Protectia Consumatorului a controlat in perioada 10-12 martie aproape 600 de fast food-uri amplasate in vecinatatea scolilor si a liceelor din intreaga tara. Concluziile: alimente expirate sau gresit etichetate, conditii de stocare improprii sau neafisarea prreturilor la loc vizibil. Amenzile au fost de aproximativ 220.000 de euro (817.100 lei) si o tona de alimente scoase de la comercializare. KFC, McDonald's sau Gregory's au fost si ele sanctionate de ANPC.

Protectia Consumatorului a constatat ca 87% dintre cele 585 de fast food-uri controlate nu erau conforme normelor. "Stiam ca exista probleme cu produsele din carne, dar am gasit in aceste fast food-uri din intreaga tara multe produse expirate: hamburgheri, hot dog, oua, paine, dar si bere si sucuri. La unele, termenul de garantie era depasit cu peste 120 de zile", a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru protectia Consumatorului, Gheroghe Ciubotaru.

In alte locuri nu existau spatii de socare a alimentelor sau acestea erau stocate in conditii improprii.

Alte nereguli constatate se refera la nerespectarea cantitatii de produse in prepararea mancarii sau incapacitatea de a demonstra provenienta ingredientelor, precum si lipsa elementelor de identificare ale materiilor prime utilizate la prepararea mâncărurilor. Mai mult, s-a constatat ca preturile nu erau afisate intr-un loc vizibil si lipseau informaţii complete şi corecte privind cantitatea netă/portie şi a preţurilor/porţie..

In trei zile, ANPC a dat amenzi de 220.000 de euro

Protectia Consumatorului da amezi de 220.000 de euro, a oprit de la comercializare aproape o tona de alimente in valoare de aproximativ 2400 de euro (9000 de lei), iar alte 3,5 tone au fost oprite de la comercializare pana la remedierea deficientelor.

"Au mai fost indentificate şi cazuri de publicitate înşelătoare, când o unitate din Bucureşti comercializa produse pe bază de brânză utilizând denumirea de Feta pentru un sortiment de brânză ce nu se încadra în această categorie", a completat vicepreşedintele ANPC.

Nume mari, cu probleme mici

E cazul chiar al societatii GREGORY’S din Bucureşti, care, - a constatat Protectia Consumatorului - comercializa produse pe bază de brânză utilizând denumirea de „ FETA” pentru un sortiment de brânză ce nu se încadra în această categorie.

Probleme au avut si KFC din Brasov - care a comercializat cafea ce era de fapt „amestec cu naut (25%, 35%, etc) si cafea prajita aroma italiana pura 100%” - si McDonald's din Iasi, pentru lipsa termometrului din spatiul de depozitare şi păstrarea maionezei, sosurilor si toppingurilor la temperatura mediului ambiant. Mc Donald's din Buzau a fost si el sanctionat pentru lipsa informatiilor complete si corecte privind cantitatea netă/portie si/sau a preturilor/portie, respectiv a componentelor preparatului culinar pe portie.