Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ilegalitati in cheltuirea banilor publici in SNR si Posta Romana au adus statului prejudicii de peste 3,4 milioane lei in 2009

Ilegalitati in cheltuirea banilor publici in Societatea Nationala de Radiocomunicatii si Posta Romana au adus statului prejudicii de peste 3 milioane lei, in 2009. Controalele efectuate de Curtea de Conturi la cele doua companii cu capital majoritar de stat au scos la iveala ilegalitati privind cheltuielile cu bani publici. Raportul institutiei arata ca decontarea unor cheltuieli supradimensionate, in cazul Radiocom, sau lipsa din gestiune a sute de mii de kilograme de hartie receptionata la Posta Romana, sucursala Fabrica de Timbre, sunt cateva din neregulile depistate. Printre nereguli se numara efectuarea de plati ilegale, lipsa incasarii de creante in suma estimativa de 960.000 lei sau lipsa din gestiune a unei cantitati de peste 300 de tone de hartie, valoarea prejudiciului fiind estimata la suma de 2 milioane de lei. Raportul Curtii de Conturi precizeaza ca "in vederea valorificarii constatarilor, consemnate in procesul verbal intocmit la Compania Nationala Posta Romana - Fabrica de Timbre s-a propus transmiterea acestuia organelor de cercetare penala competente".

Curtea de Conturi: Romgaz a efectuat plati ilegale de 92,6 milioane de lei in 2009

Controalele Curtii de Conturi au aratat ilegalitati si la compania producatoare de gaze naturale "Romgaz". Platile ilegale facute de Romgaz in 2009 au determinat prejudicii de circa 92 de milioane de lei. Banii au fost cheltuiti pe lucrari de proiectare necontractate, pe achizitii de bunuri care nu au fost livrate sau pe achizitii de bunuri supraevaluate. Principalele nereguli depistate la Romgaz se refera la efectuarea de plati suplimentare pentru bunuri care nu au fost livrate si receptionate sau la achizitia de bunuri la preturi supraevaluate.

Productia petroliera a Libiei a scazut cu un sfert

Productia petroliera a Libiei a scazut cu un sfert si va continua sa scada, conform estimarilor Reuters bazate pe avertizarile companiilor petroliere. Giganti petrolieri precum OMV, Total, Repsol, Eni si BASF au declarat ca ar putea opri integral productia din Libia daca tensiunile continua, dupa ce in ultima saptamana aceasta a scazut cu 400.000 de barili/zi, de la un nivel obisnuit de 1,6 milioane de barili/zi. Pretul petrolului Brent a depasit miercuri pragul de 110 dolari pe bursa de la Londra, un nivel care nu a mai fost atins de la inceputul lunii septembrie 2008. Presedintele grupului OMV a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca “productia este in scadere accentuata, iar oprirea totala a productiei pentru o perioada ar putea fi posibila”. Pe fondul problemelor din Libia, actiunile OMV au scazut cu 5 procente. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii OMV au confirmat o reducere cu 33.000 de barili/zi a productiei din Libia, sau 10% din totalul grupului. Acestia au declarat ca previziunile legate de impactul situatiei din Libia nu au fost inca definitivate, dar compania are la dispozitie alternative pentru a tine productia la nivelul ei normal. Si compania franceza Total a anuntat ca a inceput deja procesul de suspendare a productiei, iar grupul spaniol Repsol si-a oprit productia in cursul zilei de marti. BASF, unul dintre principalii jucatori de pe piata libiana a petrolului, a anuntat de asemenea scaderea productiei cu pana la 100.000 de barili pe zi. Libia, membra a Organizaţiei Tarilor Exportatoare de Petrol, controleaza 2% din productia mondiala de petrol.

Producatorul de componente auto IAC incepe constructia uzinei de 58 milioane euro in judetul Olt

Furnizorul de componente auto International Automotive Components incepe la Balș, in judetul Olt, constructia unei uzine in care va investi 58 de milioane euro. Sefii companiei au anuntat ca vor demara productia in serie limitata la final de an si in volume mari in al doilea trimestru din 2012. Compania a venit in Romania pentru Ford Craiova, care ii este partener traditional in mai multe tari europene, insa este in discutii cu Dacia si cu alti producatori auto din regiune pentru a le furniza componente. Fabrica va avea o suprafata de productie de 15.000 de metri patrati si se discuta extinderea daca va exista cerere. Statul roman a acordat ajutoare de stat in valoare de 17 milioane euro. Compania are 19.000 de angajati pe plan mondial, dintre care circa 6.000 in Europa, unde cifra anuala de afaceri e de un miliard de euro.​