Ancheta de conjunctura a INS: Numarul de angajati va scadea in toate sectoarele economice

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 28 ianuarie 2011, 10:22 Economie | Companii

Activitatea din servicii, constructii si comertul cu amanuntul va scadea in primele trei luni ale acestui an comparativ cu cele trei luni anterioare, iar in industria prelucratoare se contureaza o relativa stabilitate. De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati continua sa se reduca in toate sectoarele economice.

In industria prelucratoare managerii estimeaza o stabilitate a productiei

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%). Numarul de salariati va continua sa se reduca, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucratoare (-11% la intreprinderile mici, cu 1-49 salariati). Pentru unele dintre activitati, respectiv fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie, precum si fabricarea altor mijloace de transport, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -46%, -43% si respectiv -41%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Activitatea in constructii isi mentine tendinta de scadere accentuata

In constructii, in urmatoarele trei luni, se va inregistra o scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -24%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%). Managerii estimeaza o reducere si a numarului de salariati (sold conjunctural -21%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici, cu 1-49 salariati.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

Scadere a activitatii in comert in urmatoarele trei luni

In ianuarie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -20%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -25%), ca si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -22%).

Managerii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scaderea moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -7%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +28%).

Pesimismul revine in randul managerilor din sectorul serviciilor

Conform estimarilor din luna ianuarie, cifra de afaceri din servicii va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -8%). Numarul de salariati va inregistra o diminuare moderata (sold conjunctural -11%) in acest sector. In intreprinderile mari, cu peste 500 de salariati, scaderea estimata va fi mai mare decit pe total sector (sold conjunctural -20%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


763 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă