Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) mizeaza pentru 2011 pe venituri 3,7 miliarde lei, din care 2,88 miliarde lei reprezinta sume obtinute din privatizari. "La preliminarea acestor venituri s-au avut in vedere incasarea sumei de 2.855.200 mii lei (664.000 mii EURO la un curs de 4,3 lei/EURO) rezultata din vanzarea pachetelor minoritare prin mecanisme ale pietei de capital, precum si a sumei de 30.100 mii lei (7.000 mii EURO la un curs de 4,3 lei/EURO) rezultata din vanzarea de pachete majoritare de actiuni detinute la S.C. CUPRUMIN S.A. Bucuresti si S.C. ISCIR - CERT S.A", se arata in nota de fundamentare a actului normativ privind bugetul OPSPI pe 2011. OPSPI administreaza in numele Ministerului Economiei operatorii economici din portofoliu, in mare parte fiind societati energetice.

Ministerul Economiei intentioneazasa vanda pe bursa cate 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz, potrivit unui act normativ aprobat, anul trecut, de Guvern. De asemenea, Ministerul Economiei va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.

  • Alte venituri vor fi obtinute din dividende. Astfel, OPSPI estimeaza ca pana la sfarsitul anului, valoarea dividendelor realizate de societatile aflate in subordinea Ministerului Economiei va ajunge la 884 milioane de lei.

"La stabilirea dividendelor s-au avut în vedere constituirea de provizioane de către agenţii economici din portofoliu, la sfârşitul anului 2010, cu respectarea principiului prudenţei (provizioane pentru neîncasarea creanţelor, clienţi incerţi, litigii, depreciere imobilizări, etc.), apelarea la credite suplimentare, care necesită cheltuieli financiare mai mari, în vederea constituirii stocurilor de iarnă de către furnizorii de utilităţi, precum şi un grad de încasare al dividendelor de 90%", se mai arata in nota de fundamentare.

Alte 190 mii lei vor fi obtinute din alte activitati, precum:

  • veniturile obţinute din vânzarea caietelor de sarcini, a dosarelor de prezentare, taxe de participare la licitaţii, inclusiv diferenţele de curs valutar favorabile şi nefavorabile, în sumă de 90 mii lei;
  • veniturile constând în dobânzi la disponibilităţile din contul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în suma de 100 mii lei

Pe de alta parte, cheltuielile totale vor fi de 3.73 miliarde de lei lei. Cheltuielile de administrare si privatizare se vor ridica la 86,7 milioane de lei. Din aceasta suma, cheltuielile legate de plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale, sunt estimate la 63,7 milioane de lei. "Derularea coerentă a procesului de privatizare necesită consultanţă de specialitate şi impune selectarea unor firme specializate în evaluarea agenţilor economici din portofoliu. Totodată, vânzarea acţiunilor pe piata de capital se derulează prin intermediul unei societăţi de servicii de investiţii financiare sau a unui intermediar autorizat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare", sustine OPSPI. Catre bugetul statului vor fi transferate 3,6 miliarde de lei, mai estimeaza OPSPI.

Ce vrea Ministerul Economiei sa vanda

  • pachete minoritare de acţiuni prin mecanisme ale pieţei de capital la Societatea Comercială OMV Petrom (9,84%), Transelectrica (15% din actiuni), Transgaz (15%), Romgaz (15%).
  • pachetele majoritare de acţiuni la CUPRUMIN si ISCIR –CERT S.A.,
  • pachete minoritare sau majoritare de acţiuni deţinute la Conpet S.A., Oil Terminal S.A. şi Societatea Comercială OLTCHIM S.A
  • actiuni catre salariati din pachetele pe care le mai detine la fostele distributii de gaze, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, denumite in prezent E.ON Gaz Romania si GDF Suez Energy Romania
  • atragere de investiţii şi/sau privatizarea Termoelectrica, sucursala Electrocentrale Paroşeni, Santierul Naval Mangalia S.A., Uzina Mecanica Orastie, IAR S.A., Avioane Craiova S.A.

De asemenea, Ministerul Economiei vrea sa lichideze societati precum BRML CERT, IPIU CONSULTING ENGINEERING S.A., PETROTRANS S.A.,Societatea Comercială MINIERA BANAT, MOLDOMIN si REMIN S.A.