Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda pe bursa cate 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz, potrivit unui act normativ aprobat, anul trecut, de Guvern. De asemenea, Ministerul Economiei va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.
- Alte venituri vor fi obtinute din dividende. Astfel, OPSPI estimeaza ca pana la sfarsitul anului, valoarea dividendelor realizate de societatile aflate in subordinea Ministerului Economiei va ajunge la 884 milioane de lei.
Alte 190 mii lei vor fi obtinute din alte activitati, precum:
- veniturile obţinute din vânzarea caietelor de sarcini, a dosarelor de prezentare, taxe de participare la licitaţii, inclusiv diferenţele de curs valutar favorabile şi nefavorabile, în sumă de 90 mii lei;
- veniturile constând în dobânzi la disponibilităţile din contul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în suma de 100 mii lei
Pe de alta parte, cheltuielile totale vor fi de 3.73 miliarde de lei lei. Cheltuielile de administrare si privatizare se vor ridica la 86,7 milioane de lei. Din aceasta suma, cheltuielile legate de plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale, sunt estimate la 63,7 milioane de lei. "Derularea coerentă a procesului de privatizare necesită consultanţă de specialitate şi impune selectarea unor firme specializate în evaluarea agenţilor economici din portofoliu. Totodată, vânzarea acţiunilor pe piata de capital se derulează prin intermediul unei societăţi de servicii de investiţii financiare sau a unui intermediar autorizat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare", sustine OPSPI. Catre bugetul statului vor fi transferate 3,6 miliarde de lei, mai estimeaza OPSPI.
Ce vrea Ministerul Economiei sa vanda
- pachete minoritare de acţiuni prin mecanisme ale pieţei de capital la Societatea Comercială OMV Petrom (9,84%), Transelectrica (15% din actiuni), Transgaz (15%), Romgaz (15%).
- pachetele majoritare de acţiuni la CUPRUMIN si ISCIR –CERT S.A.,
- pachete minoritare sau majoritare de acţiuni deţinute la Conpet S.A., Oil Terminal S.A. şi Societatea Comercială OLTCHIM S.A
- actiuni catre salariati din pachetele pe care le mai detine la fostele distributii de gaze, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, denumite in prezent E.ON Gaz Romania si GDF Suez Energy Romania
- atragere de investiţii şi/sau privatizarea Termoelectrica, sucursala Electrocentrale Paroşeni, Santierul Naval Mangalia S.A., Uzina Mecanica Orastie, IAR S.A., Avioane Craiova S.A.
De asemenea, Ministerul Economiei vrea sa lichideze societati precum BRML CERT, IPIU CONSULTING ENGINEERING S.A., PETROTRANS S.A.,Societatea Comercială MINIERA BANAT, MOLDOMIN si REMIN S.A.
- toate legile dau bataie de cap, unele incurca, altele mai descurca ...
Atat timp cat membrii PDL - PSD - PNL nu se vor apuca sa isi dea seama ca nu o sa mai aiba cine sa ii voteze. Daca ei isi baga bete in roate unii altora, tara o va duce din rau in mai rau.
ps: sunt pro Boc (ca sa zic asa - nu am cu cine altu')
Domnul cu noi!
Mai intai statul a jefuit fara menajamente Romgaz de 400 milioane lei.Adica ROMGAZ a "donat" banii aia la stat.Statul nefiind unic actionar.
Cineva a raspuns la comanda politica a statului cu "Da,sa traiti"!
Deci de ce as cumpara actiuni la companii de stat?!?
1.Ca unii sa poata fi recompensati politic prin "angajarea" in aceste companii?
2.Ca aceste companii sa poata fi jefuite in continuare?
3. Ca structura de personal sa fie mult incarcata fata de o companie privata?
4.Ca managementul sa fie schimbat intr-una dupa culoarea politica a partidelor de la putere?
5.Ca sa se deturneze bani pentru partide prin aceste companii?
Astia de la stat sunt cam tampiti.Ei te fura si peste cateva lumi te intreaba: Nu vrei sa facem afaceri impreuna? De parca nimic nu s-ar fi intamplat.
Vreau sa cumpar actiuni de la stat.Dar vreau sa incorporez riscul aferent.Adica sunt dispus sa ofer de 5-10 ori mai putin decat pretinde statul.
Pentru ca statul roman sa invete ce e aia credibilitate.
1.Am incercat sa scot in evidenta nu atat faptul ca statul e un administrator prost ci mai ales ca e necinstit.
2.Care lozinca?! Cineva declara ca vrea sa vanda ceva? Statul poate foarte bine sa-si pastreze proprietatile
3.Se pare ca abuzurile savarsite de stat le treci cu vederea atata timp cat nu au loc asupra ta.
Sunt Bogdan Biltizir si fiind vremuri de criza (banu scump si preturi mici) va invit sa privatizati Rosia Munteneasca , unde vom actiona cu responsabilitate .
Porma gata.
"pachete minoritare de acţiuni prin mecanisme ale pieţei de capital la Societatea Comercială OMV Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz. "
Pai dragilor, ce a fost cu combustibilul este nimic pe linca ce ne asteapta ! Si asta pe fatza , nu cu menajamente . Au trecut vremurile dulcegariilor electorale.
Dragi "tovarasi si preteni", ati uitat sa construiti si camerele de gazare!. Este mai usor si mai ieftin sa ne terminati definitiv.