CNADNR a semnat cu Romstrade un contract de 80,26 milioane lei, fara TVA, pentru modernizarea a 12 kilometri de drum national
Sectorul care va fi modernizat se intinde intre km 7+573 si km 19+220. Lucrarile vizeaza asigurarea infrastructurii de baza necesare cererii de transport in crestere catre granita cu Republica Bulgaria, respectiv Vama Giurgiu.
Practic, Romstrade va primi circa 6,6 milioane de lei, fara TVA, (aprox.1,6 milioane de euro) pentru modernizarea unui kilometru de drum national.
Finantarea nerambursabila a Comisiei Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionala se ridica la 55,6 milioane lei, diferenta pana la valoarea totala fiind asigurata de la bugetul de stat. Durata contractului este de 24 de luni, la care se adauga 48 de luni perioada de garantie a lucrarilor executate.
"Dupa finalizarea modernizarii DN 5 se previzioneaza o scadere a costului de operare a vehiculelor cu 15-36% anual, economii de 30-50% la timpul de operare pentru vehicule cu gabarit usor si greu anual, o crestere de trafic cu 4% si o scadere a accidentelor de circulatie cu 10%", informeaza CNADNR.
Romstrade participa si la licitatiile demarate de CNADNR pentru constructia tronsoanelor de autostrada Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Ce ziceti e scump?
19,39 mil euro / 11,647 km = 0.98 mil eur / km.
Intrebarea e ce face de banii astia? Inteleg ca normativul de construire autostrada in Romania e de 4-6 mil euro. Iar in Irak in jur de 2 mil.
Comparam mere cu pere. Dar la o prima vedere nu pare totusi nesimtit de scump.
just my 2 cents...
De-impartitul e mai mare decat impartitorul, deci rezultatul trebuie sa fie mai mare decat 1....
///
Eu zic ca nimic nu este scump sau ieftin, pretul este cel stabilit, iar banii se duc unde trebuie . In rest cainii latra , caravana trece.
PS: parca se spunea ca la finalul celor 4 ani de guvernare o sa avem 1000km de autostrada ... ha ha ha
Daca ar fi construit romanii drumurile lor in ritmul asta, si acum se mai chinuiau sa cucereasca Dacia.
Voi nu realizati ce bataie totala de joc? Nu mai e nimic de comentat.
Ce nu inteleg eu, e de ce nu se dau termene mult mai mici, reale, dupa ce ca trag atatia bani. Macar sa ne alegem cu sosele si autostrazi daca tot suntem jefuiti in halul asta.
Proiectul lucrarii se gaseste aici: http://www.cnadnr.ro/DN/DN5/
Nu am reusit sa gasesc o harta a proiectului, cred ca este intr-un fisier Autocad .dwg si nu il pot vedea, poate cineva cu mai multa rabdare sa ne lamureasca.
In tot cazul, la prima vedere din descriere, se foloseste in cea mai mare parte rambleul existent.
Preturile specificate pentru km de autostrada sunt date pornind de la tarana.
b. da, tb facute racorduri cu drumuri existente
c+d. drumul are 4 benzi (2 benzi pe sens), cel putin inafara localizatilor
e. nu-mi aduc eu aminte cand a fost reasfaltat/refacut drumul ala, deci as zice ca tb refacut cu tot cu fundatie. tot ce s-a facut pana acum a fost sa se arunce lopeti de zgura sa mai astupe din gropi.
Eu parcurg drumul Buc - Giurgiu o data/luna.
Portiunea Adunatii Copaceni - Gr a fost refacuta ca lumea, se merge super, insa pana la Adunatii Copaceni injuri la fiecare minut !!!!
Şoseaua are în întregime 4 benzi (2 pe sens); are un pod peste râul Sabar, care sigur trebuie recondiţionat. Podul peste Argeş dintre 1 Decembrie şi Adunaţii-Copăceni era, parcă, în lucru de anul trecut, aşa că nu-l mai pun la socoteală. Mai este pasajul de pe sub şoseaua de centură de la Jilava, unde drumul este frecvent afectat de toate problemele posibile.
De la Adunaţii Copăceni până la Giurgiu, DN5 a fost deja reabilitat şi e practic la standard de drum expres: garduri de delimitare în cele doar câteva localităţi prin care trece, drum nou care ocoleşte localitatea Adunaţii Copăceni, marcaje bune şi asfalt ca în palmă. Numai să ţină.
Sanatate sa avem ca de restul se ocupa guvernul.
Caci , in Romania drumurile nu se refac sau nu se construiesc , nu din pricina costurilor mari , ci a nevolniciei celor care trebuie sa asigure constructia lor , dar si a celor ce dau din clanta , din motive politice !
2. japonezii din '60 au facut Shinkasen. Iar la noi nici la 50 de ani diferenta inca nu se vede potentialul liniei ferate.