Potrivit proiectului de act normativ, "neadoptarea acestor masuri ar conduce la cresterea pronuntata a arieratelor referitoare la serviciul de transport feroviar public de calatori si cu metroul, cu efecte directe in accentuarea blocajului economic".
- Proiectul mai arata ca este necesara reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, concomitent cu micsorarea subventiilor de la bugetul de stat. In ultimii trei ani, subventiile anuale au reprezentat, pentru transportul calatorilor cu metroul circa 75% din necesar, iar pentru transportul calatorilor pe calea ferata au reprezentat circa 64% din necesar. In plus, din cauza cresterii cheltuielilor la componentele de baza strict necesare intretinerii si reparatiilor materialului rulant, datoriile restante la plata s-au majorat an de an. Astfel, la finele anului 2010 au ajuns in suma de circa 136 milioane lei la transportul calatorilor cu metroul si la circa 550 milioane lei la transportul calatorilor pe calea ferata.
Tariful mediu pentru o calatorie cu trenul a fost anul trecut de 12,95 lei (reprezentand raportul dintre incasari si numarul total de calatori transportati), in timp ce costul mediu real pentru o calatorie a fost de circa 40,9 lei (reprezentand raportul dintre cheltuielile de exploatare si numarul de calatori transportati). De asemenea, la nivelul anului 2010, costul mediu al unei calatorii cu metroul a fost de circa 0,67 lei, in timp ce costul mediu real al unei calatorii a fost de circa 3,5 lei.
"In anul 2011 bugetul de venituri si cheltuieli al CFR Calatori SA a fost fundamentat avand in vedere o majorare a tarifelor de calatorie cu aproximativ 10% incepand cu luna februarie. In situatia in care subventia alocata pentru anul 2011 ramane la nivelul de 1.028 milioane lei, neacordarea majorarii de 10% a tarifelor pentru transportul calatorilor pe calea ferata conduce la inregistrarea unui deficit de circa 75 milioane lei", se arata in nota de fundamentare.
Nota de fundamentare mai arata ca pretul unei calatorii cu metroul bucurestean reprezinta cel mult 30% din minimul pretului unei calatorii cu metroul din tarile europene. "Companiile de transport cu metroul din tarile Uniunii Europene practica tarife de calatorie cu metroul ale caror valori minime sunt cu peste 300% mai mari decat cele practicate la metroul bucurestean, in timp ce la noi se practica tarife sociale impuse de actualul cadru legal prevazut prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2001 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 205/2002", se mai arata in nota de fundamentare.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) ca va modifica legislatia astfel incat sa permita regiilor de transport Metrorex si RATB sa majoreze tarifele cu mai mult decat rata inflatiei, pentru ca aceste companii sa isi poata acoperi cheltuielile curente din venituri. De asemenea, Guvernul va permite CFR Calatori sa majoreze tarifele la biletele de tren pentru o mai buna acoperire a costurilor, in vederea eficientizarii activitatii companiei, se mai arata in scrisoarea de intentie.
Cea mai recenta majorare a fost operata de CFR Calatori in septembrie anul trecut, cand a urcat costul biletelor de tren cu 8%, dupa doi ani de stagnare.
:))
Despre un un raport al raportului calitate-pret oferit ce spune ministerul Transporturilor.
...
dar asa e romanul, ipocrit, vrea totul pe gratis daca se poate..
mai plateste cineva bilete la cfr?
Salariile sunt ca in afara cumva? Se scumpesc toate dar salariile raman la fel.
Si daca in Germania e mai scump mersul cu metroul, care-i relavanta la noi?????
Tot o freaca boc pitic cu preturile de la nemti, francezi etc, dar nimic nu zice de salariile noastre.
In loc sa ieftineasca, sa construiasca mai multe linii de M si tramvai, ei scumpesc.
Hai cu ambuteiajele.
vb. unui amic: nu stiu cum de nu se surpa orasu la ce retea de metrouri au astai"
la scumpiri da-n vest suntem primii. la salarii,servicii si conditii ca-n vest... eee acolo e o problema
Mai rău de cei care nu au altă opţiune de transport, pentru că va trebui să achite bani în plus pentru servicii mai proaste.
"De asemenea, la nivelul anului 2010, costul mediu al unei calatorii cu metroul a fost de circa 0,67 lei, in timp ce costul mediu real al unei calatorii a fost de circa 3,5 lei."
"Nota de fundamentare mai arata ca pretul unei calatorii cu metroul bucurestean reprezinta cel mult 30% din minimul pretului unei calatorii cu metroul din tarile europene."
nota de fundamentare e calculata gresit atunci: 0,67 x 3 nu rezulta 3,5
Si DE CE singura masura pt un management defectuos este marirea preturilor?
oricum, diferenta de la 0.65 pana la costul de 3,5 lei este suportata tot din buzunarele contribuabililor, dar ai dreptate, problema e costul prea mare, nu pretul prea mic.
totusi, cand guvernul Boc s-a opus cresterii salariilor in Metrorex si aia au facut greva, n-am vazut nici un miting de sustinere a masurilor guvernului. acum cand vor creste preturile ca sa plateasca acele salarii de ce va mirati?
dar stim cu totii ca are sute de mii care nu platesc.
In ce tari se intampla asta si ce procent din salariul mediu, reprezinta pretul unei calatorii? Sa nu mai vb de serviciile de proasta calitate oferile de ambale companii, incepand de la mizeria din aceste mijloace de transport pana la intarzierile care le au in mod regulat
asta sa sa nu amintim, cum ziceai si tu, de salariu ala mediu pe ecomonie...
Si nici nu sunt asa ieftine serviciile ca se sa planga, mai ales ca in afara cu acelasi bilet care pare mai scump faci mult mai multe calatorii.
Spre ex. cumperi un bilet "integrat" cu care circuli intr-un oras cu autobuzul sau metroul, apoi cu trenul si ulterior autobuz in orasul in care doresti sa ajungi (toate astea trebuie facute intr-un anumit interval de timp in functie de numarul zonelor, 1:15-2 ore), la un pret de aprox 1,7 Euro pe calatorie totala, deci cam 7 RON.
Unde mergi tu cu 7 lei prin Bucuresti, apoi tren si ulterior autobuz in alt oras limitrof Bucurestiului?
2. In fiecare statie gasesti minim doi gardieni. In fiecare tren doi gardieni. Cu ce bani sunt platiti, nu te gandesti? Poate iti pui intrebarea daca sunt necesari acesti gardieni? Raspunsul e categoric da, la nivelul de civilizatie din tara asta o statie de metrou sau un tren ar fi devastate in doua zile daca n-ar fi pazite.
Pentru comparatie, in Viena abonamentul este 14 euro pe saptamana, majoritatea trenurilor sunt din anii 70-90 modernizate in 2000 si nu am vazut nici macar un singur gardian sau politist.
Romanul merge pe blat sau vrea sa plateasca de 10 ori mai putin, vrea tehnologie de ultima ora, vrea sa scrie pe pereti si sa scuipe pe jos ca doar e democratie.
pot da 2 mil / luna pe transportu in comun cat e in austrai... daca o sa am si conditiile din austria...
la fel si cu trenul.
la cum se transporta in bucuresti calatorii, ai zice mai degraba ca te duc la abator, nu la servici...
Putem avea fara probleme costuri ca la japonezi dar calitate ca in Bangladesh.
Italia - Calea Ferata
Milano- Venezia a partire da 9 euroVenezia - Firenze a partire da 17 euro Roma - Bari e Roma - Genova a partire da 19 euro
Roma- Lamezia a partire da 24 euro Roma – Verona a partire da 29 euro Roma - Bolzano e Roma - Venezia a partire da 29 euro
Torino - Firenze a partire da 29 euro Napoli - Bologna a partire da 29 euro Roma - Milano a partire da 49 euro
Puoi acquistare la MINI fino alle ore 24 del giorno precedente la partenza del treno su questo sito, nelle agenzie di viaggio autorizzate e presso il call center anche in modalità ticketless, presso le biglietterie e le self service in stazione.
Roma - Transport in Comun
Annual Pass - Rome
How much does it cost? € 230.00
Where can I use it?
On public transport within Rome:
- on buses, trams, trolleybuses and Cotral coaches
- on the metro lines A and B
- on Met.Ro regional trains: Rome-Lido, Rome-Viterbo, Rome-Pantano
- on Trenitalia regional trains (for one journey only, in one direction only, travelling second class)
Din cite stiu si METROREX si SNCFR sunt companii, societati comerciale, adica ceva ce in mod normal trebuie sa aiba o conducere interesata sa aibe profit.
Nicaieri in lume pretul nu este stabilit prin lege.
Evident ca el se modifica anual, dar in baza unor analize ECONOMICE.
Iar evident este ca in functie de tara si politica unele pot subventiona transportul in comun mai mult decit altele.
Dar sa dai lege (ca asta e ordonanta) privind pretul unui serviciu prestat de o companie....
Este hilar, anormal si stupid - ingerinta politicului in economic mai mult decit necesar.
Ca si cum de miine prin lege 1+1=3 sau apa fierbe la 90 de grade.