Seful autoritatii pentru protectia consumatorilor, Marius Dunca, a declarat joi ca, daca se va constata ca au fost aduse prejudicii clientilor romani care au cumparat masini produse de grupul Volkswagen si dotate cu soft de pacalire a testelor de noxe, vor fi amendati dealerii care au importat aceste vehicule.

Acesta a precizat, intr-o conferinta de presa, ca va avea o discutie in cursul acestei zile cu ministrii Mediului si Transporturilor, precum si cu "specialistii", pentru a vedea "daca sunt pagube sau daca au fost aduse prejudicii consumatorului".

Daca se confirma aceasta varianta, "eu amendez dealerul", a spus Dunca, precizand ca se procedeaza la fel ca in cazul produselor neconforme gasite in supermarketuri, "se amendeaza supermarketul, care se indreapta catre producator".

"Producatorul (masinilor) e in Germania, nu pot sa sanctionez un producator, dealerul se poate indrepta catre producator", a explicat el, argumentand ca "dealerul trebuia sa verifice caracteristicile tehnice, sa cunoasca toate detaliile".

Intrebat de ziaristi cati dealeri vor fi amendati, Marius Dunca a raspuns: "Cred ca e doar un singur dealer, nu stiu", dupa care a adaugat: "Trebuie sa analizam, nu am intrat in subiect nici in complexitatea lui".

Potrivit unor surse din piata auto, in jur de 100 de mii de masini Volkswagen cu probleme, care au fost vandute in Romania, ar urma sa fie rechemate in service in perioada urmatoare.