Dupa ce au inflamat bula imobiliara, hedge fund-urile s-au reorientat spre alimente si biocombustibili, cumparand masiv terenuri in Africa - raport
Hedge fund-urile se afla in spatele acestor tranzactii in incercarea de a-si majora profiturile prin actiuni pe piata alimentara si sectorul biocombustibililor. In urma acestor achizitii, milioane de mici fermieri au fost obligati sa se mute.
"Aceste actiuni creeaza o insecuritate in sistemul global de alimentatie care ar putea fi o amenintare mult mai mare decat terorismul", spune raportul citat.
Oakland Institute afirma ca a ajuns la aceste concluzii dupa ce a analizat tranzactiile cu terenuri din Etiopia, Tanzania, Sudan, Sierra Leone, Mali si Mozambic.
Societatile de hedge fund si alti speculatori au cumparat, numai in 2009, cel putin 60 de milioane de hectare de teren in Africa, o suprafata de marimea Frantei.
O serie de firme au obtinut terenuri in urma negocierilor cu lideri traditionali usor de amagit sau cu oficiali guvernamentali corupti.
"Studiul a expus investitori care spuneau ca este usor de facut un targ - ca de obicei reusesc sa obtina ce doresc in schimbul unei sticle de Johnnie Walker pe care o dau unui sef de trib sarac", spune Anuradha Mittal, director executiv la Oakland Institute.
"Cand acesti investitori promit dezvoltare si locuri de munca liderilor locali suna frumos, dar asta nu se si intampla".
"Nimeni nu ar trebui sa-si inchipuie ca acesti investitori se afla acolo pentru a hrani africanii flamanzi", adauga Anuradha Mittal.
Companiile citate in acest studiu resping acuzatiile. Una dintre ele, EmVest Asset Management, a negat orice implicare in practici ilegale.
"Nu exista aspecte ascunse. Achizitionam toate terenurile pe cale legala", a declarat pentru BBC directorul EmVest pentru Africa, Anthony Poorter.
El a precizat ca angajatii companiei din Mozambic au venituri cu 40% mai mari decat salariul minim.
Compania spune ca este implicata si in proiecte de dezvoltare precum aprovizionarea comunitatilor rurale cu apa potabila.
"Sunt foarte fericiti cu noi", sustine Poorter.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Niste porci nenorociti, la fel ca si marile companii gen Nokia care procura materii prime din Africa, la preturi de nimic, pentru ca sunt obtinute prin munca sclavilor-copii etc.
In loc de imperiile secolelor trecute avem corporatii de genul asta.
Daca ne gandim la realizari : ce realizari s-au facut sub Ceausescu, un dictator universal incadrat la "rau" , si ce realizari s-au facut sub democratii din ultimii 20de ani? Pai Ceausescu a creat o industrie (buna/proasta-ramane de vazut cum ar fi evoluat lucrurile) si si-a platit datoriile, iar "bunii" democrati au facut o datorie de toata frumusetea pentru a umple tara de BMW-uri din anii '80 seventh hand. Clar o societate dictatoriala este mult mai eficienta in gestionarea situatiilor de criza si in gestionarea resurselor decat o societate condusa de un "creier" comun cu IQ-ul unui copil de 3 ani.
Sau poti nimeri un individ bolnav, crud si siret, gen Nero, Hitler, Stalin, pentru ca pe dictatori nu ii alegi tu, sau cel putin nu poti sa decizi sa plece la urmatoarele alegeri, in acelasi fel ca in democratie. S-ar putea sa ajungi in situatii teribile pe care sa le regreti si pe care sa nu poti sa le schimbi.
Multi ar dori un dictator care sa indeplineasca scopurile LOR, moralitatea si dreptatea LOR (nu neaparat cea corecta), un fel de imagine personalizata, romantata a dictatorului. Asa ceva nu exista. Un dictator poate sa-ti ia si drepturile de care te mai bucuri acum, iti poate lua pana si camasa de pe tine.
Singura speranta tine de oamenii de rand, indiferent sub ce regim politic se afla. Unii au inteles ca nu au dreptul la o tara mai buna daca nu se poarta demn in tara pe care o au acum, asa ca au decis sa se schimbe. Si ce daca sunt putini? Important este ca nu isi mai calca pe constiinta facand aceleasi lucruri pe care le critiica la altii.
Daca nu te schimbi mai intai pe tine nu poti schimba tara in care traiesti!
Mai exista posibilitatea schimbarii sub presiunea unei crize (de orice fel), desi nimeni nu prefera asta.
Nu am sustinut ca dictatorii sunt "buni" si de aici alte multe aspecte: morali, corecti, aducatori de bogatie. Am sustinut doar ca o societate condusa de un dictator oricum este el, in extremis chiar "rau" este mult mai performanta in utilizarea resurselor si obtinerea rezultatelor decat o societate democratica condusa idiotic de "copilul" de 3 ani. Da, poate un dictator ma ruineaza, ma duce la canal, nu ma lasa sa scriu acest mesaj pe net, dar rezultatul este mai bun in cazul dictatorului decat in cazul societatii democrate. Si ce dovezi mai bune sa aduc daca nu Vestul falimentar si China dictatoriala. Si ce exemplu mai bun sa dau daca nu o lume democratica in majoritate care si-a utilizat resursele si s-a intins mult mai mult decat ii este plapuma si acum sta buimaca si se mira ca nu mai are "crestere", drogul ei preferat?