Emil Boc: Vom vinde pe bursa pachetul de 9,84% de la Petrom si vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase din privatizarea companiei
"O sa vedeti ca din vanzarea celor 9,84% vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase din privatizarea Petrom". Pachetul de actiuni "nu va fi vandut sub pretul de privatizare al Petrom, de 670 milioane euro. Daca nu, nu se vinde", a subliniat primul ministru, la emisiunea "Dupa 20 de ani".
El a subliniat ca este "pentru vanzarea pachetului minoritar de la Petrom de 9,84%" dar nu "intr-o vanzare smechereasca de genul privatizarii Petrom".
Intrebat ce inseamna "vanzare smechereasca", premierul Emil Boc a raspuns: "Asta era da acceptam negocierea directa. Am spus nu, mergem pe bursa".
Banii obtinuti din aceasta vanzare vor merge la bugetul de stat "si se folosesc conforma regulilor bugetare", a mai spus el.
Istoria privatizarii Petrom (Romania Libera)
Guvernul PSD, condus de Adrian Nastase, a privatizat Petrom in iulie 2004. Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat, la Palatul Victoria, de seful Oficiului Participantiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Constantin Nedelcu, presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer, si vicepresedintele grupului austriac, Gerhard Rois.
Adrian Nastase afirma, intr-o scrisoare trimisa presedintelui Senatului, ca Raportul comisiei senatoriale privind privatizarea Petrom nu trebuie prezentat plenului in lipsa punctului de vedere al comisiei de privatizare si al cumparatorului, societatea OMV. "Consider ca o asemenea solicitare este justificata pentru a nu crea situatii tensionate prin publicarea neautorizata a unor afirmatii eronate sau nesustenabile cu efecte negative importante asupra credibilitatii activitatii guvernamentale in perioada 2001 ¬ 2004", precizeaza Nastase. Adrian Nastase i-a mai transmis lui Nicolae Vacaroiu ca nu cunoaste continutul raportului sau daca a fost validat de Biroul Permanent sau de plenul Senatului, adaugand ca "citarea unor date din raport in presa romaneasca poate crea confuzii atat pe plan intern, cat si pe plan extern". De asemenea, mentioneaza el, pe vremea cand ocupa functia de premier, nu a fost solicitat de comisia senatoriala sa dea explicatii privind privatizarea Petrom.
Privatizarea Petrom a fost apreciata de catre presa ca cel mai mare "tun" din istoria tranzitiei post decembriste. Odata cu preluarea imensului patrimoniu apartinand Petrom-ului, austriecii de la OMV au primit de la Guvernul Nastase o parte insemnata din rezervele nationale de hidrocarburi, in randul carora se numara si cele aflate pe platoul continental al Marii Negre.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
"Muntii nostrii aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta" !
Decit sa vinda si peste ceva timp sa-si traga palme in fata oglinzii, mai bine sa analizeze gramatical vorbele astea din Tara Motzilor !
Ar fi bine sa lase in pace trecutul si viitorul, si sa nu-si bata joc de resursele prezentului.
Daca tot au mania vinzarii, sa-si vinda ce au netrebuincios prin casa (mama, soacra).
unde s'ar fi ajuns cu biata tzarisoara...
ne incurcam de o ramasita sub zece la suta, ca se ne umflam in pectorali si, suierand aerul dacic, din pepturi de arama, sa strigam intr'un glas: noi nu ne vindem tzara ! noi suntem romani !
jos basescu !
(urale la balcon)
pai cand s-a privatizat petrom, o actiune costa 0,18 lei (pret pe bursa), a urmat o majorare de capital de aproape 1mld euro iar acum pretul actiunii e de 0,45 lei.
e normal sa obtina mai mult pe 10% fata de cat a obtinut bombo pe 33%.
pe de alta parte boc invoca criza cand ii convine si pe bombo, tot cand ii convine.
a spune ca pretul benzinei e rezultatul privatizarii petrom este o gogoasa. probabil boc a uitat ca acum 2-3 ani, benzina costa 3,25 lei.
la cate prostii a facut bombo, acum e judecat pentru niste termopane. nu vi se pare ciudat? nu, desigur, pentru ca petrom s-a privatizat la "indicatiile" FMI in "negocierile" cu traiaaaaan basescuuuuuu. la fel se intampla si acum cu oltchim.
asa ca a face un clasament care pm sau ministru e mai prost, e cam dificil.
un politruc fara suflet, un corupt pana in maduva oaselor, spoit intelectual doar atat cat sa ascunda mojicia caracterului.
imi e rusine sa fiu compatriot cu adrian nastase! mult mai putini imi e rusine ca sunt compatriot cu mailat, daca va mai aduceti aminte de el.
E adevarat ca privatizarea initiala se putea face mai bine. Asta nu e de competenta lui Boc insa. Ar trebui sa se fereasca de declaratii populiste din astea.
ceea ce au facut austriecii (sau rusii pentru cunoscatori) a fost sa mute profitul in austria, sa reduca personalul sub limita legala, sa isi bata joc de angajatii romani dandu-le salarii derizorii in comparatie cu nivelul salarizarii din companiile petroliere, in timp ce un inginer stagiar din austria, care habar nu are cum arata o sapa de foraj, sa primeasca cel putin 10000 de euro lunar. cam asta este marea restructurare facuta de austrieci. dar poate ca ai tu alte date... nu vrei sa imi spui si mie ce restructurare fenomenala au facut austriecii?
poate vrei sa imi explici cu i-au inchis gura lui luca (adica sindicatului petrom)? sa iti spun cum au preluat active fara valoare si personal de la petromservice cu aproape jumatate din pretul privatizarii petrom?
cum s-a facut cu toate companiie vandute de bombonel.
Cum poti sa spui ca Petrom atat valora, cand aceeasi OMV a propus companiei similare unguresti< ATENTIE> 10(ZECE) miliarde de euro, dar ungurii au refuzat si bravo lor.
Poti compara cela\e doua societati, ma refer la cea romaneasca si cea magiara ca active si potential?
Sa-ti fie rusine!
:)
si-apoi gandeste cu capul tau , nu cu al altora.
daca toti ardelenii gandesc cu capul constantenilor, nu ma mir ca-i lauzi "la pachet"
pe scurt OMV trebuia sa plateasca macar 1-2 miliarde de euro la acea vreme, si fara drepturile de exploatare, iar statul ramana trebuia sa ramana cu parghii de control, nu cum s-a ajuns acum, scumpesc dupa bunul plac pentru maximizarea profitului.
chiar era un nenorocit de la OMV care zicea ca pretul creste pentru ca a scazut consumul de combustibil si ei trebuie sa fie profitabili, nu-si permit sa fie ieftini pentru ca totusi e un business.
e un business cand nu detii monopol pe piata energetica !!!!!!!! cand ar fi 3-4 jucatori atunci da, scumpeste frate, ca o sa-ti mai cumpere bunicu produsele... dar cand esti cea mai mare companie care dicteaza pretul, ala nu mai e business, e monopol curat.
Toti politicienii sunt la fel, acum s-a schimbat doar metoda. Nu se iau bani cand privatizeaza statul ceva (nici nu prea mai are ce) ci se iau cand se fac lucrari pentru stat (vezi Pasajul Basarab, vezi stadionul national Lia Manoliu, etc.).
Asa ca noi sa fim sanatosi...ca boala vine...
Pretul benzinei si al motorinei, fara taxe, este undeva la mijlocul clasamentului european.
Sunt de acord cu marirea redeventei, dar restul comentariului este destul de populist...
50% dintr-o companie cu profit 100 milioane valoreaza mai putin decat 10% dintr-o companie cu profit peste 1miliard...
Privatizarea Petrom a fost facuta defectuos, fara discutie, in principal pentru 2 motive 1. Pretul a fost prea mic; 2. Nu trebuia facut un share deal, ci schimbata legea petrolului si facute citeva contracte gen PSA - in loc Romania a decis la un 'pertener strategic' si a vindut actiunile pe peanuts. Cel mai mare beneficiar in final - Petrom Service(nu intru in detalii
Ce as vrea insa sa mentionez: Primul Ministru, care a luat in ultimele luni o gramada de masuri NECESARE si evident de dreapta, se incapatineaza cu 'nu privatizam, ci facem contracte de management' cu companiile strategice. In plus, acum se contrazice si vinde si ultimii 10% care i-au mai ramas din Petrom (o sa ia intr-adevar mai mult decit Nastase pe pachetul de control, dar astfel indirect se recunoaste rolul OMV in ridicarea valorii companiei ... printre altele)
Personal nu cred ca privatizarea Petrom a fost un 'tun' - gen cei 600 mil dati degeaba rompetrol sau chiar privatizarea initiala a Petromidia - ci mai mult o prostie a celor care s-au ocupat de privatizare si nu au vrut sa considere optiuni mult mai lucrative (pentru tara nu pentru Nastase et all)
Mai mult, rafinaria din Pitesti trebuia inchisa din ziua in care Petrom s-a privatizat - rafinarii mult mai performante in intreaga lume pierd o gramada de bani, Arpechim nu avea nici o sansa.
O zi minunata va doresc!
2. La nici un an dupa ce au vandut compania revista forbes cota petrom la o valoare de 8 milioarde de euro , imi e greu sa cred ca au investit austrieci atat de mult.
3. Petrolul din M.Neagra si cel din teritoriu este atat de pur incat Austriecii au cel mai bun ulei de pe piata din cauza puritatii iar petrolul necesita prelucrare putina pentru a scoate , dieselul , benzina etc.
4.Compania Petrom a fost cea care a facut posibila intrarea Romaniei in UE ( nu si in NATO cum zicea cineva mai sus).
5. Contractul a fost unul atat de prost facut incat o sa platim inzecit noi toti ca populatie din cauza monopolizarii . Practic ai dat o masina si UE iti da inapoi 4 roti cam asta a fost targul facut.
Toata cacealmaua asta cu intrarea in UE numai noi ca popor puteam sa o inghitim. De aia nu vor Norvegienii sa intre ca e prea frumos si cald in UE si nu le place caldura(sunt ironic evident).
Singura partea buna in intrarea in UE a fost ca s-au deschis portile pentru romanii care vor un trai mai bun.
Potentialul Romaniei sub o conducere buna de dupa ani 90 ar fi pozitionat-o undeva in primele 2 state din UE din pacate avem prea multi tradatori de la Burebista incoace in neamul acesta ca sa faca cineva ceva.
Nu inteleg insa de ce domnul BOC nu vorbeste despre privatizarea Petrotel (LukOil - sponsor principal al PDL) sau de privatizarea Petromidia. De ce nu au recuperat cei 500 milioane de la Rompetrol. UDMR are raspunsul.
Cum sunt administrate companiile de stat? Cat se fura acolo? Domnul Budulan de la Nuclearlectrica nu e coleg cu domnul Boc? Dar domnul Pieteiu de la Romgaz?
Sa va fie rusine domnule BOC! Patronati corputia si aruncati pe piata teme false.
Pentru asta, trebue sa primeasca bani de la Emil Boc, ramas prim-ministru pana in 2012.
Blaga poate fi admis ca presedinte al PDL. Nu va putea cum sa il decredibilizeze pe Emil Boc, in partid, banii fiind 'in varful pixului' lui Boc.
Blaga va intari organizarea partidului in vederea alegerilor din 2012, aportul sau alaturandu-se banilor distribuiti de Boc.
In plus, in schema de mai sus, daca masurile de extrema austeritate, luate de Boc, vor da roade, daca economia va creste cu cca. 4%, daca aceasta crestere ca fi recunoscuta de catre forurile financiare internationale si daca aceasta evolutie va permite cresteri mai vizibile ale bunei stari a oamenilor, se va recunoaste unanim ca Boc a fost un bun prim-ministru, vrednic sa isi pastreze functia pentru urmatorii patru ani.
1) distribuirea averii statului intre viitorii miliardari de carton (ce par a fi fost selectionati pe baze mai mult etnice decat pe merite...speciale)
2) instrainarea resurselor naturale ale tarii (cazul Petrom, la care se refera acum PM Boc).
Toate guvernele îsi conservă resursele, numaai guvernele noastre continuă să vindă. aiurea, și să numească si sa administreze pe criterii politice, făra legatura cu profesiunea si performantă, resursele încă existente
Oare de ce vinde? De ce nu tine actiunile?
E clar ca foamea-i mare.
Cat priveste pretul cu care a vandut Nastase, sa-l intrebati pe base.
2 - nu e bine sa te lauzi singur
3 - intai faceti, si apoi vorbiti.
in rest felicitari DACA faceti ce spuneti (in acest articol), altfel sunteti de tot c....