​În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, iar în contextul crizei energetice și a unor creșteri artificiale de prețuri, Guvernul vrea să plafoneze prețurile lemnelor pentru această iarnă.

Lemne de focFoto: AGERPRES

Creșteri artificiale de preț la lemne: Se revinde și cu peste 700 de lei/mc

Guvernul pregătește un proiect de Ordonanță de urgență pentru plafonarea prețurilor la lemnele de foc, după ce a constatat o serie de creșteri artificiale de preț, dar și pentru a proteja populația în contextul crizei energetice.

  • „În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională. (..)
  • De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE.
  • Totodată, trebuie avut în vedere că pentru administratorii/ deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare.
  • Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/ revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc”, se arată în nota de fundamentare la proiectul de OUG.

VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Ce plafonări de preț la lemnele de foc pregătește Guvernul

Prin proiect de act OUG se propun următoarele:

  • Plafonarea prețurilor finale facturate la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.
  • Plafonarea prețurilor finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn - maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn maxim - 2000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și următoarelor entități: unități de învățământ publice și private, furnizori de servicii sociale, unități de interes local, unități administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unitățile de cult.

Măsurile se vor aplica până la data de 31 martie 2023.

Nerespectarea prevederilor va constitui contravenție și se va sancționa cu amenzi între 3.000 de lei și 5.000 de lei.

Ministrul Mediului: Piaţa liberă poate să ducă preţul lemnului de foc inclusiv la 800 de lei pe metru cub / Prețul va fi plafonat

Piaţa liberă poate să ducă preţul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub şi tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului, a declarat miercuri, 28 septembrie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, conform Agerpres.

Acesta a făcut referire la proiectul de act normativ ce are ca scop plafonarea preţului la lemnul de foc precum și interzicerea exportului pentru anumite sortimente.

De precizat că în zone apropiate Guvernului se vorbește despre 500 lei/metrul cub, dar fiind întrebat de HotNews.ro, ministrul a spus că nu s-a luat o hotărâre cu privire la sumă, o decizie urmând a fi luată în ședința de Guvern din această săptămână.

"Orice intervenţie în piaţă este una artificială, pentru că piaţa liberă creează preţul. Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni.