Fondurile speculative de investitii - celebrele hedge fund - care au provocat recesiunea globala prin inflamarea bulei imobiliare, in urma unor manevre financiare riscante, incearca acum acelasi lucru pe piata produselor alimentare, cumparand masiv terenuri in Africa, inclusiv in urma unor tranzactii suspecte, acuza un think tank american, Oakland Institute, citat de BBC News.

Hedge fund-urile se afla in spatele acestor tranzactii in incercarea de a-si majora profiturile prin actiuni pe piata alimentara si sectorul biocombustibililor. In urma acestor achizitii, milioane de mici fermieri au fost obligati sa se mute.

"Aceste actiuni creeaza o insecuritate in sistemul global de alimentatie care ar putea fi o amenintare mult mai mare decat terorismul", spune raportul citat.

Oakland Institute afirma ca a ajuns la aceste concluzii dupa ce a analizat tranzactiile cu terenuri din Etiopia, Tanzania, Sudan, Sierra Leone, Mali si Mozambic.

Societatile de hedge fund si alti speculatori au cumparat, numai in 2009, cel putin 60 de milioane de hectare de teren in Africa, o suprafata de marimea Frantei.

O serie de firme au obtinut terenuri in urma negocierilor cu lideri traditionali usor de amagit sau cu oficiali guvernamentali corupti.

"Studiul a expus investitori care spuneau ca este usor de facut un targ - ca de obicei reusesc sa obtina ce doresc in schimbul unei sticle de Johnnie Walker pe care o dau unui sef de trib sarac", spune Anuradha Mittal, director executiv la Oakland Institute.

"Cand acesti investitori promit dezvoltare si locuri de munca liderilor locali suna frumos, dar asta nu se si intampla".

"Nimeni nu ar trebui sa-si inchipuie ca acesti investitori se afla acolo pentru a hrani africanii flamanzi", adauga Anuradha Mittal.

Companiile citate in acest studiu resping acuzatiile. Una dintre ele, EmVest Asset Management, a negat orice implicare in practici ilegale.

"Nu exista aspecte ascunse. Achizitionam toate terenurile pe cale legala", a declarat pentru BBC directorul EmVest pentru Africa, Anthony Poorter.

El a precizat ca angajatii companiei din Mozambic au venituri cu 40% mai mari decat salariul minim.

Compania spune ca este implicata si in proiecte de dezvoltare precum aprovizionarea comunitatilor rurale cu apa potabila.

"Sunt foarte fericiti cu noi", sustine Poorter.