in caruta (=angajat) si, cf. Codului Muncii actual nu mai prea poti fi dat afara, incepi sa fii nemultumit! Asta cu semnatul orice mai duce (fara neaparat o legatura cu subiectul) si la nemultumitii care au semnat ca primarele un contract cu banca ca voiau ei Beemveu si acu le ia casa, saracutii
   • -3 (7 voturi)    
    nu e vorba nde neplata... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 16:37)

    me [anonim] i-a raspuns lui Angajatu' nervos

    ci pur si simplu ca angajezi 3 oameni pe 1 post si patrezi unu. iti dai seama cum o sa munceasca aia? cat o sa stea peste?
    evident abuzurile se vor putea face in posturi inde daca schimbi angajatu din 3 in 3 luni nu e o problema (a se vedea QA de exemplu) pentru un programator o sa fie ceva mai greu.
    adica cel mai probabil daca superi sefu o sa zbori urgent, daca ai o meserie unde se fac abuzuri si acu alea o sa creasca exponential, si daca ai o meserie unde e mai greu de gasit inlocuitor nu o sa se schimbe atat de multe lucruri in rau.
  • +5 (7 voturi)    
   Pe unde lucrezi? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 16:58)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Ca esti complect pe dinafara.Nu te da nimeni afara daca muncesti si esti eficient.Nimanui nu-i convine sa dea afara si sa reangajeze intr-o firma.Nu stiu cate studii ai,dar nu cred ca ai avut ocazia sa lucrezi eficient.O firma care schimba salariatii numai de dragul de a-i scimba se duce de rapa rapid si orice om de afaceri responsabil stie de asta.Daca intalnesti un astfel de om de afaceri(care-i place sa schimbe salariatii des),pleaca singur.Nu astepta sa te dea afara.Asa-l obligi sa fie civilizat si sa te roage sa lucrezi la el.
   • -2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:27)

    [anonim] i-a raspuns lui mircea

 • -2 (4 voturi)    
  Proiect fara impact asupra mediului de afaceri (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:32)

  un observatori [anonim]

  Conform expunerii de motive, proiectul NU are impact asupra meidului de afaceri si nici asupra indicatorilor macroeconomici! Interesant rau!
  • 0 (2 voturi)    
   gogule (Marţi, 18 ianuarie 2011, 14:10)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui un observatori

   Inainte la a ne impartasi din vasta ta experienta in "impactul codului muncii asupra mediului de afaceri", n-ar fi rau sa te pui nitel la punct cu gramatica: "un observatori" care este
 • +8 (16 voturi)    
  Panica!!! (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:36)

  just_me [anonim]

  Uite cum incep sa se agite spiritele. Va e frica de faptul ca o sa trebuiasca sa munciti pentru bani?
  Toti patronii sunt niste hoti, nu si angajatii care:

  - dau dovada de incompetenta si nu-i poti da afara pt. ca te tarasc prin tribunale;
  - isi baga concedii medicale ...pentru ca pot si tu stai si te uiti in sus ca n-ai ce sa-i faci;
  - au o atitudine neprofesinala ( sa nu zic ostila ) fata de clienti si-ti aduc prejudicii si iar nu poti sa-i concediezi;
  - vin bauti sau se imbata la servici (caz real, montau o teava de GAZ);
  - care nu vor sa invete lucruri noi pentru a evolua pe scara ierarhica sau a-si gasi un job mai bun.

  ... si lista poate continua.

  Da, sunt si angajatori (destul de multi) care abuzeaza, dar vorbim de Codul Muncii, cu accent pe "muncii" nu de "Codul neMuncii", "Codul Lenei" (caracteristica de baza a lucratorului roman), "Codul Frecatului Mentei" etc .
  • -2 (6 voturi)    
   Codul Muncii ... în România (Marţi, 18 ianuarie 2011, 15:31)

   Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui just_me

   Vorbim de Codul Muncii în România, nu în țari civilizate. În România, legea asta e poarta pentru abuzuri și legalizarea lor.
  • -2 (6 voturi)    
   omule... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 16:38)

   mem [anonim] i-a raspuns lui just_me

   sunt de acord ca la ora actuala e greu sa dovedesti ca un angajat e incompetent sau ca isi bate joc de clienti. dar trebuia rezolvata asta si atat...
   ce sa facut prin legea asta a fost sa se dea liber la abuzurile angajatorului (care crezi nu crezi erau multe si inainte de codu muncii. ca un exemplu overtimul nelatit e o incalcare a legii etc)
  • -1 (5 voturi)    
   PS: (Marţi, 18 ianuarie 2011, 16:42)

   me [anonim] i-a raspuns lui just_me

   -pentru venitu bauti in poti da afara si acum fara probleme
   -concediile medicale nu e treaba codului muncii, acum ca o paranteza, o sa te oblige sa vi la munca bolnav (stiu pe cineva care a venit cu rubeola sau oricum o boala luata de la ficasa la munca ca na ... fesu). este vorba de cauza si efect. verifica medicii si nu o sa mai fie probleme d-astea. nu fa codu muncii in asa fel incat o sa trebuiasca sa vi de la ATI (si nu ma refer la producatorii de placi video) la servici...

   problemele semnalate de tine se puteau rezolva foarte frumos, FARA a da drumul la abuzuri din partea angajatorilor
  • 0 (4 voturi)    
   eu iti sugerez (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:15)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui just_me

   Sa citesti cu atentie Codul muncii actual, sa vorbesti cu un avocat pentru crearea unui ROI (nu sa il faca secretara ta) si sa nu te mai plangi pe forumuri despre prostii pe care TU ai fost incapabil sa le gestionezi. Toate situatiile mentionate de tine pot duce la desfacerea contractului in momentul de fata, respectiv nu au nicio legatura cu modificarile propuse.

   Codul muncii nu trebuie sa favorizeze managerii incompetenti... parerea mea.
  • -2 (4 voturi)    
   bai panica!!!!...pardon palinca!!! (Marţi, 18 ianuarie 2011, 20:35)

   lex [anonim] i-a raspuns lui just_me

   cred ca nu esti mai treaz decat cei cu teava, cand ai scris asta....tu vezi chestia asta numai individual, la tine in firma....ve-zi ba tampitule la nivel national ce se poate intampla....v-a cadea piata de capital dezastru ca nu v-a mai fi un echilibru (si asa este distrusa 60%), bancile faliment, ....etc....i-ar tu cu firma ta te ve-i duce dracu ca n-o sa mai aiva nimeni cine sa te mai ia sa-i montezi tevi, i-ar aia or sa fie si mai beti, ca o sa-i doara-n cur de teava ta daca ti-o monteaza bine ca stie ca-i vei da afara....si ve-i sari in aer cu gaz cu tot!!!
   • +2 (4 voturi)    
    un om cult (Marţi, 18 ianuarie 2011, 21:12)

    just_me [anonim] i-a raspuns lui lex

    Comentariu de om cult, care n-are ce vedea pe OTV, spicuim: "tampitule","dracu","cur" . Iti doresc multe realizari pe plan profesional si numai angajati/subalterni ca tine.
 • +3 (5 voturi)    
  Prima fraza ? (Marţi, 18 ianuarie 2011, 13:57)

  ionica [anonim]

  Care ati scris prima fraza, Claudia sau Dan ?
  "Demisia ministrului Botis a fost ceruta dupa ce neintelegerile dintre stanga sindicala se opune modificarilor Codului Muncii, schimbarea acestuia fiind angajata de autoritatile romane in acordul incheiat cu Fondul Monetar."
  Inteleg ca e mai important continutul dar chiar sa
  operati in halul asta pe limba romana?
  • +2 (4 voturi)    
   Hai ca ne prindem .... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 14:16)

   it_s__not_news [utilizator] i-a raspuns lui ionica

   dar totusi ! Votez pentru tine
 • +3 (3 voturi)    
  Codul muncii: echilibru intre angajator si angajat (Marţi, 18 ianuarie 2011, 19:02)

  van_eus [utilizator]

  Salut,
  se vorbeste foarte mult despre conditiile de plicare acestui cod intre angajat si angajator, dar nu vad pe cineva se gandeasca la rolul acestui cod.
  Trebuie sa recunoastem ca actualul cod al muncii este totusi ce a ramas din comunism, adica inadecvat.
  Dar care este rolul unui cod al muncii? Acela de a reglementa conditiile in care munca se vinde si se cumpara pe piata.
  Consider munca fiinda foarte apropiata de un serviciu si daca observati piata europeana asa este asimilata.
  In aceste conditii imbunatatirea statului angajatorului este absolut necesara, DAR in acelasi timp angajatul, respectiv prestatorul de servicii trebuie la randu-i pus in status de egalitate cu angajatorul.
  Sa dau un exemplu: o companie mica presteaza un serviciu unei companii mari pe baza unui contract.
  In cazul in care compania mare cere servicii suplimentare aceasta va plati costurile.
  Aplicat la nivelul angajat / angajator acest lucru trebuie reglementat si nu este.
 • -3 (5 voturi)    
  jos guvernul! (Marţi, 18 ianuarie 2011, 20:27)

  seby [anonim]

  infernul ni-l alegem singuri, numai basescu este prizonier acolo, votati petitia impotriva noului cod al muncii, care va trimite direct in sclavagism! http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_impotriva_noului_cod_al_muncii_2011-p68547055.html ....v-om fi dinou singura tara din europa cu 6 zile lucratoare! nu ve-ti mai putea cumpara nimic, pentru ca bancile nu v-a acorda credite faca un contract de munca credibil, piata v-a cadea, ne v-om intoarce cu 130 de ani in urma....etc.
  la chicago au murit 4000 de oamnei impuscati pentru acest drept!
  credeti ca asa se reface economia romaniei? ...da-l mai departe! :rant:
  • +3 (3 voturi)    
   credite!!! (Marţi, 18 ianuarie 2011, 23:03)

   gg [anonim] i-a raspuns lui seby

   chiar m-as bucura enorm ca lumea sa nu mai poata cumpara nimic CU/PE CREDIT. asa fiecare s-ar intinde cat i-ajunge plapuma si preturile vor scadea in general
  • +2 (2 voturi)    
   Offfff! Seby! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 11:07)

   altrix [utilizator] i-a raspuns lui seby

   Poate de aia stai si scrii petitii.. gramatica iti este straina! "v-a cadea", "v-om intoarce" n-am vazut de mult asa ceva! J A L E A!!!!
 • -1 (1 vot)    
  avem conducatorii... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 11:15)

  capatu` satului [anonim]

  pe care ii meritam;
  totusi, nu putem ignora faptul ca noii ministrii din cabinetu` boc, al nu stiu catelea, sunt un mare 0, incepand cu primu` ministru,
  cu surprindere, constatam ca mai toate mesajele de mai sus sunt ori categorice de partea angajatorilor, ori categorice pt. angajati - o astfel de abordare este gresita, pt. argumentele de mai jos:
  1. toti cetatenii patriei aud in fiecare zi de la ratatii ce ne conduc de 20 de ani, faptu` ca statu` este cel mai prost administrator, in conditiile in care cei mai de succes investitori de la noi sunt companii de stat: Renault (actionar majoritar statu francez), CEZ (cu ale lor eoliene de peste 1 mld de euro, actionar statu` ceh), OTE - (actionar romtelecom - statu elen) etc;
  2. omeni buni nu mai puneti botu` la toate miciunile spuse la televizor, chiar daca sunt afirmatii ale presedintelui republicii noastre - intelepciunea se gaseste in carti nu in minciunile de la televizor;
  3. toate statele din Europa au o protectie sociala ridicata, realizata prin instrumente legislative clare ce ocrotesc angajatii de abuzurile patronilor;
  4. datele reale arata o situatie diferita de cea prezentata de tandemu` boc-baselu, in anu` 2008 erau in Romania peste 1 mil. de oameni ce munceau la negru si vina apartine exclusiv ratatilor din parlament si guvernului: fratii necoita `spemii de apartamente construite pa persona fizica, fara angajati si binenteles fara impozite la bujetu de stat, pedepse reduse pt. patronii cu afinitate la munca la negru;
  5.subliniem iun fapt binecunoscut, marea parte a avaerilor patriei s-au produs prin furt si hotie de la statu` roman;
  6. propunerile botisului sunt o bataie de joc pt. angajatii patriei, neexistand nici un studiu de impact - totusi, nu este de ignorat faptu` ca o noua restrangere a drepturilor amaratilor de jos ai aceste tari se poate intoarce ,din nou, impotriva conducatorilor iubiti....
 • 0 (0 voturi)    
  nu inteleg (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 11:53)

  Analfabet [anonim]

  Art 52 alin 2 e ciudat... cum adica daca se constata nevinovatia... Nevinovatia se prezuma, deci e constatata implicit. Deci alin 2 spune, de fapt, cand NU se suspenda CIM din initiativa angajatorului.
 • +1 (1 vot)    
  Aplaudacii (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 19:31)

  aLEXU [anonim]

  cum poate cineva sa amestece lucrurile in asemenea hal ??? sunt 2 lucruri , regulile jocului si negocierea salariului.
  regulile jocului ar trebui sa fie aceleasi in mai toata europa : adica 8 ore/zi si 5 zile pe saptamana ( fara variatiuni ca acum : 7 ore cu sase zile sau 5 cu 7 zile) , un concediu de odihna cu zile mai multe pentru cei in varsta ( macar cu cate o zi la 10 ani ...) . de asemenea trebuie clarificata munca in weekend , adica un cuantum stabilit clar ca spor de weekend , nu ca acum cand poate fi intre 1% si xxxx%.
  de ce aceste lucruri ? pentru ca acum poti munci oricum vrea angajatorul , adica 8 ore cu pauza de masa inclusa , 8, 5 ore cu pauza inclusa , sau 9 ore cu pauza inclusa de 1 ora de data asta ... de ce oare ???? ori pauza e inclusa ori nu e in cele 8 ore!!!
  numarul de zile dintr-o saptamana nu este obligatoriu 5 iar celelalte sa fie considerate ore suplimentare ....

  este de ajuns ca pot negocia salarii la nivel de romania , acest lucru este limitat doar de salariul minim ( oricum foarte mic!)

  numai niste idioti pot gasi ceva bun in flexibilizarea regulilor , si le doresc sa conduca pe o sosea fara reguli cu turismul , iar eu sa fac ce vreau cu un tanc !!!!!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   codul muncii (Joi, 24 februarie 2011, 17:21)

   codul muncii un mare cicat [anonim] i-a raspuns lui aLEXU

   sa ii ia mama dracului pe cei care au propus legea asta noua a codului muncii. ei, paralmentarii de doi lei, care chiulesc mai tot timpul de la parlament, ei oamenii de afaceri care fura de rup statul si pe angajati, ei propun un nou cod al muncii???????
   daca se va impune legea asta inseamna ca poporul roman este un popor de imbecili, care inchite toate cicaturile politicienilor, si care nu stie sa isi ceara drepturile....nu imi ramine decit sa plec din tara asta de doi lei, unde la conducere sunt numai imbecili de 20 de ani incoace


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by