5% dintre cele 1.335 de probe prelevate de Autoritatea sanitar - veterinara din ferme, centre de colectare, unitati de procesare si automate de distribuire a laptelui pentru populatie au prezentat un procent de aflatoxina mai mare decat limita maxima autorizata de Uniunea Europeana (0,05%), a anuntat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a reafirmat ca toate produsele care se afla in prezent in rafturi sunt bune pentru consum.

34 de probe pozitive au provenit de la ferme, 5 de la centrele de colectare a laptelui si 8 de probe automatele de lapte.

"Vanzarile de lapte au scazut cu 20-25% in aceasta perioada, comparativ cu perioda similara a anului trecut, ca urmare a popularizarii controalelor ANSVSA privind posibila contaminare cu aflatoxina a unor cantitati de lapte. Aceste procente se pot regasi in pierderi sau in stocuri. Pe de alta parte, importurile de lapte materie prima nu au crescut in aceasta perioada", a declarat ministrul Agriculturii, citat de revista Piata.

Concluziile celorlalte alerte deschise de ANSVSA, prezentate de vicepresedintele autoritatii, Vladimir Manastireanu:

Carnea de curcan

  • Suspiciunea nu a fost fondata, procesatorul a respectat reglementarile UE si legislatia romaneasca. "Nu vom preceda niciun moment sa spunem ca aceasta industrie, industria carnii de pasare din Romania, e una performanta, care respecta toate standardele".

Pasta de mici

  • Este vorba de frauda, SC Nicolin SA din judetul Prahova a fost inchisa si sanctionata cu amenda de 30.000 lei. In plus, societatea a intrat in atentia organelor antifrauda astfel incat cei care induc in eroare consumatorul sa plateasca si sa raspunda in fata legii. 1.900 de caserole cu pasta de mici continand carne de cal au ajuns in consum.

Conservele din carne de vita

  • Alerta a fost inchisa, procentul de ADN de substituire cu carne de cal este de 1%. Conform cerintelor, e ancheteaza cazurile in care procentul este peste 1%. A fost vorba de o contaminare accidentala pe fluxul de aprovizionare cu carne al acestei unitati procesatoare si nu putem vorbi despre frauda.

"Toate cazurile identificate au fost izolate iar produsele oprite inainte sa fie puse in vanzare sau in procesare", a spus ministrul, adaugand ca "tot ce se gaseste pe raft este bun din punct de vedere al consumului, nu afecteaza nicidecum sanatatea".

Daniel Constantin a precizat ca este vorba despre cea mai ampla actiune sanitar-veterinara desfasurata in Romania iar "toate aceste elemente au dat un castigator sigur, si acela este consumatorul".

Vladimir Manastireanu a adaugat ca 47 de automate de distribuire a laptelui au fost inchise temporar. Ministrul Daniel Constantin a precizat ca laptele a fost descoperit in ferma si a fost oprit inainte de a ajunge la automate. "Automatele au fost inchise ca masura de precautie", a subliniat el.

De asemenea, 193 tone lapte au fost oprite de la procesare sau vanzare prin automate si distruse, alaturi de 104 tone furaje.