O echipa de oameni de stiinta egipteni a creat plante de porumb modificate genetic pentru a produce proteina HbsAg, care provoaca un raspuns imun impotriva virusului hepatitei B. Ei considera ca, pornind de la aceasta realizare ar putea produce un nou vaccin impotriva acestei boli.

Mai mult de doua miliarde de persoane din intreaga lume sunt infectate cu hepatita B, iar aproximativ 350 de milioane dintre ele prezinta un risc ridicat de boala grava si moarte din cauza leziunilor hepatice sau a cancerului hepatic. Echipa de cercetare egipteana, condusa de Hania El-Itriby, directorul Institutului de Cercetare pentru Inginerie Genetica din Cairo, incearca acum sa creasca masa de proteina HbsAg produsa de plantele modificate genetic.

Un vaccin clasic impotriva hepatitei B este deja disponibil, dar cercetatorii spun ca vaccinurile comestibile produse de plantele modificate genetic ar fi mai ieftine si nu ar necesita refrigerare sau personal medical calificat.

La o conferinta internationala recenta privind ingineria genetica si biotehnologia, ce a avut loc la Cairo, El-Itriby a declarat ca producerea unui vaccin ieftin si eficient impotriva hepatitei B este vitala, deoarece multi oameni nu isi pot permite vaccinul actual, considerat foarte costisitor.